• Grootste selectie van fietsen in Europa

  De belangrijkste informatie over de voorjaarsreis

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  4 mrt 2024 11 min
  De belangrijkste informatie over de voorjaarsreis

  Als je over wroeterige bospassages wilt rollen, ruige trails wilt verkennen of zelfs voorbereid wilt zijn op diepe afdalingen in het bikepark, grijp dan naar de MTB - Waarom? Omdat deze speciale fietstypes door één onderdeel verschillen van hun tegenhangers op de weg. Weg en gravelfiets weg- en gravelfietsen: Ze hebben vering. De veerweg maakt bijna elk off-road avontuur mogelijk. Maar hier kun je precies vinden wat verende elementen inhouden en hoeveel veerweg geschikt is voor wie.

  1. Wat is de veerweg?

  🙋🏽
  buycyle woordenschatdoos: De veerweg

  Veerweg= Dit is de diepte van de vering die hobbels en sprongen absorbeert; het is maximaal 200 millimeter.

  Verende vork en demper= Deze worden beschouwd als verende elementen. Een verende voorvork is het verbindingselement tussen het voorwiel en het stuur en zorgt ervoor dat het voorwiel kan samendrukken om schokken te absorberen die worden veroorzaakt door het rijden op ruwe oppervlakken.

  Hardtails= Dit zijn fietsen die alleen enkelvoudige vering hebben, d.w.z. slechts één vork op het voorwiel.

  Fullys= Dit zijn volledig geveerde fietsen die naast de verende voorvork ook een schokdemper aan de achterkant van het frame hebben. Deze compenseren hobbels en vangen sprongen op.

  Slag= Dit is de afstand die de schokdemper kan samendrukken.

  Luchtvering= Dit is tegenwoordig de meest gebruikte vorm van vering; het kan precies worden aangepast aan het lichaamsgewicht en de behoeften van de berijder door de luchtdruk te veranderen. De verende vork en ook de schokdemper kunnen echter op een vlakke ondergrond en voor een gemakkelijkere acceleratie worden afgesteld met het zogenaamde lock-out systeem kan worden geblokkeerd
  Schokdemper achteraan

  2. Welke veerweg heb ik nodig?

  Als je een nieuwe fiets wilt kopen, moet je van tevoren je rijgedrag analyseren - waar zul je realistisch gezien het grootste deel van je tijd op de fiets doorbrengen en waarvoor zal hij voornamelijk worden gebruikt? In het volgende lees je voor welk type gebruiker welke MTB met welke vering geschikt is:

  Hardtail

  Wil je lange tochten maken op licht oneffen terrein, bergtoppen beklimmen maar onderweg naar beneden over wortels springen? Dan kan de minder dure en minder onderhoudsintensieve hardtail de perfecte keuze voor je zijn. Hij heeft meestal ongeveer 100 mm veerweg en is bijzonder geschikt voor MTB-beginners.

  Fullys

  Heb je zin in adrenaline, hobbelige afdalingen en full-on fun in het fietspark? Kijk dan eens naar de fullys van je favoriete fabrikanten. Fullys zijn vooral spannend als het gaat om veerweg.

  Cross country fietsen hebben meestal tot 120 mm veerweg. Als je veel bergop rijdt, maar toch wilt presteren op makkelijke afdalingen, kun je op zoek gaan naar een cross country fiets, ook wel XC fiets genoemd.

  Alle mountainbikes ook bekend als trailfietsen, hebben tot ongeveer 150 mm veerweg. Je zit redelijk rechtop en de fiets kan goed klimmen en avontuurlijke afdalingen aan. Het is de perfecte metgezel voor mensen die af en toe naar een bikepark willen, maar ook voor trails thuis.

  Enduro fietsen en freeride fietsen hebben een gemiddelde veerweg tot 180 mm. Ze worden ook gekenmerkt door de zithouding Ze zijn ook veel meer gericht op downhill rijden, grote obstakels worden gewoon omver gereden en sprongen worden goed opgevangen. Deze fietsen zijn meer geschikt voor ervaren MTB-rijders.

  Downhill fietsen hebben meestal tot 180 mm veerweg. Ze zijn ontworpen voor hoge snelheden op ruige trails en de verende voorvork zorgt voor extra stabiliteit dankzij de dubbele brug. Downhill fietsen zijn erg veerkrachtig, maar daarom ook wat zwaarder. Bergop rijden is daarom geen pretje met deze fietsen...

  3. Hoe stel ik mijn vering af?

  In feite kun je je eigen prestaties op de fiets verbeteren door je veringselementen aan te passen en bij te stellen. Bij luchtvering bijvoorbeeld kun je naast de luchtdruk ook knoppen en volumespacers manipuleren.

  Allereerst moet de negatieve veerweg goed worden ingesteld. Dit is niets anders dan de compressie van de schokdemper door je eigen lichaamsgewicht en het gewicht van helm, beschermers en andere uitrusting die de fiets verzwaart. Deze negatieve veerweg kan worden geregeld door de luchtdruk of de veer: Hoe meer de fiets bergafwaarts wordt belast, hoe groter de negatieve veerweg moet zijn in verhouding tot de totale veerweg.

  Dan kun je kijken naar de rebound demping. Dit verwijst naar de rebound snelheid van de veerelementen nadat ze zijn samengedrukt door sprongen of hobbels in de grond. Hoe sneller, hoe speelser de rit.

  4. Is meer veerweg beter?

  Er is vaak de neiging om te streven naar meer veerweg dan je werkelijk nodig hebt. Het is waar dat je met veel veerweg gemakkelijker over grotere obstakels kunt rollen en dat hoge snelheden bergaf mogelijk zijn zonder veel techniek. Maar over techniek gesproken: dat is het allerbelangrijkste van mountainbiken, maar het is veel gemakkelijker te leren op een hardtail en met minder veerweg, omdat het gevoel minder sponzig is. Bepaalde trucs zijn ook gemakkelijker te leren en uit te voeren met minder veerweg.

  Hoeveel veerweg heb je nodig? Een eerlijke analyse van je eigen fietsgebruik en het terrein waar je je prettig voelt zal je helpen de juiste keuze te maken. Maar wat uiteindelijk telt is oefenen, dingen uitproberen, spelen - dit is de enige manier om een echt gevoel voor je eigen fiets te krijgen. We hebben zeker je volgende droomfiets voor je bij buycycle voor je - met elke denkbare veerweg! Als je vragen hebt over veringselementen of veerwegen, het buycycle-team voor hulp en advies. Tot die tijd wensen we je het allerbeste: Veel plezier met browsen, veel fietsplezier!

  De belangrijkste informatie over de voorjaarsreis | buycycle

  Het belangrijke verschil tussen een racefiets en een mountainbike is de vering. Racefietsen zijn ontworpen voor snelheid en het afleggen van lange afstanden. Veringselementen zouden energie opslokken die door de fietser wordt gebruikt voor de voortbeweging. Een verende voorvork of demper worden daarom niet gebruikt. Bovendien bieden zeer smalle, gladde banden weinig weerstand, zodat hoge snelheden bereikt kunnen worden. Dit betekent echter dat alleen op geasfalteerde of zeer vlakke oppervlakken kan worden gereden. Met grindfietsen, met hun banden en meer profiel, kun je ook op zand- en grindpaden vooruit komen. Wil je daarentegen over wroetige bospassages rollen, ruwe paden verkennen of zelfs voorbereid zijn op diepe afdalingen in het fietspark, dan moet je voor een MTB gaan. De eisen aan een fiets veranderen afhankelijk van het soort terrein. Verschillende gradaties van veerweg ondersteunen het beoogde gebruiksbereik. Hardtail of full, e-bike of uitsluitend zelfrijdend: met de juiste veerweg lijkt elk avontuur buiten de weg haalbaar. Ontdek hier wat veerelementen inhouden en hoeveel veerweg voor wie geschikt is.

  Wat is de veerweg?

  Mountainbikes kunnen op verschillende manieren geveerd worden. De veerweg betekent de veringsdiepte die hobbels en sprongen opvangt. Vork en schokdemper worden beschouwd als verende elementen. De afstand die de demper kan samendrukken wordt de veerweg genoemd. Vermenigvuldigd met de overbrengingsverhouding van de achterste driehoek, kun je de veerweg van het frame berekenen. Laten we voor een beter begrip eerst de veringselementen en de soorten fietsen nader bekijken. Hardtail is de verzamelnaam voor fietsen die gewoon geveerd zijn. Ook bijvoorbeeld crossmotoren behoren tot de categorie hardtails. Een verende voorvork is het verbindingselement tussen het voorwiel en het stuur. Hij laat het voorwiel samendrukken. Er zijn starre vorken met stalen vering of luchtvering. Bij moderne fietsen heeft luchtvering de laatste jaren grotendeels de overhand gekregen op de zware, beperkt instelbare stalen vering. Stijve vorken worden gebruikt op racefietsen, cyclocrossfietsen, gravelfietsen en BMX'en.

  Luchtveringen kunnen nauwkeurig worden afgesteld door de luchtdruk die ze bevatten te veranderen. Dit is van belang om een MTB aan te passen aan het lichaamsgewicht van de berijder. Ook kun je zo inspelen op je eigen behoeften tijdens de rit. De conditie van de ondergrond waarop je voornamelijk rijdt speelt een rol. Bepaalde rijtechnieken en trucs zijn gemakkelijker uit te voeren met een hardere verende voorvork. Tot 200 millimeter veerweg is gebruikelijk bij verende vorken. Dat betekent dat een maximale veerweg van 200 millimeter mogelijk is. Tegenwoordig wordt het zogenaamde lock-out systeem veel gebruikt. De verende voorvork kan worden geblokkeerd. Dit verhoogt de tractie. Dit verwijst naar het vermogen van de fiets om aandrijfkracht om te zetten in aandrijving, d.w.z. versnelling. Op vlakke grond of bergop wordt energie bespaard als de verende vork vergrendeld is. De toegepaste kracht gaat direct naar de aandrijving en wordt niet opgeslokt door de verende vork. Fullys zijn mountainbikes met "volledige vering". Naast de verende voorvork is er een achterschokdemper. Deze kan bij veel modellen ook vergrendeld worden om beter te presteren bergop en op vlakke paden. All mountain bikes of trail bikes, enduro of freeride fietsen, bijvoorbeeld, worden geclassificeerd als fullys. Achterschokken compenseren hobbels en vangen sprongen en vallen op. De veer en de schokdemper vormen samen de achterschokdemper, die vaak de demper wordt genoemd. Net als bij de verende voorvork zijn er twee opties. Vering door lucht of door een stalen of titanium veer. Het materiaal is natuurlijk ook een kwestie van geld. Luchtvering kan ook helpen om het gewicht van de hele fiets te verminderen en is nauwkeuriger instelbaar. Dit kan vooral lonen voor rijders met weinig lichaamsgewicht. Fietsen met veel veerweg die gebouwd zijn voor bijzonder ruw terrein gaan meestal voor stalen of titanium vering. Naarmate de veerweg toeneemt, verandert ook de geometrie van het frame.

  Welke veerweg heb ik nodig?

  Als je een nieuwe fiets wilt kopen, moet je van tevoren het rijgedrag analyseren. Het is belangrijk om uit te gaan van het werkelijke hoofdgebruiksgebied. Als je graag één of twee keer per jaar naar het fietspark gaat, maar verder meer thuis bent in het bos, zul je een freeride fiets nooit echt gebruiken. Realistisch blijven is hier het allerbelangrijkste.

  Hardtail

  Wil je lange tochten maken over licht oneffen terrein of in je eentje de top van de berg bereiken? Moet de weg naar beneden bovendien leuk zijn en over wortelachtige paden leiden? Dan kan de minder dure en minder onderhoudsintensieve hardtail de perfecte keuze voor je zijn. Die heeft meestal ongeveer 100 mm veerweg. Er zijn trail hardtails en race hardtails. De specificaties van de fabrikanten vertellen je waarvoor hun modellen geschikt zijn. Hardtails worden vooral aanbevolen voor mensen met weinig rijervaring. Omdat er geen ingebouwde schokdemper is die veel rijfouten kan vergeven, leer je heel goed rijden.

  Fullys

  Heb je zin in adrenaline, hobbelige afdalingen en full-on fun in het fietspark? Kijk dan eens naar de fullys van je favoriete fabrikanten. Fullys zijn vooral spannend als het gaat om veerweg.

  Cross country fietsen hebben meestal tot 120 mm veerweg. Ze worden ook wel racefietsen genoemd. Als je veel bergop rijdt, maar toch wilt presteren op makkelijke afdalingen, kun je op zoek gaan naar een cross country fiets, ook wel XC fiets genoemd.

  Alle mountainbikesook bekend als trailfietsen, hebben tot ongeveer 150 mm veerweg. Sommige enduro fietsen vallen ook binnen dit bereik. Ze vertrouwen op een lange framegeometrie met een vlakke stuurhoek. Dit resulteert in een rechte zithouding. De meeste mountainbikeliefhebbers zitten goed met deze categorie fietsen. Je kunt nog steeds zelfstandig bergop rijden. Zelfs ruwe paden en lange sprongen of kleine afdalingen kunnen worden uitgebalanceerd door de All Mountain Bike. Het is het perfecte compromis voor mensen die af en toe een bike park willen bezoeken, maar ook trails thuis. De nadruk ligt op een lichtgewicht constructie, waarbij aluminium en carbon veelgebruikte framematerialen zijn. Je vindt hem voornamelijk met 29 inch wielen.

  Enduro fietsen met iets meer veerweg en Freeride fietsen hebben gemiddeld tot 180 mm veerweg. Niet alleen de vering verschilt, maar ook de stuurhoek, de zithoek en dus de hele zithouding zijn veel meer gericht op downhill rijden. De wielmaat of de montage van de fietsonderdelen beïnvloeden ook de zithouding. Het lichaam is meer boven de achteras gepositioneerd. Dit betekent dat er over grote obstakels gerold kan worden en dat lange sprongen gedempt worden. Alleen bergop rijden met deze veerweg is vrij lastig. In het bikepark daarentegen is dit de beste optie. Freeride fietsen zijn de moeite waard voor mensen met veel ervaring op een fiets of professionals.

  Downhill fietsen hebben meestal tot 180 mm veerweg. Ze zijn voornamelijk ontworpen voor downhill racen, d.w.z. snelheid op ruige trails. Downhill fietsen worden ook blootgesteld aan hoge belastingen. De hoge belastbaarheid van het frame gaat gepaard met veel gewicht. De verende voorvork heeft een dubbele brug. Dit zorgt voor stabiliteit. Bergop rijden is nauwelijks mogelijk met een downhill fiets. De geometrie van het frame is nog meer gericht op een liggende fietshouding.

  Er zijn nu verschillende soorten mountainbikes verkrijgbaar met een geïntegreerde elektromotor. Dit is een verademing, vooral als je bergopwaarts gaat. E-mountainbikes zijn een uitstekende ondersteuning om unieke bergtoppen en uitzichtpunten te bereiken die op eigen kracht veel inspanning zouden kosten. E-fietsen zijn bijzonder populair. De wandeling naar de kabelbaan of de pendeldienst kan worden uitgespaard door de ondersteuning van de motor bergop. Dit betekent dat je in korte tijd een bijzonder groot aantal afdalingen kunt maken.

  Hoe stel ik mijn vering af?

  Ophangelementen bieden mogelijkheden om ze aan te passen. Dit kan de prestaties verbeteren. Naast de luchtdruk bij luchtvering kunnen knoppen en volume spacers, ook wel tokens genoemd, worden aangepast. Volume spacers zijn van kunststof of rubber en verkleinen het volume in de luchtkamer van de verende vork of schokdemper.

  1. Eerst moet de negatieve veerweg goed worden afgesteld. De negatieve veerweg is de compressie van de schokdemper door hem simpelweg op de MTB te plaatsen. Dit kan geregeld worden door de luchtdruk of de veer. Hoe meer de fiets bergafwaarts wordt belast, hoe groter de negatieve veerweg ten opzichte van de totale veerweg. Je moet altijd rekening houden met je lichaamsgewicht en de fietsuitrusting zoals helm en beschermers. Het is belangrijk om de negatieve veerweg af te stellen terwijl je staat, niet zittend. Anders kan de verende vork te laag worden ingesteld voor steil terrein.
  2. Dan kun je kijken naar de rebound demping. Dit verwijst naar de rebound snelheid van de veerelementen nadat ze zijn samengedrukt door sprongen of hobbels in de grond. Een snelle rebound instelling is speelser. Een te snelle rebound kan het gevoel geven dat je snel over het stuur vliegt. Een langzame rebound-instelling doet de fiets meer aan de grond kleven. Het is belangrijk om een compromis te vinden dat past bij je rijstijl.

  Bekende veringsfabrikanten zoals Fox, Rockshox of Sram bieden een afstelgids aan. Deze helpt je om je te oriënteren op de juiste instelling.

  Is meer veerweg beter?

  Mensen zijn vaak geneigd te streven naar meer veerweg dan ze werkelijk nodig hebben. Meer veerweg heeft echter niet alleen voordelen. Het is waar dat veel veerweg erg vergevingsgezind is. Grotere obstakels kun je gemakkelijk omrollen en bergaf zijn hoge snelheden mogelijk zonder veel techniek. Hier ligt een probleem. Techniek is de belangrijkste factor bij fietsen. Met weinig veerweg is de kans groter dat je het goed leert. Het is handig om met een hardtail op trails te gaan rijden. Een volledig geveerde fiets bevordert een sponsachtig gevoel en je krijgt minder feedback van de grond. Bepaalde rijtechnieken en trucs zijn ook gemakkelijker te leren en toe te passen met minder veerweg. Als je bijvoorbeeld een "bunny hop" wilt proberen, d.w.z. beide banden tegelijk van de grond halen, zul je het in het begin moeilijk hebben met een volledig geveerde fiets. Het verplaatsen van de wielen werkt ook beter als de fiets minder veerweg heeft. Een eerlijke analyse van je eigen gebruik van de fiets en het terrein waarop je je prettig voelt, helpt je om de juiste veerweg te kiezen. Uiteindelijk telt het echter niet om je eindeloos in te lezen. Tijd kun je beter besteden aan oefenen op de fiets, uitproberen en gevoel krijgen voor je fiets. Je kunt een verscheidenheid aan potentiële droomfietsen vinden op buycycle. Als je vragen hebt over veerelementen of veerweg, zal het buycycle team je graag helpen.