• Grootste selectie van fietsen in Europa

  De perfecte tent voor je bikepacking avontuur

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  4 mrt 2024 19 min
  De perfecte tent voor je bikepacking avontuur

  Niet voor minimalisten, maar zeker iets voor de grote ontdekkingsreizigers... Bikepacking! Reizen met de fiets waar je maar wilt en je bagage veilig opgeborgen in een paar fietstassen. Voor velen betekent dat pure vrijheid.

  Maar ondanks de geest van avontuur zijn er een paar logistieke vragen te beantwoorden: Welke fiets is geschikt? Welke uitrusting moet worden aangeschaft en hoe zullen de nachten buiten worden doorgebracht? Welke tent heb je nodig? Maak je geen zorgen, wij van buycycle helpen je en geven je vandaag alle informatie die je nodig hebt om je volgende bikepacking reis tot een compleet succes te maken!

  1. Wat is bikepacking?

  Bikepacking is de benaming voor fietstochten waarbij je voor je eigen voedsel en voorraden van niets of niemand afhankelijk bent. Alles wat je nodig hebt neem je mee op de fiets en als die eenmaal ingepakt is, kun je goedkoop en zelfstandig de wereld rondreizen zonder in te leveren op comfort, snelheid of wendbaarheid.

  2. Welke fiets is geschikt voor bikepacking?

  Bij bikepacking gaat het om een gevoel van vrijheid, niet om dure uitrusting of paradepaardjes. En daarom is de "ideale" fiets voor je tocht in de eerste plaats je eigen fiets, ook al zijn sommige soorten fietsen vanuit praktisch oogpunt logischer voor een tocht dan andere: Als je van het asfalt en de verharde wegen af wilt, kun je het beste kiezen voor een all-terrain mountainbike of een gravelfiets.

  Als nieuwkomer in bikepacking heb je echter geen speciale fiets nodig om aan je eerste avontuur te beginnen. Probeer een kleinere tocht en kijk of je het überhaupt leuk vindt. Als de bikepacking-koorts je eindelijk te pakken heeft en je zeker weet dat je meer tijd aan tochten wilt besteden, dan kan het de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar speciale uitrusting...

  https://images.unsplash.com/photo-1582556103222-69d09785392a?crop=entropy&cs=tinysrgb&fit=max&fm=jpg&ixid=MnwxMTc3M3wwfDF8c2VhcmNofDEwfHxiaWtlcGFja2luZ3xlbnwwfHx8fDE2NzM0MzkzMTU&ixlib=rb-4.0.3&q=80&w=2000

  Welke uitrusting heb ik nodig?

  Voor een geslaagde bikepacking tocht hoef je geen kleine fietsenwinkel te beroven.... Maar een paar items zijn essentieel, en we vertellen je nu precies welke dat zijn.

  Tassen

  Het belangrijkste bij het bikepacken zijn de tassen, zij bepalen tenslotte of de fiets wendbaar en snel blijft tijdens de rit. Ze worden direct aan het frame, maar als ze te groot zijn, kunnen ze de pedalen beschadigen pedalen Als ze te klein zijn, kan niet alles worden opgeborgen. Over het algemeen moet je alleen inpakken wat niet te veel weegt en wat je absoluut nodig hebt.

  Kampeeruitrusting

  Kampeeruitrusting is absoluut noodzakelijk: zonder slaapzak, slaapmat en tent zal het 's nachts oncomfortabel zijn, koud en nat zijn 's nachts, of je nu in de natuur bent of op een camping.

  Kleding

  Om op elk weertype voorbereid te zijn, is een regenpak meer dan alleen handig. Dus je moet het zeker inpakken, een set kleding hoe dan ook. Een bijzonder warme jas of trui is belangrijk 's avonds en 's nachts, en veel fietsers kiezen ook voor een gewatteerde fietsbroek voor meer comfort tijdens lange ritten. Het dragen van een helm... veiligheid voor alles.

  Catering

  Energierepen, noten en een waterfles horen op elke bikepacking tocht thuis. Als je echt honger hebt en wat meer ruimte, kun je een klein buitenkooktoestel en wat kookgerei inpakken. Zo kun je zelfs in de buitenlucht met minimale middelen een of twee feestmaaltijden bereiden (en ja, daar hoort ook pasta zonder saus bij). Echt gewaagde inpakkers nemen ook een klein koffiezetapparaat mee, maar uiteindelijk geldt ook op culinair gebied: neem mee wat je absoluut nodig hebt. Wat je precies nodig hebt is aan jou.

  https://images.unsplash.com/photo-1599509221192-5a9f7f37ca2a?crop=entropy&cs=tinysrgb&fit=max&fm=jpg&ixid=MnwxMTc3M3wwfDF8c2VhcmNofDE2fHxiaWtlcGFja2luZ3xlbnwwfHx8fDE2NzM0MzkzMTU&ixlib=rb-4.0.3&q=80&w=2000

  Accessoires

  Vergeet niet om je smartphone en oplader of powerbank mee te nemen voor routeplanning en bereikbaarheid in noodgevallen. Zorg ervoor dat je een EHBO-doos meeneemt: Eén voor jou en één voor je fiets. A multitool en reserveonderdelen zoals een vervangende binnenband, reparatieset of een fietspomp helpen in geval van nood, en omdat je nooit weet of je onverwachts moet stoppen, is een fietsslot ook een must fietsslot is ook een goed idee.

  Fiets

  De beste uitrusting is nutteloos als je fiets niet rijklaar is. Controleer dus je verlichting en remmen, je reflectoren en bellen, het profiel en de bandenspanning voordat je vertrekt.

  4. Wat is de beste manier om je fiets te laden?

  Bikepacking tassen worden meestal bevestigd aan het frame zelf en aan het stuur en de zadelpen zadelpen. Het doel is om de fiets en jou zo wendbaar en snel mogelijk te houden.

  Voor een optimale belading berg je zware apparatuur zo laag mogelijk en dicht bij het frame op, bij voorkeur in de frametas. In de zadeltas past volumineuzere uitrusting, zoals een slaapzak, reservekleding of gaspatronen om te koken. In de stuurtas passen lichte spullen zoals snacks, een smartphone of navigatiesysteem en een EHBO-kit.

  https://images.unsplash.com/flagged/photo-1593329251193-9fa1f953acca?crop=entropy&cs=tinysrgb&fit=max&fm=jpg&ixid=MnwxMTc3M3wwfDF8c2VhcmNofDl8fGJpa2VwYWNraW5nfGVufDB8fHx8MTY3MzQzOTMxNQ&ixlib=rb-4.0.3&q=80&w=2000

  5. Waar let je op bij het kopen van een tent?

  Als je tijdens het bikepacken goed wilt slapen, heb je een tent nodig. Maar dan wel een die gemakkelijk op te bergen is op de fiets en niet te ingewikkeld is om op te zetten. We vertellen je zo meteen waar je op moet letten bij het kopen van een tent, maar eerst een paar tips:

  Bijzonder kleine en lichte tenten kun je herkennen aan het UL (ultra-light) label. Je kunt zien hoe waterdicht een tent is aan de waterkolom, vanaf 1500mm ben je meestal veilig voor regen, maar let ook op de naden en hoe zorgvuldig die zijn afgewerkt. Een tentonderlaag beschermt de vloer van de tent tegen gaten en scheuren, maar weegt ook meer...

  Alles hangt dus af van je individuele behoeften - ook bij het kiezen van de tentgrootte en het type!

  Tentgrootte

  Hoeveel ruimte heb je nodig in je tent? Dat je misschien alleen reist, betekent niet dat een 1-persoonstent voldoende is. De meeste zijn zo klein dat je niet eens genoeg ruimte hebt om rechtop te zitten of je om te draaien zonder tegen de tentwand te stoten. Laat staan om uitrusting, bagage of een keukentje op te bergen. Het is dus of investeren in minder gewicht of investeren in meer ruimte.

  Type tent

  Bij een tunneltent zit de vestibule (de kleine uitstulping van de tent) aan de voorkant, waarachter je slaapt. Tunneltenten hebben smalle zijkanten en zijn daardoor beter bestand tegen wind, en ze kunnen ook in de regen worden opgezet zonder dat de binnentent nat wordt. Het opzetten zelf gaat snel en ongecompliceerd, maar in tegenstelling tot een koepeltent kan een tunneltent niet vrij staan, maar moet hij gespannen worden en is daarom niet geschikt voor elke ondergrond.

  Koepeltenten bieden een veel grotere oppervlakte, maar minder opbergruimte voor bagage omdat de vestibules kleiner zijn. Bovendien zijn koepeltenten zwaarder dan tunneltenten, hebben ze meer stokken en zijn ze niet gemakkelijk op te zetten, vooral in de regen, maar de ventilatie is tenminste beter door de dichter bij elkaar geplaatste ventilatieopeningen.

  6. Wat zijn de beste bikepacking tenten?

  Uiteindelijk zoek je een slaapplaats die je droog en beschermd houdt tijdens je bikepacking tochten. Aan dit criterium wordt voldaan door alle tenten die we hieronder aan je voorstellen, maar dat neemt niet weg dat sommige modellen enkele kleine maar fijne voordelen bieden...

  Tunneltenten

  Jack Wolfskin Gossamer: Een klassieker onder de tunneltenten voor één persoon. Hij heeft een pakmaat van 44 x 14 cm en weegt 1,75 kg, is robuust, zeer plat en bestand tegen elk weer. Voor ongeveer 100€ biedt de tent alles wat je nodig hebt, maar je moet geen groot comfort verwachten. Maar de binnentent kan tenminste ook apart gebruikt worden als bescherming tegen muggen.

  Grand Canyon Richmond 1: De 1-persoonstent heeft een pakmaat van 38 × 12 cm en weegt 1,52 kg. Het dubbelwandige model heeft een waterkolom van 2000 mm en staat niet bekend om zijn ruime ingang, maar is te koop voor minder dan 100€.

  Koepeltenten voor één persoon

  Ferrino NEMESI 1 Pro: Gemakkelijk op te zetten en uiterst waterdicht, dit is een uitstekende 3-seizoenen tent. Met 15 x 35 cm heeft hij een kleine pakmaat, maar komt toch met een ruime vestibule. Voor slechts € 200 is de 1,5 kg zware koepeltent klaar voor je volgende tocht.

  Naturehike VIK1: De enkelwandige tent is ook in de regen snel op te zetten, maar met een binnenlengte van 2 m is hij comfortabeler voor kleinere fietsers. De pakmaat is 46 x 16 cm, hij weegt 1,25 kg en heeft een waterkolom van 2000 mm. Met een prijs van €150 speelt hij in het stevige middenveld.

  Koepeltenten voor 2 personen

  MSR Carbon Reflex 2: Dankzij koolstofvezel stokken en een ingangsruimte zonder rits weegt deze trektent slechts 0,84 kg. Ondanks de kleine pakmaat van 43 x 13 cm is er in de tent ruimte voor twee slaapmatjes en laat hij een zeer goede luchtcirculatie toe. Het addertje onder het gras ondanks de eenvoudige opzet? De steile prijs van 600€, waarbij de benodigde scheerlijnen en haken niet zijn inbegrepen, en de waterkolom van slechts 1000 mm.

  MSR Elixir 2: Deze tent is vrijstaand, weegt 2,77 kg en heeft een pakmaat van 51 x 17 cm. Twee ingangen met grote vestibules bieden veel ruimte en de binnentent kan ook apart gebruikt worden (maar dan zonder het voordeel van de 1500 mm waterkolom van de buitentent). De prijs van de Elixir 2 ligt rond de 300€.

  MSR Hubba Hubba NX 2: Een van de populairste modellen onder bikepackers omdat hij twee ingangen heeft, de binnen- en buitentent apart gebruikt kunnen worden en de ventilatiekleppen aan het hoofd- en voeteneinde slim geplaatst zijn. De buitentent heeft een waterkolom van 1200 mm, de pakmaat is 46 x 15 cm en de prijs is €400. Hij is in een paar minuten op te zetten, zelfs door onervaren kampeerders.

  Naturehike Cloud up 2 Upgrade: Dit model is het meest weerbestendig van allemaal met een waterkolom van 4000 mm en blijft met 1,8 kg relatief licht. De pakmaat is 40 × 13 cm. Het weegt 1,8 kg. Hij kan snel en gemakkelijk worden opgezet, maar is niet isolerend en dus niet warm.

  Na deze marathon van feiten en tips zou niets jouw volgende bikepackingavontuur meer in de weg mogen staan! Als je nog steeds de perfecte fiets ervoor mist, hebben we bij buycyle vast en zeker een geschikt exemplaar voor je op onze website - want tussen de 10.000 gravel-, weg- en mountainbikes vind je er zeker een die bij je past. Als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met ons team team te allen tijde contact opnemen. Tot dan wensen we je: Veel plezier met browsen, veel bikepacking!

  De perfecte tent voor je bikepacking avontuur | buycycle

  Wat is bikepacking?

  Zoals de naam al zegt, is bikepacking een fietstocht waarbij de tweewieler is ingepakt met de belangrijkste uitrusting. Dit moet je in staat stellen onderweg volledig zelfvoorzienend te zijn. Met bikepacking ben je niet afhankelijk van restaurants voor je eigen eten of van slaapaccommodaties. De eenmalige investering in uitrusting maakt het mogelijk om op lange termijn goedkoop de wereld rond te reizen. Met behulp van geschikte fietstassen kun je je eigen uitrusting zo opbergen dat er geen verlies aan rijcomfort is. Idealiter worden noch snelheid noch wendbaarheid opgeofferd. Dus zijn er geen zijvakken en meestal geen rugzakken. In plaats daarvan passen de opbergmogelijkheden goed tegen het fietsframe aan. Veel kleine tassen met weinig gewicht helpen daarbij. De fietser zelf heeft volledige bewegingsvrijheid, want geen bagage beperkt hem op zijn rug. Bikepacking is dus geen fietstocht in de klassieke zin van het woord. Bij een klassieke fietstocht gaat het er vooral om op eigen kracht van A naar B te komen. Zelfredzaamheid staat niet voorop. Ook de manier van inpakken van de fiets is anders. Grote tassen zijn nodig om zoveel mogelijk bagage mee te nemen. Of deze bagage een vertragend effect heeft is secundair. Bikepacking moet ook onderscheiden worden van een fiets- en wandeltocht. Bike and Hike tochten zijn dagtochten waarbij je per fiets een bergtop wilt beklimmen. Zodra het pad het fietsen niet meer toelaat, wordt de fiets gedragen of geparkeerd om de bestemming te voet te bereiken.

  Welke fiets is geschikt voor bikepacking?

  Bij bikepacking draait alles om het vrijheidsaspect. Het gaat er niet om dat je een dure uitrusting moet kopen voordat je op pad gaat. Hetzelfde geldt voor de ideale fiets voor een bikepacking tocht. In theorie is de beste fiets de fiets die je al hebt voordat je vertrekt. In de praktijk zijn sommige fietstypes verstandiger dan andere. Helaas geldt hetzelfde voor de uitrusting. Met lichtgewicht producten van hoge kwaliteit kan het bikepackingavontuur vaak gemakkelijker worden beleefd. Bijzonder geschikt zijn gravelfietsen of mountainbikes omdat de natuur het best kan worden verkend buiten het asfalt. Een fully is bijzonder geschikt voor off-road gebruik. Stokken en stenen kunnen gemakkelijk worden omgerold. Reizen over onverharde paden is geen probleem dankzij de twee ingebouwde verende elementen, voorvork en de schokdemper, ondanks de uitrusting die wordt vervoerd. Uitrusting kan ook een probleem zijn met de Fully. Door tassen aan het fietsframe te bevestigen, kan het frame niet meer volledig samengedrukt worden. Daarnaast kan een Fully je in de verleiding brengen om trails te kiezen waarvoor je vanwege je uitrusting te breed bent. Bij bikepacking wil je ook meerdere kilometers afleggen. Fullys zijn vaak erg zwaar en daarom inspannend om op lange tochten te rijden. De verende elementen absorberen ook veel kracht die eigenlijk omgezet zou moeten worden in voortstuwing. Een hardtail is daarom beter geschikt voor bikepacking. Het is hier meestal gemakkelijker om fietstassen te bevestigen. Een hardtail is ook comfortabeler door het lagere gewicht. Grindfietsen zijn net zo geschikt. Ze zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in de fietswereld. Gravel bikes combineren de voordelen van racefietsen en mountainbikes. Ze zijn licht en smal, maar hebben banden met profiel. Dit betekent dat je snel kunt rijden op een gravelbike zonder afhankelijk te zijn van asfalt. Je hebt ook grip op grindpaden of in het bos. Gravel bikes zijn bijzonder geschikt om fietstassen aan het frame te bevestigen. Ze zijn ontworpen voor reizen per fiets. Als bikepacking nieuw voor je is, heb je geen speciale fiets nodig om deze trend uit te proberen. Niet iedereen vindt het immers leuk om zichzelf te bevoorraden en de natuur te verkennen. Als je zeker weet dat je veel tijd op je fiets wilt doorbrengen tijdens bikepacking tochten, dan is een gravelbike of hardtail de juiste keuze voor jou.

  Welke uitrusting heb ik nodig?

  Tassen

  Het belangrijkste bij het bikepacken zijn de tassen waarin alle andere spullen kunnen worden opgeborgen. Die bepalen immers of de fiets tijdens de rit wendbaar en snel blijft. Tassen die niet geschikt zijn kunnen ook het trappen belemmeren of de functies van de fiets belemmeren. Als ze te klein zijn, kan niet alles wat belangrijk is worden opgeborgen. Als ze te groot zijn, zitten ze snel in de weg. De opbergmogelijkheden mogen niet te zwaar zijn en moeten stevig aan het frame van de fiets bevestigd kunnen worden. Er zijn veel fietstassen op de markt van verschillende fabrikanten. Vooral de merken Vaude en Ortlieb zijn populair. Ook Evoc produceert niet alleen praktische fietsrugzakken, maar ook ideale bikepacking tassen. Alles wat je nodig hebt voor een meerdaagse tocht kan in de tassen worden opgeborgen. Het is zinvol om bepaalde functies aan de respectievelijke tassen toe te wijzen, bijvoorbeeld om voedsel, kleding en kampeeruitrusting apart op te bergen. Zo kun je in een paar stappen bij het voorwerp komen dat je nodig hebt. Wat de spullen zelf betreft zijn gewicht, pakmaat en functionaliteit belangrijk. In het algemeen moeten alleen de dingen die echt nodig zijn in de tassen terechtkomen. Net als bij backpacken wil je elke overbodige gram vermijden.

  Kampeeruitrusting

  Om tijdens een bikepacking tocht te kunnen overnachten, op een camping of op de berg, zijn een paar dingen essentieel. Daartoe behoren een slaapzak en slaapmat, een tent of een tarp. Tenten beschermen je tegen wind, insecten en regen. Als ze geïsoleerd zijn, bieden ze bescherming tegen dalende temperaturen. Een tarp is een soort dekzeil dat op vergelijkbare wijze als een tent wordt gebruikt. Vallen zijn niet volledig omsloten zoals een tent en bieden daarom geen gelijkwaardige bescherming. Daar staat tegenover dat ze meestal minder wegen. Afhankelijk van het gebruiksgebied kan een tent of een zeil zinvoller zijn. Als je wilt, kun je een bivakzak meenemen voor slecht weer. Wildkamperen is in Duitsland over het algemeen verboden. De reden hiervoor is in de eerste plaats de bescherming van de dieren- en plantenwereld. In het ergste geval loop je het risico dat je bij de politie wordt aangegeven voor wildkamperen.

  Kleding

  Het weer kan onvoorspelbaar zijn, vooral in de bergen. Een regenjack is daarom een must, en een regenbroek is ook een goed idee. A set verkleedkleren stelt je in staat om je om te kleden in bezwete, natte kleding. Een bijzonder warme jas of trui is vooral belangrijk voor 's avonds. Veel fietsers kiezen voor een gewatteerde fietsbroek, maar dit is niet absoluut noodzakelijk. Met een aangepast zadel kun je meerdere uren fietsen zonder pijn. Fietshelmen, handschoenen, functionele kleding en fietsschoenen zijn daarentegen onmisbaar bij het fietsen.

  Catering

  Om in hun onderhoud te kunnen voorzien, vertrouwen veel fietspakkers op een klein buitenkooktoestel. Met daarnaast een klein pannetje en bestek kunnen ook in de natuur veel lekkere gerechten tevoorschijn worden getoverd. Noedels kunnen bijvoorbeeld bereid worden met kokend water. Wat thuis snel wordt afgedaan als een saai gerecht, is in de buitenlucht een ware traktatie. Voldoende eten is net zo belangrijk. Noten of eiwitrepen zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt, omdat ze veel energie leveren en weinig ruimte innemen. Ook een drinkbus is onmisbaar. Niet op elke tocht zullen er voldoende plaatsen zijn om drinkwater te tanken. Hierop voorbereid zijn is van levensbelang. Eventueel kunnen andere gebruiksvoorwerpen zoals een snijplank of koffiezetapparaat worden meegenomen.

  Accessoires

  Om het weer te controleren en routes te plannen is een smartphone met oplader of een navigatieapparaat belangrijk. Daarnaast kan een powerbank de ontbrekende stroombron voor het opladen vervangen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, neem dan een kaart mee ter oriëntatie. Bij een val is het belangrijk om eerst voor jezelf te kunnen zorgen. Een EHBO-kit is een must. Je moet je fiets ook zelf in goede conditie kunnen houden. Dat kan met een multitool en reserveonderdelen. Een reserve binnenband, reparatieset en fietspomp helpen om bij een lekke band de fiets snel weer op de weg te krijgen. Voordat je alleen op pad gaat, is het handig om op zijn minst een uitlegvideo op internet te bekijken over wat je moet doen bij een lekke band. Tijdens de bikepacking tocht kan het altijd gebeuren dat er onderweg een supermarkt of een andere tussenstop is. Een fietsslot om je fiets tegen diefstal te beschermen mag ook niet ontbreken.

  Fiets

  Een verkeersveilige fiets voldoet aan de voorschriften als de noodzakelijke uitrusting erop is aangebracht. Dat betekent onder andere verlichting, reflectoren of bellen. Tijdens een fietstocht kan het gebeuren dat het weer omslaat en je laat op de avond je toevlucht zoekt in een nabijgelegen schuilplaats. Vooral op dit tijdstip en bij slecht weer is het belangrijk om de route te kunnen zien en opgemerkt te worden door andere weggebruikers. Een algemene fietscontrole is ook de moeite waard, vooral bij lange fietstochten. De remblokken, het profiel van de banden, de bandenspanning en een werkend licht zijn een snelle blik waard voordat je op weg gaat.

  Wat is de beste manier om je fiets te laden?

  Bikepacking tassen worden meestal bevestigd aan het frame zelf, maar ook aan het stuur en de zadelpen. Het doel is om de fiets zo wendbaar en snel mogelijk te houden. Bovendien mogen noch de bewegingsvrijheid van de rijder, noch de functionaliteit van de fiets worden beperkt. Om de fiets wendbaar te houden is het net zo belangrijk om de verschillende tassen verstandig te beladen. Dit betekent dat zware apparatuur zo laag mogelijk en zeer dicht bij het frame moet worden opgeborgen. De frametas is hiervoor bijzonder geschikt. Het zwaartepunt moet zo laag mogelijk liggen, anders ontstaat er tijdens de rit snel een disbalans. Tot de zwaarste uitrusting behoren meestal het kampeerkooktoestel, de tent, water, voedsel of multitool en reserveonderdelen. Uitrusting die veel ruimte inneemt, d.w.z. veel volume heeft, past in de zadeltas. De slaapzak, tarp, reservekleding of gaspatronen voor het koken kunnen hier worden opgeborgen. Lichte spullen gaan in de stuurtas. Snacks voor onderweg, smartphone of navigatieapparaat en de EHBO-kit zijn hiervoor ideaal.

  Waar let je op bij het kopen van een tent?

  Een tent maakt het mogelijk om tijdens het bikepacken te kamperen waar je maar wilt. Bovendien biedt hij bescherming tegen allerlei storende factoren die een goede nachtrust in de weg staan. Er kunnen bijvoorbeeld geen muggen of mieren in de tent komen. En de wind fluit niet zo om je oren. In eerste instantie denk je misschien dat tenten te omvangrijk zijn om mee te nemen op een bikepacking tocht. Stokken, haringen, binnentent en buitentent zijn immers niet per se handige bagage. Voor iedereen is er een geschikte 1- of 2-persoonstent op de markt, met een kleine pakmaat en een laag gewicht. Alvorens te kopen is het belangrijk op verschillende punten te letten. Er zijn bijzonder kleine tenten die nauwelijks iets wegen. Fabrikanten bestempelen ultralichte tenten met UL voor ultralicht. Een lichtgewicht tent moet nog steeds waterdicht zijn. Een blik op de waterkolom vertelt je dat. Een waterkolom van 1500 mm of meer wordt beschouwd als een waterdichte tent. Het hangt echter ook af van de afwerking van de naden of een tent echt tegen de regen kan. Aan de andere kant kunnen ook tenten met een lagere waterkolom die volgens een bijzonder hoge standaard zijn vervaardigd de regen weerstaan. Voordat je koopt, is het de moeite waard om de ervaringsverslagen van andere bikepackers te controleren om onaangename verrassingen te voorkomen. Tenten moeten ook robuust zijn. Om gewicht te besparen worden veel tenten verkocht zonder grondzeil. De kale tentvloer wordt echter snel doorboord door stenen en dergelijke. Het is dus de moeite waard om voor je eerste tocht te controleren hoe je eigen tent het doet. De perfecte tent bestaat niet. Je zult altijd compromissen moeten sluiten. Om de voor jou beste trekkingtent te kopen, zijn verdere voorafgaande overwegingen belangrijk. Je moet beoordelen in welk gebied hij realistisch gezien gebruikt zal worden. Het maakt bijvoorbeeld verschil of een tent alleen in de zomer of ook in koelere seizoenen wordt gebruikt. Een tent die voor alle doeleinden geschikt is, zal je niet gelukkig maken. Veeleer moet hij uitgerust zijn voor het doel dat voor jou relevant is.

  Tentgrootte

  Om een tent te vinden die individueel is afgestemd op jouw behoeften, zijn er een paar vragen die je jezelf moet stellen voordat je koopt. Bijvoorbeeld hoeveel ruimte je nodig hebt. Als je alleen reist, zul je al snel neigen naar een 1-persoonstent. Deze tenten zijn zo klein dat je meestal niet rechtop kunt zitten of je kunt omdraaien zonder tegen de tentwand te stoten. Ook is er weinig opbergruimte voor uitrusting. Let dus goed op de afmetingen voordat je zo'n tent koopt, of neem het risico te investeren in een wat zwaardere tent met een grotere pakmaat maar meer ruimte. Vooral bij meerdaagse tochten wil je in de voortent kunnen koken. Daarvoor heeft de bikepacking tent een vestibule nodig. Dit is een uitsparing waarin bijvoorbeeld bagage droog kan worden opgeborgen. Omdat het de moeite waard is een 2-persoonstent mee te nemen, ook voor mensen die alleen reizen, worden in het volgende deel zowel tenten voor één als voor twee personen gepresenteerd.

  Type tent

  In een tunneltent zit de vestibule aan de voorkant en het slaapgedeelte erachter. Tunneltenten hebben smalle zijkanten en zijn daardoor beter bestand tegen de wind. De tentstokken zitten aan de buitenkant. Daardoor blijven binnentent en buitentent altijd met elkaar verbonden. Bij regen kan de tent dus worden opgezet zonder dat de binnentent nat wordt. Bovendien is hij meestal sneller op te zetten dan een koepeltent. Het nadeel van tunneltenten is dat ze niet vrijstaand zijn. Je moet ze schoren. Dat kan niet op alle grondsoorten. Zowel te harde als te zachte grond is ongeschikt. Bij tunneltenten bestaat de kans op veel condensvorming. Omdat de ventilatiekleppen ver uit elkaar staan, werkt de ventilatie alleen goed als de tent goed in de wind staat. In tegenstelling tot de tunneltent bieden koepeltenten een groter oppervlak. Vooral lange mensen zijn hier beter af; in tunneltenten kunnen ze hun voeten tegen de binnentent stoten. Koepeltenten kunnen als vrijstaande tent worden gebruikt en hoeven niet per se geschoord te worden. De ventilatieopeningen zitten dichter bij elkaar, zodat condensatie grotendeels kan worden voorkomen. Als er echter meer dan één persoon in de tent slaapt, is condensatie meestal niet te vermijden. Er is minder opbergruimte voor bagage in koepeltenten, omdat de vestibules kleiner zijn. Ook wegen ze meestal iets meer dan tunneltenten, omdat ze meer stokken nodig hebben. Omdat de binnentent en buitentent apart worden opgezet, is het opzetten van een koepeltent in de regen vaak problematisch. Koepeltenten hoeven geen dubbelwandige tenten te zijn. Als tenten maar één wand hebben, zijn ze wat lichter. Daar staat tegenover dat de ventilatie meestal slechter is. Welke tent voor jou het beste is, hangt af van wat voor jou het belangrijkst is.

  Wat zijn de beste bikepacking tenten?

  Verschillende fabrikanten hebben zich bewezen door het lichtgewicht materiaal en de hoogwaardige afwerking van hun tenten. Daartoe behoren MSR, Nordisk, Big Agnes, Salewa, Naturehike, Vango en Decathlon, om enkele merken te noemen. Door de innovatieve, hoogwaardige afwerking gaan sommige tentmodellen elke prijsklasse te boven. Toch zijn er alternatieven die betaalbaar zijn en toch doen waarvoor ze gemaakt zijn: een slaapplaats bieden tijdens het reizen. Enkele kampeertenten worden hier gepresenteerd.

  Tunneltenten

  Jack Wolfskin Gossamer: De Gossamer is een klassieke tunneltent voor één persoon. De binnentent kan ook afzonderlijk worden gebruikt als bescherming tegen muggen. Hij heeft een pakmaat van 44 x 14 cm en weegt 1,75 kg. Hij is robuust. Hij is zeer plat en bestand tegen alle weersomstandigheden. Dankzij zijn kleur en grootte kun je jezelf goed camoufleren in hoog gras. De ingang is vrij klein, wat vaak het geval is bij tenten van dit type. De tent combineert een laag gewicht, een kleine pakmaat en een lage prijs: voor ongeveer €100 biedt de tent alles wat je nodig hebt, maar niet het grootste comfort.

  Grand Canyon Richmond 1: De 1-persoonstent heeft een pakmaat van 38 × 12 cm en weegt 1,52 kg. Zowel de buitentent als het grondzeil hebben een waterkolom van 2000 mm. De tent is dubbelwandig. Het slaapgedeelte is vrij klein. De tent is echter te koop voor minder dan €100 en is een van de goedkopere modellen op de markt, ondanks de hoogwaardige materialen.

  Koepeltenten voor één persoon

  Ferrino NEMESI 1 Pro: De 1-persoonstent is eenvoudig op te zetten. De buitentent heeft een waterkolom van 3000 mm. De vloer is waterdicht tot 8000 mm. Dit biedt uitstekende bescherming bij slecht weer. Met 15x35 cm heeft hij een kleine pakmaat. De 3-seizoenentent kost ongeveer €200. Hij heeft een vestibule om je uitrusting in op te bergen. Het gewicht is 1,5 kg.

  Naturehike VIK1: De enkelwandige tent kan snel worden opgezet, zelfs in de regen. De pakmaat is 46 x 16 cm. De haringen en koorden voor het spannen zijn inbegrepen. De bruikbare binnenlengte is ongeveer 2 meter. Dit maakt de tent meer geschikt voor kleinere mensen. Hij kan worden gekocht voor ongeveer €150. Hij weegt 1,25 kg en heeft een waterkolom van 2000 mm. De vloer is waterdicht dankzij 4000 mm.

  Koepeltenten voor 2 personen

  MSR Koolstof Reflex 2: De MSR Carbon Reflex 2 trekkingtent is ultralicht. Dankzij de koolstofvezel stokken en een ingang zonder rits weegt hij slechts 0,84 kg. De pakmaat is 43x13 cm. Hij moet worden afgespannen. De tent heeft twee deuren en veel ruimte binnenin. De tent is verkrijgbaar op Amazon voor ongeveer €600. Dankzij de twee tentstokken is de tent gemakkelijk op te zetten en af te breken, en je kunt hem in een paar minuten opzetten. De buitentent is gemaakt van ripstop nylon en heeft een waterkolom van 1000 mm. Dankzij de coating heeft de tentvloer een waterkolom van 3000 mm. Er is ruimte voor twee slaapmatten binnenin. De binnentent zorgt voor een goede luchtcirculatie, waardoor druppelvorming 's nachts zelden voorkomt. Scheerlijnen en extra haken voor het spannen zijn niet inbegrepen bij de tent en moeten apart worden aangeschaft.

  MSR Elixir 2: De MSR Elixir 2 is vrijstaand en ontworpen voor twee personen. Hij heeft een pakmaat van 51 x 17 cm. Het gewicht is 2,77 kg. Een grondzeil, aluminium haringen en scheerlijnen zijn inbegrepen. Twee ingangen met grote vestibules bieden veel ruimte. De 3-seizoenentent is te koop voor ongeveer €300. De binnentent kan zonder buitentent worden gebruikt. De buitentent is gemaakt van ripstop polyester met een waterkolom van 1500 mm. De vloer heeft een waterkolom van 3000 mm.

  MSR Hubba Hubba NX 2: Deze tent is een van de populairste modellen onder bikepackers. De buitentent is gemaakt van ripstop nylon en heeft een waterkolom van 1200 mm, de vloer heeft een waterkolom van 3000 mm. De pakmaat is 46 x 15 cm. De 2-persoonstent heeft twee ingangen. De prijs ligt rond de € 400. De tent is vrijstaand en ontworpen voor drie seizoenen. De binnentent kan zonder buitentent worden gebruikt. Dankzij de ventilatieflappen aan het hoofd- en voeteneinde is de tent goed geventileerd en wordt condensatie tot een minimum beperkt. Een extra grondzeil moet apart worden aangeschaft. De tent weegt 1,54 kg. De levering omvat binnen- en buitentent, stokken en haringen. Zelfs onervaren kampeerders kunnen de tent in een paar minuten opzetten.

  Naturehike Wolk omhoog 2: De 2-persoonstent heeft een pakmaat van 40 × 13 cm. Hij weegt 1,8 kg. Zowel de buitentent als de vloer hebben een waterkolom van 4000 mm. Dit is een duidelijk verschil met andere tenten. Hij is beter beschermd tegen nattigheid dan andere modellen. De haringen en scheerlijnen zijn ook inbegrepen. De tent kan snel en gemakkelijk opgezet worden. De tent is niet isolerend, dus de temperatuur in de tent is hetzelfde als buiten. De tent blijft stabiel, zelfs bij veel wind.