• Grootste selectie van fietsen in Europa

    Tips voor de eerste gravelrace

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 6 min
    Tips voor de eerste gravelrace

    Team buycycle is behoorlijk trots op dit moment. Een paar weken geleden hebben we met z'n vieren onze eerste gravelrace in het natte, koude noorden van Duitsland succesvol afgerond. Gravel race in het natte en koude noorden van Duitsland. Voor sommigen was het een fluitje van een cent (misschien omdat ene Vincent bijvoorbeeld al de Ötztaler Fietsmarathon in zijn raceportfolio...), voor Nic daarentegen... tja. Hij heeft een paar dingen geleerd. Tenminste over de 70 kilometer die hij van de 100 km wedstrijd heeft afgelegd. Maar we zouden buycycle niet zijn en Nic zou Nic niet zijn als we zijn ervaringen en op de harde manier geleerde lessen niet met jullie zouden delen. Voor iedereen die van gravel houdt en er misschien over heeft gedacht om een eerste race... Hier zijn de belangrijkste tips voor je eerste gravelrace. Zodat je niet alleen kunt finishen, maar er ook echt van kunt genieten.

    Les 1: Bepaal je eigen tempo.

    Nic besefte al snel hoe belangrijk het is om je eigen tempo verstandig te bepalen. Natuurlijk voel je de behoefte om samen te werken met andere renners en groepen met andere renners en groepen. Maar dan is het makkelijk om te snel te overdrijven en sneller te gaan dan goed is voor je eigen kunnen en conditie. Gravel gaat over uithoudingsvermogen. Doe het dus in het begin rustig aan en geniet van de uitzichten die de meeste gravelraces onderweg bieden. Zo bereik je veilig en fit de finish.

    Les 2: Vergeet niet te navigeren.

    In tegenstelling tot wegraces Bij gravelraces is het niet altijd duidelijk waar de route je naartoe brengt. In het geval van Nic waren er bijvoorbeeld helemaal geen wegwijzers of markeringen en als hij zijn Garmin-horloge niet bij zich had gehad, waarop hij de kaart van de route kon downloaden, had hij vrij snel kunnen verdwalen... Om jezelf deze stress te besparen, kun je het beste je fietscomputer of GPS-apparaat te onthouden en de route daarop te downloaden voor de start van de wedstrijd, zodat je je kunt concentreren op het gravelrijden in plaats van op het navigeren. navigeren in plaats van navigeren.

    kijk naar de weg in plaats van naar de Garmin!

    Les 3: Zet de juiste banden op.

    Bandenkeuze De bandenkeuze en bandenspanning spelen een bijzonder belangrijke rol bij gravelraces. Deze twee factoren beïnvloeden niet alleen je comfort in het zadel, maar ook zadel maar zijn ook cruciaal voor snelheid, rijgedrag, stabiliteit en tractie. Controleer dus nogmaals wat voor terrein je gaat doorkruisen en hoe het weer zal zijn  op de dag van de race voordat je een bandenset kiest en pas je bandenspanning daarop aan. Het kan nooit kwaad om de organisatoren om advies te vragen of video's van de race van voorgaande jaren te bekijken om een eerste indruk te krijgen van de rijomstandigheden.

    Nic heeft dapper geprobeerd om grof grind, modder en zand met gladde bandenprofielen te bedwingen, Banden met noppen of meer profiel waren zeker verstandiger geweest. Voor tracks op compact grind of zelfs asfalt is een slick-gravelband de juiste keuze. Wat de breedte van de band betreft, zit je met 38 tot 45 mm zeker in het juiste bereik. Hoe breder de band, hoe meer grip, stabiliteit en controle je krijgt, wat een goede zaak is in een technische omgeving  wat belangrijk is in technisch terrein. Op gladde ondergronden ben je sneller met smallere banden en een hogere bandenspanning is hier de moeite waard. De beste bandenspanning ligt ergens tussen 25 en 35 PSI - hoe ruiger het terrein, hoe lager deze moet zijn.

    Nic reed op 38 mm banden met 30 PSI en was relatief goed weg. Dus dat was niet de reden...

    Les 4: Reserveonderdelen en gereedschap inpakken.

    We kunnen het je nooit genoeg vertellen, maar het is vooral belangrijk voor een Gravel Race: Neem. Je. Reserve. onderdelen. Met je op Wegraces zijn er vaak verschillende stations met mechanische ondersteuning langs de route, maar je hebt de luxe hiervan in Gravel Bij races heb je deze luxe niet en sta je er min of meer alleen voor als er iets mis gaat. En dat gebeurt snel, het ruige terrein, de moeilijke afdalingen en de hoge snelheid belasten je fiets enorm en dat kan leiden tot verschillende mechanische problemen. Nic passeerde met gemak een dozijn mensen die hun binnenband hadden verlore lekke band. Nic passeerde met gemak een dozijn mensen die hun binnenband moesten vervangen na een lekke band, zelf ten val kwamen nadat zijn achterderailleur niet meer goed werkte, enzovoort. Gelukkig had hij een multitool en wat mechanische vaardigheden in zijn bagage, dus de meeste problemen konden snel worden verholpen. Dat herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om altijd een reserve binnenband in de zadeltas  te hebben een reserve binnenband in de zadeltas, een beetje reparatieset, een fatsoenlijke multitool bandenlichters, een minipomp of CO2-patroon en reservesnelspanners. Als je schijfremmen hebt, kun je ook een paar remblokjes meenemen. En als je eerlijk tegen jezelf kunt zijn, zoals Nic, kun je het beste wat antiseptische doekjes en verband meenemen. Je zult vaker crashen tijdens gravelraces. En dat is niet erg, want de anderen doen dat ook. Het is dus beter om vanaf het begin voorbereid te zijn.

    Les 5: Het juiste krachtvoedsel eten.

    Of het nu gaat om gravel, MTB of wielrennen op de weg - tijdens elke lange rit of wedstrijd is het belangrijk om te zorgen voor de juiste voeding. Dit houdt je energieniveau en prestaties op peil tijdens de koers en zorgt ervoor dat je in topvorm blijft. Nu heb je natuurlijk alles al goed gedaan als je alle juiste isodrankjes en power gels bananen en snacks met precies de juiste hoeveelheid koolhydraten (pro tip: 60-80 gram/uur). Maar je doet het nog beter als je, in tegenstelling tot Nic, niet vergeet ze te eten en te drinken.

    Jij kent jezelf en je maag het beste, dus pak in wat je gewend bent aan krachtvoer, een boterham is voldoende, zolang je maar genoeg bij je hebt. Ook water: Bij gemiddelde temperaturen moet je ongeveer 500 ml per uur drinken en elke 15-20 minuten kleine slokjes nemen om je vochtbalans in balans te houden.

    Les 6: Rust jezelf uit met de juiste apparatuur.

    Een verkeerde fiets bestaat niet! Zoveel is zeker. Zolang je banden kunt monteren die breed genoeg zijn en die comfortabel aanvoelen op je fiets, ben je goed bezig. Doe niet wat Nic deed en verwissel je eigen banden. Canyon Inflite voor de Specialized Diverge alleen omdat je de nieuwe schokdempertechnologie en vervolgens 70 km rijden op een fiets die je niet kent en waar je je niet 100 procent comfortabel bij voelt.

    Controleer je banden, remmen Controleer je banden, remmen en aandrijflijn op slijtage en gebruik de pedalen en schoenen waar jij je prettig bij voelt. Nic is met clipless pedalen Goed omdat hij weet hoe hij ze moet gebruiken, slecht omdat je er in lastige situaties niet zomaar af kunt stappen en omdat dubbelzijdige clipless pedalen snel verstopt raken met zand of modder en het moeilijk maken om in te klikken.

    Tot zover de uitrusting, nu de juiste kleding. Laagjes maken is de moeite waard om voorbereid te zijn op wisselende weersomstandigheden: Neem dus een licht regenjack mee en misschien ook een droog T-shirt voor na de race, vooral als je je daarna niet kunt omkleden. Nic was drijfnat en had graag iets droogs aangetrokken om de race af te maken.

    Met deze tips ben je al een heel eind op weg, maar het belangrijkste is: veel plezier. En geniet ervan. Het is je eerste race, tijden, snelheden, dat doet er nu allemaal niet toe! Het gaat allemaal om de eerste ervaring en veilig en blij aankomen bij de finish. Dus, ga aan de slag en als je nog steeds de juiste fiets vind je die zeker op buycycle.com. Als je vragen hebt over gravel of wielrennen, ons team altijd voor je klaar en op de blog vind je nog veel meer spannende artikelen over fietsen. Zoals altijd wensen we je veel plezier bij het bladeren en bij het fietsen!