• Grootste selectie van fietsen in Europa
    Gravel biking

    Je mountainbike op de juiste manier verkopen

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 9 min
    Je mountainbike op de juiste manier verkopen

    Onze tips voor MTB-verkoop

    Misschien is het MTB rijden op ruige paden toch niet jouw ding en wil je op zoek naar een nieuwe fietsen Of misschien is het tijd voor je nieuwe favoriete fiets. Als je van je oude MTB nu verkopen geven we je een paar tips voor het maken van succesvolle online advertenties, het schatten van de prijs of het uploaden van je MTB te koop hier op buycycle om je MTB te koop gemakkelijk te uploaden.

    1. De prijs is hot: MTB Edition.

    Om de huidige waarde van je gebruikte MTB te bepalen, kun je naar verschillende factoren kijken: Ten eerste de algemene staat van je fiets. Hoe jonger en beter hij is, hoe meer geld je hem kunt verkopen. Inspecteer je MTB dus zorgvuldig op scheuren, deuken, bochten en krassen, controleer of alle onderdelen zoals remmen, achterderailleur en ketting intact zijn en werken, en controleer het volgende wielen en vering. Als je zelf onderdelen hebt vervangen waardoor de oorspronkelijke staat is veranderd, moet je hier ook rekening mee houden bij het schatten van de prijs.

    Een andere indicatie voor de waarde van je tweedehands fiets zijn het merk en de onderdelen. Componenten van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld van Shimano of Sram, zullen je verkoopprijs verhogen. SpecializedTrek of Cannondale slechts een beetje van hun waarde verliezen, zal je merkloze fiets na verloop van tijd wat van zijn oorspronkelijke prijs verliezen.

    2. Perfectioneer je advertentie.

    Voordat je je MTB op een verkoopplatform adverteert, moet je hem zo goed mogelijk voorbereiden. Poets het frame opnieuw, schrob de pedalen en zorg dat hij echt glanst op je foto's. Nu kun je de rol van een commerciële fotograaf op je nemen, je fiets goed belichten voor een neutrale achtergrond (vermijd overbelichting of sterke schaduwen) en op een aantrekkelijke manier presenteren. Fotografeer hem van de zijkant, maak gedetailleerde foto's van alle onderdelen en mogelijke gebreken en geef de koper het best mogelijke beeld van je fiets. Een nauwkeurige beschrijving en een redelijke vaste prijs ronden je advertentie af.

    3. buycycle: Je partner in crime voor je MTB verkoop.

    Op buycycle willen we je het gedoe van het verkopen van je motor uit handen nemen. Onze prijscalculator stelt de ideale prijs voor je MTB voor en de beschrijving wordt automatisch toegevoegd vanuit onze fietsendatabase. Wij regelen het aankoopproces, de verzending en eventuele klachten of retourzendingen voor je.

    Je vindt een stap-voor-stap handleiding voor het verkopen van je fiets op buycycle hier en voor verdere vragen kan het hele buycycle team team je te allen tijde met raad en daad bij. We wensen je veel succes met het verkopen van en zoals altijd: Veel surfplezier, veel fietsplezier!

    Recht om een mountainbike te verkopen | buycycle

    Het merk MTB is te kostbaar om er ruige afdalingen mee te bedwingen. Racefietsen zijn jouw ding en het verlangen naar het fietspark was slechts een fase. Je wilde je gedroomde mountainbike laten zien op je volgende actieve vakantie en nu heb je het geld niet om te reizen. Of je MTB staat altijd in de weg. Redenen voor een verkoop van je gebruikte fiets zijn talrijk. Er is vaak een terughoudendheid om de MTB op internet te adverteren. Het is moeilijk in te schatten hoeveel geld je ervoor kunt vragen. Er is angst voor juridische gevolgen bij verkoop vanwege over het hoofd geziene gebreken. De waarde van de gebruikte hardtail of volledig geveerde fiets daalt terwijl hij de garage of kamer volpropt. Toch is de fietsenmarkt booming. Omdat sommige modellen snel uitverkocht zijn, kan je gebruikte MTB een gewild item worden. Een beetje informatie is belangrijk als je je afgedankte fiets wilt omzetten in geld. Hier vind je alles wat je moet weten over het gemakkelijk en eerlijk verkopen van je mountainbike.

    1. dit is hoeveel je gebruikte mountainbike waard is

    Het is verstandig je MTB te inventariseren voordat je hem doorverkoopt. Dit zal je helpen een eerlijke prijs te bepalen. Anders geef je je fiets misschien door als koopje of blijven potentiële kopers weg vanwege onrealistische prijsverwachtingen. Om de huidige marktwaarde van je MTB te bepalen, kijk je naar de algemene staat ervan. Grotere roestplekken kunnen de prijs drukken. 

    Let op scheuren, bochten of deuken in het frame en het stuur. Gelaste naden zijn bijzonder gevoelig voor scheuren, bijvoorbeeld in het gebied van de balhoofdbuis op de verende vork. Het maakt verschil van welk materiaal je frame gemaakt is. Staal en aluminium kunnen buigen. Een carbon frame buigt niet, maar krijgt fijne scheurtjes voordat het breekt. In principe zijn alle materialen zeer robuust. Doe echter wat zielenonderzoek en denk aan crashes die je hebt gehad met je motor. Als je twijfelt over scheuren in het carbon frame, raadpleeg dan voor de zekerheid een specialist voordat je verkoopt. 

    Controleer of de remmen in orde zijn. Controleer de slijtage van de velgen. Je moet ook de aandrijflijn bekijken, inclusief ketting, crank en tandwiel. Maak een proefrit en schakel door alle versnellingen. Luister goed of er iets rammelt. Houd de banden in de gaten. Hebben ze nog profiel, zijn er scheuren? Controleer ook de zijkanten van de banden op scheuren. Ze ontstaan als de MTB lang heeft gestaan of als de banden verkeerd zijn opgepompt. Controleer of de wielen een zogenaamd cijfer van acht hebben; ze moeten rond lopen. Ook de ophanging van de Fully kan een bijzonder grote slijtage vertonen. Hieronder vallen ook de achterschokdemper en de verende voorvork. Ze zijn meestal zeer robuust, maar ze moeten toch gecontroleerd worden. 

    De hierboven genoemde punten geven veel informatie over de staat van je fiets. Controleer ook of er onderdelen los zitten of ontbreken. Toekomstige kopers willen meestal een MTB die geschikt is om op te rijden. Naast essentiële onderdelen als de rem of de ketting, moeten ook het zadel en de pedalen worden vastgeschroefd. Dit maakt je MTB bijzonder aantrekkelijk voor zoekers. Als het een e-bike is, controleer dan de accu en de motor. Gespecialiseerde dealers kunnen de accucapaciteit bepalen. Zo kun je je onderscheiden van andere verkopers. E-mountainbikes worden verkocht met een chequeboekje. Als de onderhoudsintervallen zijn aangehouden, is dat een groot pluspunt. Bedenk of je zelfstandig onderdelen hebt toegevoegd of vervangen die de oorspronkelijke toestand veranderen.

    In het algemeen hoef je geen expert te zijn om oog te hebben voor versleten onderdelen. Wees eerlijk en bedenk wat je van de mountainbike zou vinden als hij te koop zou worden aangeboden. Als de MTB nauwelijks gebruikt is, kan de conditie als nieuw worden omschreven. Daarvoor moet het ook onder een dak zijn opgeslagen, beschermd tegen kou en nattigheid. Als hij goed is onderhouden en op een droge plaats is bewaard, kan hij ondanks veelvuldig gebruik in goede staat verkeren. Naast de algemene staat van de gebruikte fiets spelen ook andere factoren een rol. De prijzen kunnen variëren, afhankelijk van het type MTB. 

    Is het een trekkingfiets, hardtail, all-mountain fiets, stadsfiets, e-mtb of enduro? Steeds weer, vooral in steden, is te zien dat bepaalde types trendy worden. Een andere interessante factor bij het bepalen van de prijs is het merk. Hooggeprijsde fabrikanten als Specialized noteren minder afschrijvingen op gebruikte fietsen dan merkloze producenten. Gevestigde merken als Trek, Haibike, Bulls of Cannondale blijven ook stabieler in waarde. Hoogwaardige onderdelen zoals die van Rockshox, Sram en Shimano werken prijsverhogend. Hetzelfde geldt voor hoogwaardige motoren voor e-mountainbikes, zoals die van Bosch. 

    Hoeveel jaar oud is het model dat je particulier te koop aanbiedt? Modellen uit het lopende seizoen die nieuw al uitverkocht zijn, kunnen tegen een hogere prijs verkocht worden. Een grote vraag reguleert de waarde sterk naar boven. Het is ook relevant hoeveel kilometers met de MTB zijn afgelegd. Zelfs als je ooit veel geld hebt uitgegeven aan je nieuwe fiets, kan er een aanzienlijk waardeverlies optreden. Soms wordt 50% van de oorspronkelijke prijs betaald voor een gebruikte fiets, zelfs als die in goede staat is, maar enkele jaren oud. Meer dan 85% van de nieuwprijs is meestal onrealistisch, zelfs met hoogwaardige componenten en bekende fabrikanten. Hoeveel je fiets waard is na drie, vijf of tien jaar is nauwelijks in algemene zin te beantwoorden. Er moet met te veel factoren rekening worden gehouden. Zo kan een oude fiets met technische mankementen nog steeds tegen afschuwelijke prijzen worden verhandeld als verzamelobject.

    2. haal het meeste uit je advertentie

    Voordat de MTB te koop wordt aangeboden op een platform als Ebay Kleinanzeigen of iets dergelijks, moet hij zo goed mogelijk worden geprepareerd. Losse onderdelen kunnen opnieuw bevestigd worden. Grote reparaties hebben zelden een passend effect op de prijs. De gebruikte fiets moet in elk geval worden schoongemaakt. Je moet echter niet de stoomstraal gebruiken die normaal gebruikt wordt om auto's schoon te maken. De hoge waterdruk kan de verf van het frame beschadigen. Met een tuinslang, oude sponzen en een beetje schoonmaakmiddel glanst elke fiets in nieuwe glans. Foto's die de fiets in een goed licht tonen zullen het aantal hits op de advertentie verhogen. Een neutrale achtergrond en goede verlichting zijn hiervoor essentieel. Veel rommel of een donkere garage die achter je fiets te zien is, zal niet uitnodigen tot het oproepen van de advertentie. Daglichtfoto's voor een witte huismuur zijn aantrekkelijk. Je wilt zowel overbelichting als schaduwen vermijden. 

    De foto's moeten scherp zijn. Een statief kan je hierbij helpen. Belangrijk is dat de MTB op een van de foto's volledig zichtbaar is vanaf de zijkant. Vooral foto's waarop de onderdelen duidelijk zichtbaar zijn, zijn goed. Slijtagedelen die tijdens de inventarisatie al gecontroleerd zijn, moeten ook gefotografeerd worden. Eventuele gebreken kunnen dan door belanghebbenden worden onderzocht. Hier is het de moeite waard een paar extra minuten uit te trekken en kwaliteitsfoto's te maken. Een paar kwaliteitsfoto's maken meer verschil dan een lading wazige opnamen. 

    Voer alle informatie in die je hebt over de gebruikte fiets: Merk, model, bouwjaar, framehoogte, conditie, gereden kilometers, gebreken, onderdelen die zelfstandig zijn vervangen, details van onderdelen. Als de fiets specifiek een MTB voor vrouwen is, vermeld dan deze informatie. Als je je motor op internet verkoopt, blijft de proefrit voor potentiële kopers vaak achterwege. Niettemin geeft een nauwkeurige beschrijving zekerheid en kan deze doorslaggevend zijn voor de impuls tot kopen. Ook hier kun je je het beste oriënteren op wat je zelf aantrekkelijk zou vinden. Een met vertrouwen vastgestelde vaste prijs maakt het mogelijk een hoge koopsom te verkrijgen. Prijzen die worden geadverteerd op basis van onderhandelingen worden vaak laag gedrukt. Houd in gedachten hoeveel je in ieder geval voor je MTB wilt krijgen. 

    Ben je onzeker over de prijs? Begin dan met een onderhandelbare prijs en neem wat actiebuffer op. Zo kun je rente en tegenbiedingen vergelijken en een goed gevoel krijgen voor een realistische prijs. De tijd van het jaar kan ook helpen bij de verkoop. In het voorjaar voordat het seizoen begint is een hogere verkoop mogelijk dan in het najaar na het seizoen. In het voorjaar zijn veel mensen vol energie en gedrevenheid en dus bereid veel geld te betalen voor een veelbelovende MTB. Tegen de winter wachten vaak andere uitgaven, de portemonnee wordt minder vaak opengetrokken voor hobby's in de buitenlucht. Fietsen die trendy zijn, zijn ook gemakkelijker en winstgevender te verkopen. 

    Werk met woorden in je advertentie die zoekers snel naar je advertentie leiden. Als je MTB aanzienlijke gebreken vertoont, zoals een verbogen frame na een val, valt er nog wel wat geld te verdienen. Als sommige onderdelen in goede staat zijn, kunnen ze afzonderlijk worden verkocht. Dit spreekt echter een kleine doelgroep aan, mensen die graag sleutelen of veel van fietsen weten. Daarnaast is er het werk van het demonteren van de onderdelen. Bovendien is het kopen van gebruikte onderdelen zelden de moeite waard als er nieuwe onderdelen beschikbaar en niet te duur zijn. Als er knelpunten in de aanvoer zijn, kun je geluk hebben en kopers vinden voor de onderdelen.

    3. tevredenheid aan de kant van verkoper en koper

    De particuliere verkoop van een gebruikte fiets is een bijzondere situatie. Als verkoper wil je zoveel mogelijk geld krijgen. Tegelijkertijd moet de koper tevreden zijn. Eerlijkheid is daarom onontbeerlijk. Vaak wonen potentiële kopers te ver van huis om een proefrit te kunnen maken. Daarom moeten ze op jouw informatie kunnen vertrouwen. Zware slijtage van sommige onderdelen kan een fiets al onrendabel maken, omdat de reparatiekosten vaak erg hoog blijken te zijn. Er is echter geen professionele beoordeling van je gebruikte MTB te verwachten. 

    Geef details over eigenaardigheden en gebreken waardoor je met een zuiver geweten naar bed kunt gaan. Dit voorkomt latere discussies met de kopers. De kopers mogen geen enkel risico lopen door een technisch gebrek dat niet is aangegeven. Bovendien kan de koper recht hebben op een materieel gebrek als duidelijke gebreken werden verzwegen en de mountainbike niet rijklaar is. Met de garantieperiode wordt anders omgegaan. In de regel hoef je bij particuliere verkoop geen garantie te geven. Je kaarten dicht bij je borst spelen zorgt voor het minste werk en tevreden mensen aan de kant van zowel de verkoper als de koper. Uiteindelijk gaat het erom plezier te hebben met de mountainbike, niet om veel winst te maken.

    4. waarom je tweedehands mountainbike op buycycle.com verkopen ?

    Er zijn verschillende sites op internet waar je je gebruikte mountainbike te koop kunt aanbieden. Ebay Kleinanzeigen is waarschijnlijk het bekendste platform. Het is echter niet specifiek bedoeld voor de verkoop van fietsen. Dit brengt gevaren met zich mee in het koopproces. Persoonlijke gegevens worden doorgegeven aan vreemden. Het is ingewikkeld om een transactie terug te draaien als je ontevreden bent over de goederen. Kopersbescherming bestaat niet of slechts gedeeltelijk. Buycycle biedt je voordelen ten opzichte van andere internetmarktplaatsen. Verkopen op ons platform is snel, veilig en eenvoudig. 

    Om een advertentie te maken hoef je slechts een paar gegevens over je fiets in te voeren. De onderdelen en een beschrijving van je MTB worden automatisch toegevoegd op basis van 's werelds grootste fietsendatabase. Je krijgt ook een prijssuggestie gebaseerd op de marktwaarde van de te koop staande mountainbike. Een prijs kun je echter zelf individueel bepalen. Er zijn geen extra kosten voor de verkoper. Lange chats zijn niet nodig, koopaanvragen kunnen met een muisklik worden bevestigd. Materiaal voor verzending wordt door Buycycle geleverd aan de verkoper. Wij halen de ingepakte fiets vervolgens op via onze partner-expediteur en sturen hem naar de koper. Op andere platforms worden gebruikte fietsen vaak alleen ter afhaling aangeboden om het ingewikkelde verzendproces te vermijden. In dit geval is de advertentie interessant voor een paar mensen die uit de buurt van de verkoper komen. 

    buycycle verscheept fietsen door heel Europa, waardoor de kans groter is dat je de juiste koper vindt voor jouw MTB. Als fietsspecialisten staat het buycycle team klaar om al je vragen te beantwoorden.