• Grootste selectie van fietsen in Europa

    De Gravel Bike Test

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 12 min
    De Gravel Bike Test

    Welke gravelfiets past bij mij?

    Gravel fietsen ze worden beschouwd als de perfecte combinatie van dynamische racefietsen en robuuste mountainbikes en zijn sinds twee jaar niet meer weg te denken uit de fietswereld. In deze blogpost nemen we de trendy fiets onder de loep en stellen we een aantal modellen voor!

    1. Allrounder en allroader.

    Hij is sportief maar comfortabel, wendbaar maar stabiel, licht en off-road tegelijk, beheerst asfalt, grind en bospaden. Je kunt er snelheden mee halen die vergelijkbaar zijn met die van een racefiets ook al verschillen de twee types aanzienlijk qua constructie.

    2. Onderdelen en bijzondere kenmerken.

    Grindfiets Banden zijn breder en bieden dankzij hun grovere profiel betere grip, zelfs op nat en oneffen terrein. In zulke omstandigheden komen het stuur en het remsysteem van een Gravel ook goed van pas: Het naar buiten gebogen onderste stuur absorbeert schokken en het brede stuur geeft je meer controle over je fiets. Bovendien hebben sommige griprubbers een speciaal antislipoppervlak voor betere grip.
    De nu veelgebruikte schijfremmen zijn bijzonder betrouwbaar in wisselende weersomstandigheden en zijn ook een belangrijke veiligheidsfactor in natte omstandigheden. Qua schakelgroepen vind je zowel enkele als dubbele versnellingen. De eerste is gemakkelijker te gebruiken, maar de tweede geeft je meer speelruimte, vooral bij lange afstanden en grotere hoogteverschillen.

    Vergeleken met racefietsen is de framegeometrie van gravel bikes meer ontworpen voor comfort, waarbij de langere wielbasis je helpt om soepeler te rijden. Dit maakt ze ideaal voor lange tochten en bikepacking. De meeste modellen hebben speciale bevestigingsmogelijkheden voor fietstassen en extra bidonhouders.

    3. Grind speeddaten: we presenteren de testwinnaars.

    BMC URS deze fiets heeft een verende balhoofdbuis en achterbrug en een stijf frame. Hij weegt ongeveer 9,5 kg en is ideaal voor bergbeklimmingen en trailafdalingen dankzij de op MTB geïnspireerde framegeometrie. Het is bikepacking-compatibel en de beschikbare bandenspeling maakt het mogelijk om banden tot 45 mm breed achteraf te monteren.

    Cannondale Topstone Koolstof 5 de Topstone is ontworpen voor snel rijden met een gewicht van 9,5 kg. Het carbon frame biedt een goede combinatie van stijfheid en flexibiliteit, die samen met de KingPin vering de achterkant tot 30 mm veerweg geeft  mogelijk. Hij is geschikt voor bikepacking en spatborden en maakt indruk met zijn strakke uiterlijk.

    Canyon Grizl: De carbon zadelpen die door de hele Grizl-familie, absorbeert trillingen en dempt schokken. De geometrie van het frame is ontworpen voor een rechtere zithouding, waardoor het ideaal is voor comfortabel rijden. Afhankelijk van het model varieert het gewicht tussen de negen en tien kilogram. Als je meer uitdagende trails wilt bedwingen of langere afstanden wilt afleggen, dan is dit de perfecte fiets voor jou bikepacking- en toermaatje.

    Cervélo Áspero met een gewicht van ongeveer 8,5 kg is deze Areo-Gravel een echte lichtgewicht en een echte racer die zowel op gravel als op gemakkelijk terrein indruk maakt. Een bijzonder kenmerk is de zogenaamde Trail Mixer, waarmee het spoor in twee standen kan worden gezet. De Áspero is geschikt voor bikepacking, alleen trailafdalingen zijn minder makkelijk onder de knie te krijgen door de zeer sportieve framegeometrie.

    Cube Nuroad de geometrie van het frame van deze gravel- en trailheld bevordert een rechtere, comfortabele zithouding. De lange liggende achtervork en wielbasis voelen wat traag aan in de bochten, maar bevorderen de stabiliteit van de fiets. Bovendien is de Nuroad een grote bandenspeling met een mogelijke bandbreedte tot 45 mm. Het totale gewicht is 10 kg en dit model is ook geschikt voor bikepacking.

    Giant Revolt de Revolt modellen zijn wendbaar en lopen soepel ondanks een vrij rechte zithouding en zijn overtuigend op rechte stukken en afdalingen. Vooral de standaardversie biedt veel waar voor je geld. Dit model weegt ongeveer 10,4 kg, terwijl de geavanceerde versies met carbon frame lichter zijn, maar ook duurder. Bredere banden kunnen achteraf worden gemonteerd als dat nodig is.

    Rose Backroad: Deze bikepacking-ready gravelbike met carbon vork biedt bovengemiddelde flexibiliteit met bandenspeling tot 50 mm breedte. Afhankelijk van het materiaal (alleen de "AL" modellen zijn uitgerust met aluminium in plaats van carbon frames) schommelt het totale gewicht rond de 9 kg. De Rose Backroad presteert zowel op asfalt als op onverharde wegen en schittert met een uitstekende prijs-prestatieverhouding.

    Is een gravelfiets voor jou de moeite waard?

    Een gravelbike garandeert rijcomfort en is toch sportief en snel. De speciale eigenschappen van de constructie verhogen het rijcomfort en maken een breed gebruik mogelijk. Je moet voorbereid zijn op elke ondergrond en elk weer. Dus als je een trouwe metgezel zoekt voor bikepacking, wedstrijden, excursies of gewoon de weg naar je werk, kan een gravelbike de juiste keuze voor je zijn.

    Als de Gravel bike nu jouw nieuwe droomfiets is, dan kun je hem vandaag misschien vinden op onze website website. Je kunt meer informatie vinden op ons YouTube-kanaal en ons ervaren buycycle team staat altijd klaar om je te helpen en te adviseren. Veel plezier met browsen, veel fietsplezier!

    Gravel Bike Test | buycycle

    Een racefiets kan zowel een vloek als een zegen zijn. Ritten over eindeloze serpentines brengen het absolute gevoel van vrijheid, maar door de smalle banden valt er met de racefiets weinig te beleven buiten het asfalt op gravelwegen. Fietsfabrikanten hebben dit probleem onderkend en een oplossing op de markt gebracht - ongeveer 10 jaar geleden verschenen in de VS de eerste gravelfietsen. Ze worden beschouwd als de perfecte combinatie van op snelheid gerichte racers en off-road mountainbikes. Hier vind je alles wat je moet weten over deze trendy fiets. We presenteren ook enkele populaire modellen in detail.

    Wat is een gravel bike?
    De gravel bike is een echt all-round en all-road talent. Sportief en toch comfortabel, kun je er asfalt-, bos- of gravelpaden mee oversteken, en veel modellen zijn ook geschikt voor trailafdalingen. De gravel bike is wendbaar, licht, comfortabel en toch off-road capabel. Brede banden met profiel vergroten de actieradius die je kent van het rijden op de racefiets zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid. Meer grip betekent ook dat weersveranderingen minder gevaar opleveren, omdat banden met profiel meer grip bieden op gladde paden.

    Is een gravel bike de moeite waard?
    Terwijl racefietsen uitdagend kunnen zijn voor onervaren rijders, zijn gravel bikes dankzij hun speciale framegeometrie ook geschikt voor beginners. Een gravel bike garandeert rijcomfort en is toch sportief en snel. De naar buiten gebogen vorm van de trekstang verhoogt de rijveiligheid en stabiliteit, terwijl de geprofileerde banden gebruik onder alle weersomstandigheden mogelijk maken en het gemakkelijk maken om op onverharde paden te rijden. Routes kunnen dus flexibel worden gepland en spontane routewijzigingen kunnen worden geaccepteerd. Een gravel fiets is ook de moeite waard voor wedstrijden zoals triatlons, vooral als de fietsroute gravel of off-road elementen bevat. Bij het rijden op asfalt zullen alleen wedstrijdsporters en professionele racefietsers een verschil merken tussen een racefiets en een gravelfiets; beide typen bieden een goede rijervaring.
    Dus als je op zoek bent naar een echte allround fiets die geschikt is voor bikepacking, wedstrijden, gezinsuitstapjes of woon-werkverkeer in weer en wind, dan is een gravelbike misschien wel de juiste keuze voor jou.

    Wat zijn de verschillen tussen een gravelbike en een racefiets?

    Wielen en banden: Het meest voor de hand liggende verschil tussen een racefiets en een gravel bike zit hem in de banden. Banden op gravelbikes zijn breder en geprofileerd en bieden daardoor een stabiele grip, zelfs in natte omstandigheden en op onverharde wegen. Het is ook mogelijk om op een gravelracer met tubeless banden te rijden. Bandenfabrikant Schwalbe heeft bijvoorbeeld met de G-One serie een bandencollectie ontworpen die voldoet aan de veelzijdige eisen van een gravel bike.

    Handvatten en stuur: Het stuur van de gravel bike is ook speciaal. In tegenstelling tot het niet-geprofileerde stuurlint op racefietsen, hebben de handvatten van gravelbikes een soort ribbels. Dit zorgt voor een betere grip, zelfs in natte of vuile omstandigheden, wat vooral een voordeel is bij off-road excursies. Het stuur van de gravel bike is ook breder. Dit maakt de fiets gemakkelijker te besturen en verhoogt ook het comfort dankzij het naar buiten gebogen onderste stuur, dat eventuele hobbels of trillingen in het terrein aangenaam absorbeert.

    Remmen: Schijfremmen worden vaak gebruikt op gravel fietsen. Ze zijn bijzonder betrouwbaar bij het rijden door modder, plassen of veranderende weersomstandigheden. Remschijven worden in de naven van de wielen gemonteerd en twee remblokken drukken er van beide kanten op als de remhendel wordt overgehaald, waardoor de fiets wordt afgeremd. Alle moderne prestatiefietsen maken tegenwoordig gebruik van dit remsysteem.

    Pedalen: Er zijn geen klassieke gravelpedalen, want om het brede scala aan toepassingen van de gravelbike bij te benen, moeten de pedalen ook echte allrounders zijn. Het is een kwestie van smaak of je clipless pedalen gebruikt, die zorgen voor een beter gebruik van de hele beenspieren, of platte pedalen. In elk geval is het aan te raden om MTB-schoenen te dragen, omdat gravelfietsen vaak off-road paden verkennen waar het nodig is om af te stappen of stukken van het pad te duwen.

    Framegeometrie: Gravelbikes hebben een langere wielbasis dan racefietsen, wat resulteert in een soepeler rijgedrag. De frameset van de gravel bike is meer ontworpen voor comfort, bijvoorbeeld met een langere balhoofdbuis, terwijl de racefiets een sportievere rijpositie prefereert. Hoe je uiteindelijk zit en of je de juiste framemaat voor je hebt gekozen, hangt ook af van het stuur en de stuurpen of de hoogte van het zadel.

    Bevestigingsopties voor fietstassen: Over het algemeen zijn er geen gaten op de racefiets die gebruikt kunnen worden om fietstassen aan te bevestigen. Opbergruimte is echter vooral belangrijk als je met de fiets reist of op bikepackingavontuur gaat. Idealiter bevestig je veel kleine, lichtgewicht fietstassen direct aan het fietsframe zelf, zodat je niet inboet aan wendbaarheid, snelheid of bewegingsvrijheid. Gravelbikes hebben meestal bevestigingsmogelijkheden op de boven- en onderbuis, voorvork, staande achtervork en zitbuis. Veel modellen bieden ook de mogelijkheid om achteraf een bagagedrager te monteren.

    Wat is de beste groepset voor een gravel bike?
    De term groepset verwijst naar alle onderdelen die verantwoordelijk zijn voor de aandrijving en het remmen: De schakel- en remhendel op het stuur, de achterderailleur, de remklauw, de cassette, de crank, de ketting en eventueel de voorderailleur. Gravelaandrijvingen (bijv. sram rival, sram force, grx rx810 etc.) zijn meestal verkrijgbaar met een enkele of dubbele aandrijving, d.w.z. met één of twee kettingbladen op de trapas. De enkele aandrijving is gemakkelijker te bedienen, wat vooral handig is in het terrein. De dubbele aandrijving biedt meer versnellingen, ideaal voor lange afstanden en hoogteverschillen.
    Als je meer wilt weten over derailleurgroepjes op gravelbikes, kun je gedetailleerde informatie over verschillende modellen en hun respectieve voor- en nadelen vinden op het buycycle YouTube kanaal.

    Waar moet ik op letten bij het kopen van een gravel bike?
    Om een gravel bike te vinden die past bij jouw individuele wensen en eisen, moet je een paar overwegingen maken voordat je tot aankoop overgaat.

    • Welke versnellingsgroep heeft mijn voorkeur?
    • Van welk materiaal moet het frame gemaakt zijn?
    • De keuze tussen carbon of aluminium frames is vooral een kwestie van prijs. Terwijl het aluminium frame goedkoop en robuust is, maakt carbon de gravelbike een lichtgewicht, maar als je onhandig crasht, kan het frame een totaal verlies zijn.
    • Hoeveel geld ben ik bereid te betalen?
    • De prijzen op de fietsenmarkt zijn de laatste jaren omhooggeschoten, vooral in het segment van de testwinnaars. Een hogere betalingsbereidheid wordt beloond met onderdelen van hoge kwaliteit en een laag totaalgewicht, maar ook goedkopere modellen kunnen precies goed voor je zijn.
    • Waar kan ik de Gravel Bike kopen?
    • buycycle biedt een breed scala aan gebruikte fietsen, waaronder enkele gravelfietsen. Bekijk onze website en neem contact op met onze klantenservice als je vragen hebt.

    De beste gravelfietsen in de test: welke modellen hebben zich bewezen?

    BMC URS: URS staat voor unrestricted, wat staat voor een onbeperkte rijervaring, en dat doet dit model heel goed. De fiets heeft vering in de balhoofdbuis en op de achterdriehoek en een stijf frame dat de door de rijder geïnvesteerde kracht omzet in aandrijving. De fiets weegt in totaal ongeveer 9,5 kg en is ideaal voor bergbeklimmingen en trailafdalingen dankzij de speciale framegeometrie, die doet denken aan die van MTB's. De BMC URS is ook geschikt voor bikepacking dankzij de bevestigingsmogelijkheden en de optie om achteraf een bagagedrager te monteren. Dankzij de beschikbare bandenspeling kunnen banden tot 45 mm breed achteraf gemonteerd worden.

    Cannondale Topstone Carbon 5: Het carbon frame van de Carbon 5 biedt een goede combinatie van kracht en flexibiliteit die, samen met de KingPin vering, de achterkant tot 30 mm veerweg geeft. De racefiets biedt dus ook off-road comfort, controle en tractie zonder in te leveren op krachtoverbrenging bij het klimmen of accelereren op de rechte stukken. De gebruikte onderdelen zijn onderdelen van de Shimano GRX en 105 groepset.
    Het fietsframe biedt veel bevestigingsmogelijkheden: op de bovenbuis, zitbuis, onderbuis, verende voorvork en staande achtervork, waardoor de Cannondale Topstone zeer geschikt is voor bikepacking. De Carbon 5 is ook compatibel met spatborden, wat de moeite waard kan zijn bij veelvuldig gebruik in de regen of op modderige onverharde wegen. Dankzij de interne kabelgeleiding en de elegant geïntegreerde zadelpenklem heeft hij een strakke uitstraling en de geometrie van de fiets zorgt ook voor een rechte zithouding. Met een gewicht van 9,5 kg is de Topstone ontworpen voor snel rijden en een goede keuze voor je bikepackingavonturen.

    Canyon Grizl: Alle modellen in deze serie zijn uitgerust met een carbon zadelpen, die trillingen absorbeert en comfortabel rijden op onverharde paden mogelijk maakt. Afhankelijk van het model varieert het gewicht tussen 9 en 10 kg en ook de prijs is afhankelijk van de keuze van de onderdelen. Maar zelfs de goedkoopste versie van de Canyon Grizl biedt nog steeds een hoog prestatieniveau in termen van precisie en bediening. De geometrie zorgt voor een rechte zithouding en daarmee voor stabiliteit en comfort. Bagage kan worden bevestigd aan de voorvork, onderbuis en bovenbuis, waardoor deze modellen de perfecte metgezel zijn voor bikepacking en toertochten.
    Als je extremere trails of langere afstanden wilt afleggen, is dit de juiste fiets voor jou. Als je op zoek bent naar een allrounder, dan is de Canyon Trail zeker de betere keuze.

    Cervélo Áspero: De Cervélo Áspero is de aero gravelfiets van de fabrikant. Met een gewicht van ongeveer 8,5 kg is het een echte lichtgewicht. Vier paar houders voor fietstassen maken bikepacking mogelijk, maar er zijn geen bevestigingsmogelijkheden voor spatborden of bagagedragers. Banden tot 45 mm breed kunnen achteraf worden gemonteerd.
    Een bijzonder kenmerk van deze fiets is de zogenaamde Trail Mixer: hiermee kan de spoorbreedte in twee standen worden versteld. Dit is bedoeld om het brede scala aan mogelijke bandenmaten te compenseren waarmee op de Áspero gereden kan worden. De Cervelo Aspero is een echte racer, maar zelfs gravelwegen en bergbeklimmingen zijn geen probleem. Alleen trailafdalingen zijn met dit model minder makkelijk onder de knie te krijgen dankzij de sportieve framegeometrie.

    Cube Nuroad: De geometrie van het frame van de Cube Nuroad bevordert een meer rechte, comfortabele zithouding. Dit leidt tot meer stabiliteit tijdens het rijden, vooral op onverharde paden of trailafdalingen. De lange liggende achtervorken en wielbasis voelen echter een beetje traag aan in bochten. Over het algemeen lijkt de geometrie van de Nuroad op die van een endurance racefiets. De fiets heeft steunen op de zitbuis, onderbuis, vork en staande achtervork. Dit maakt hem ideaal voor bikepacking tochten en is ook compatibel met spatborden, fietsdragers en bagagedragers. Afhankelijk van het model biedt de Nuroad een grote bandenspeling met mogelijke bandbreedtes tussen 40 en 45 mm. Hoe breder de banden, hoe meer comfort en grip de fiets biedt op oneffen terrein, zij het ten koste van een klein beetje snelheidsverlies. Het totale gewicht varieert, maar ligt rond de 10 kg.
    Hoewel hij goed presteert op verharde wegen, is de Cube Nuroad vooral de moeite waard als je meer tijd wilt doorbrengen op gravelpaden en trails.

    Giant Revolt: Giant biedt drie modellen: de Revolt, Revolt Advanced en Revolt Advanced Pro. De Advanced versies hebben een carbon frame. De geometrie van het frame is vrij compact gehouden, wat een rechtere en comfortabelere rijpositie mogelijk maakt, en een grote bandenspeling maakt het mogelijk om bredere banden achteraf te monteren.
    De Giant Revolt is wendbaar en soepel, overtuigt op rechte stukken en ook tijdens afdalingen en biedt daarom waar voor je geld, vooral in de standaardversie. Dit model weegt ongeveer 10,4 kg, lichtere maar ook duurdere versies zijn te vinden in de Advanced varianten.

    Rose Backroad: Allereerst is het goed om te weten dat modellen uit deze serie met de extra aanduiding AL een aluminium frame hebben, terwijl alle andere zijn uitgerust met carbon. Het totale gewicht varieert ook afhankelijk van het materiaal, hoewel het gemiddelde gewicht van 9 kg over het algemeen indrukwekkend is. De vork is bij alle modellen van carbon. Het frame biedt meer flexibiliteit dan de meeste andere Gravels, met bandenspeling tot 50 mm breedte. De Rose Backroad biedt de mogelijkheid om bidonhouders en tassen aan het frame te bevestigen. Hij presteert goed op zowel asfalt als onverharde wegen en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

    Op onze website vind je naast de hier gepresenteerde modellen een verscheidenheid aan gravel bikes van verschillende fietsfabrikanten en op ons YouTube-kanaal vind je ook veel aanvullende informatie en tips over het onderwerp gravel bikes. Kijk rustig rond, misschien vind je jouw droomfiets hier wel voor een uitstekende prijs. Als je vragen hebt over gravel bikes, neem dan gerust contact op met het buycycle team. We staan klaar om je te helpen en te adviseren.