• Grootste selectie van fietsen in Europa

    De buycycle Racefietsgids

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 8 min
    De buycycle Racefietsgids

    Welke soorten racefietsen zijn er?

    De verscheidenheid aan soorten racefietsen is groot, om dat bij voorbaat te zeggen. Verschillende eisen, terreinen en doelen vereisen verschillende ontwerpen. In deze ultieme gids voor racefietsen, buycycle , leggen we uit welke soorten racefietsen er zijn en waar je op moet letten bij de afzonderlijke modellen.

    Er was eens een racefiets...

    Per definitie is een racefiets een zeer lichte fiets die ontworpen en gebouwd is om mee te racen. Hij is ontworpen voor gebruik als sportuitrusting en voor wegwielrennen en wordt daarom gekenmerkt door een lichtgewicht constructie en een beperking van de onderdelen die onmisbaar zijn voor het rijden. Sinds 2000 heeft de Union Cycliste Internationale (UCI) een minimumgewicht van 6,8 kg vastgesteld als je er daadwerkelijk mee aan wedstrijden wilt deelnemen. Je kunt racefietsen herkennen aan hun smalle velgen en banden en de smalle sturen (de UCI-reglementen staan maximaal 50 cm toe). Dit zijn meestal stijgbeugel- of hoornsturen die verschillende gripposities mogelijk maken. Tot zover gaat het goed.

    Uitgaande van de zogenaamde klassieke racefiets zijn er in de loop der tijd echter andere soorten racefietsen ontstaan die op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar bij nadere beschouwing duidelijke verschillen vertonen. De bijzondere eigenschappen zijn gebaseerd op duidelijk omschreven eisen, op basis waarvan afzonderlijke aspecten (aerodynamica, gewicht, duurzaamheid, enz.) zijn geoptimaliseerd.

    We maken in het algemeen onderscheid tussen racefietsen voor vlakke routes, voor bergachtige en heuvelachtige landschappen, voor lange afstanden en de zogenaamde allrounders. In het volgende laten we je kennismaken met de afzonderlijke typen.

    1. De berggeit.

    /Users/valentinaobrist/Desktop/WilierTriestina-ZeroSLR-1205.jpeg

    Racefietsen voor bergachtig en heuvelachtig terrein of echte wielerwedstrijden worden in eerste instantie gekenmerkt door hun lage gewicht. Het frame is vaak gemaakt van koolstofvezels of van titanium. Daarnaast maken deze racefietsen een zeer wendbare besturing en controle mogelijk, wat het nemen van bochten vergemakkelijkt, vooral in steile afdalingen. De lichaamshouding tijdens het rijden kan worden aangepast via verschillende instellingen (zadelpositie). De lichaamshouding tijdens het rijden kan worden aangepast via verschillende instellingen (zadelpositie, stuurpenlengte, spacers, enz.), waarbij deze over het algemeen ontworpen is voor lange ritten en daarom iets comfortabeler is dan op sportieve racefietsen. Een andere belangrijke factor is de grootte van het kettingblad, die de cadans op steile beklimmingen kan beïnvloeden. Hier geldt vaak "less is more" op de berg. Er worden enkele compromissen gesloten op het gebied van aerodynamica en de duurzaamheid van de fiets hangt ook af van de gebruikte materialen.

    Conclusie: Onverslaanbaar op de berg en een over het algemeen goede allrounder.

    2. Tijdritfietsen en aerofietsen.

    /Users/valentinaobrist/Desktop/Felt-AR-Advanced-2020-wit-1340x811.jpeg

    Voor lange vlaktes, tijdritwedstrijden of een triatlon is de tijdritfiets geschikt. Gewicht en comfort worden hier bewust overboord gegooid; het enige wat hier telt is om de wind een zo klein mogelijk aanvalsoppervlak te bieden om energie te besparen en een maximale aerodynamica te bereiken. Dikkere frames in combinatie met een integratie van de afzonderlijke onderdelen en velgen zijn hier doorslaggevend. Dit betekent dat je op een aerofiets nauwelijks kabels of uitstekende remblokjes ziet. Bovendien komen de buisdoorsnedes vaak overeen met de vorm van de banden om nog meer millimeters te besparen die aan de wind zouden kunnen worden blootgesteld. Het aerowiel is dus ontworpen en gebouwd voor een duidelijk omschreven doel en wordt daarom beschouwd als een absolute specialist. We raden het daarom liever niet aan voor een rit in de bergen. Maar als je zo snel mogelijk vooruit wilt komen op het vlakke, is het de beste keuze.

    Conclusie: onverslaanbaar op het vlakke, maar comfort wordt in kleine letters geschreven. Maar daar gaat het niet om.

    3. Endurance racefietsen.

    "Ik ga dan" zou ons waarschijnlijk op een Duur op een endurance racefiets. De uitgebalanceerde geometrie met een langere wielbasis, hoge balhoofdbuis en de daaruit voortvloeiende rechte zitpositie geven ons een bovengemiddeld comfortabele rijervaring. Daarnaast is er een hoge mate van stabiliteit en robuustheid. Aandrijvingen met compacte overbrengingsverhoudingen, bredere banden en diverse dempingsmechanismen maken het rijden tot een genot. De vaak gemonteerde schijfremmen verhogen de veiligheid en beschermen de armspieren. Deze uitrusting maakt het mogelijk om lange afstanden af te leggen, waaronder meerdaagse tochten en op verschillend terrein. Natuurlijk is de luchtweerstand iets hoger dan op een aerobike of een klassieke racefiets. Daarnaast speelt het iets hogere gewicht een rol bij lange beklimmingen bergop, hoewel dit enigszins kan worden tegengegaan door de keuze van de individuele onderdelen.

    Conclusie: Een ideale metgezel voor liefhebbers van lange afstanden met weinig raceambities.

    4. Grindfietsen.

    /Users/valentinaobrist/Desktop/Grizl_CF_SL_Copyright_Canyon_Roo_Fowler_1.jpeg

    Grind, bossen en weilanden kun je het beste bedwingen op een gravelbike. Sinds enkele jaren stappen steeds meer gepassioneerde racefietsers over op het "off-road alternatief", omdat de gravelfiets de beste keuze is. Gravel is een allrounder en alleskunner die geen terreingebonden grenzen stelt aan het rijplezier. Deze racefietsen worden gekenmerkt door een bestendig en flexibel frame Ze bereiken een grotere bodemvrijheid via verhoogde trapassen en met bredere banden met profiel kunnen ze elke ondergrond aan. In combinatie met lichtere vering kunnen gravelfietsen zowel op de weg als off-road worden bereden. Deze flexibiliteit leidt natuurlijk tot mindere prestaties op de rechte weg, hoewel er nog steeds een duidelijk verschil is met een mountainbike bestaat. Als je niet zonder je racefiets wilt, maar toch graag buiten de gebaande paden rijdt, is dit een meer dan acceptabel compromis.

    Conclusie: Voor kenners van alle soorten routes op zoek naar hun One-For-All.

    5. Onze aanbeveling.

    Uiteindelijk is elke racefiets op zijn eigen manier leuk, zolang je hem maar goed gebruikt. Op de berg, op het tijdritparcours of nu ook in het bos, de verscheidenheid aan soorten racefietsen heeft voor iedereen iets te bieden. Voor de besluitelozen zijn vooral endurance fietsen een goede oplossing, omdat ze veel mogelijkheden bieden, veel comfort en een goede veiligheid zonder dat je er op de berg of op het vlakke vanaf valt.

    Maar wat je passie ook is, voor de ultieme lierervaring op twee wielen moet je buycycle je nieuwe racefiets van het hart! We hebben zeker iets voor je in de aanbieding en accepteren ook je huidige fiets!

    Alle soorten racefietsen in één oogopslag | buycycle

    Wat versta je eigenlijk onder een racefiets?

    De verscheidenheid aan soorten racefietsen is groot, om dat vooraf te zeggen. Verschillende eisen, terreinen en doelen vereisen verschillende ontwerpen. Hier leggen we uit welke soorten racefietsen er zijn en waar je op moet letten bij de afzonderlijke modellen.

    Er was eens een racefiets

    Een racefiets is per definitie een zeer lichte fiets, ontworpen en gebouwd voor wedstrijden. Het is bedoeld voor gebruik als sportuitrusting en voor wielrennen op de weg en wordt gekenmerkt door een lichtgewicht constructie en de beperking tot de voor het rijden essentiële onderdelen. Als je er daadwerkelijk mee aan wedstrijden wilt deelnemen, heeft de Union Cycliste Internationale (UCI) sinds 2000 een minimumgewicht van 6,8 kg voorgeschreven. De racefietsen van tegenwoordig hebben meestal smalle velgen en banden, en een stuur met een handvat of claxon die verschillende greepposities mogelijk maken en smaller zijn dan de gebruikelijke sturen (de UCI-reglementen staan maximaal 50 cm toe). Tot zover de beginsituatie.

    Beginnend met de zogenaamde klassieke racefiets, zijn er in de loop der tijd andere soorten racefietsen ontstaan die op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar in de details soms aanzienlijke verschillen vertonen. De bijzondere eigenschappen zijn gebaseerd op duidelijk omschreven eisen, op basis waarvan afzonderlijke aspecten (aerodynamica, gewicht, duurzaamheid, enz.) zijn geoptimaliseerd. Dit gaat ten koste van aanvullende eigenschappen.

    In het algemeen maken we onderscheid tussen racefietsen voor vlakke routes, voor berg- en heuvelachtig terrein, voor lange afstanden en de zogenaamde allrounders. De afzonderlijke typen worden hieronder beschreven.

    De berggeit

    Racefietsen voor berg- en heuvelachtig terrein of echte wielerwedstrijden worden in eerste instantie gekenmerkt door hun lage gewicht. Het frame is vaak van koolstofvezel, als alternatief ook van titanium. Bovendien kunnen racefietsen zeer wendbaar sturen, wat het nemen van bochten vergemakkelijkt, vooral bij steile afdalingen. De houding kan variëren via verschillende instellingen (zadelpositie, stuurpenlengte, spacers, enz.), hoewel dit over het algemeen meer bedoeld is voor lange ritten. Een andere belangrijke factor is de grootte van het kettingblad, die de cadans op steile beklimmingen kan beïnvloeden. Hier geldt op de berg vaak "minder is meer". Er worden wat compromissen gesloten op het gebied van aerodynamica, en de duurzaamheid wordt ook beïnvloed door de gebruikte materialen.

    CONCLUSIE: onverslaanbaar op de berg, over het algemeen goede allrounder.

    Tijdritfietsen en aerofietsen

    De tijdritfiets is geschikt voor de lange vlaktes, tijdritwedstrijden of een triatlon. Gewicht en comfort worden hier bewust verwaarloosd, het enige wat telt is de wind zo weinig mogelijk oppervlak te bieden om energie te besparen. Dikkere frames in combinatie met een integratie van de afzonderlijke onderdelen en velgen zijn hier doorslaggevend. Op een aerofiets zie je nauwelijks kabels of uitstekende remblokken. Bovendien komen de dwarsdoorsneden van de buizen vaak overeen met de vorm van de banden om nog meer millimeters te besparen die aan de wind zouden kunnen worden blootgesteld. Het aerowiel is dus ontworpen en gebouwd voor een duidelijk omschreven doel, zodat het wordt beschouwd als een absolute specialist. We zouden het daarom niet aanraden voor een finish in de bergen. Wie zo snel mogelijk vooruitgang wil boeken op het vlakke, is er goed mee geholpen.

    CONCLUSIE: onverslaanbaar op niveau, maar comfort wordt in kleine letters geschreven.

    Endurance racefietsen

    Op een endurance racefiets zouden we waarschijnlijk "Ik ben weg" zeggen. De uitgebalanceerde geometrie met een langere wielbasis, een hoge balhoofdbuis en de daaruit voortvloeiende rechte rijpositie zorgen voor een comfortabele rit. Het biedt ook een hoge mate van stabiliteit en robuustheid. Aandrijvingen met compacte versnellingen, bredere banden en diverse dempingsmechanismen maken het rijden tot een genoegen. De vaak gebruikte schijfremmen verhogen de veiligheid en beschermen de armspieren. Deze uitrusting maakt het dus mogelijk lange afstanden af te leggen, onder andere tijdens meerdaagse tochten en op verschillend terrein. Natuurlijk is de luchtweerstand wat hoger dan op een aerobike of een klassieke racefiets. Bovendien speelt het wat hogere gewicht een rol bij lange beklimmingen bergop, hoewel dit enigszins kan worden tegengegaan door de keuze van de afzonderlijke onderdelen.

    CONCLUSIE: Voor liefhebbers van lange afstanden met lage race-ambities.

    Grindfietsen

    Grind, bos en weilanden kun je het beste bedwingen op een gravelfiets. Sinds enkele jaren stappen steeds meer gepassioneerde racefietsers over op het "off-road alternatief" om te ontsnappen aan overvolle fietspaden en drukke wegen. Deze racefietsen hebben duurzame en flexibele frames, bereiken een grotere bodemvrijheid via verhoogde trapassen en staan op bredere banden met profiel. In combinatie met een lichtere overbrengingsverhouding kunnen grindfietsen daarom zowel op de weg als in het terrein rijden. Deze flexibiliteit leidt natuurlijk tot slechtere prestaties op de weg, hoewel er nog steeds een duidelijk verschil is met een mountainbike. Als je niet zonder je wegfiets wilt, maar toch graag off-road rijdt, is dit een meer dan acceptabel compromis.

    CONCLUSIE: Voor fijnproevers en meer keuze in routekeuze.

    Uiteindelijk is elke racefiets op zijn eigen manier leuk, zolang je hem maar goed gebruikt. Op de berg, op het tijdritparcours of nu ook in het bos, de verscheidenheid aan soorten racefietsen heeft voor iedereen iets te bieden. Voor de besluitelozen zijn vooral endurance fietsen een goede oplossing, omdat ze veel mogelijkheden bieden, veel comfort en een goede veiligheid zonder dat je er op de berg of op het vlakke vanaf valt.

    Als je na verloop van tijd een bepaalde passie ontwikkelt, hebben wij op buycycle zeker iets in de aanbieding en nemen we je oude fiets graag aan!