• Grootste selectie van fietsen in Europa

  Alles over racefietsversnellingen

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  4 mrt 2024 14 min
  Alles over racefietsversnellingen

  Wat drijft jouw racefiets werkelijk?

  Een fiets moet rijden. Hij moet soepel rollen, comfortabel accelereren en de aandrijving van de fiets moet idealiter zo direct mogelijk worden aangestuurd door de eigen kracht. Maar hoe werkt dat precies? Niets minder dan de achterderailleur is verantwoordelijk voor de aandrijving van onze fiets - en dit is vooral belangrijk voor racefiets. Bij geen enkel ander type fiets draait het immers zozeer om prestaties en een soepele snelheid. Daarom nemen we vandaag de achterderailleur voor racefietsen onder de loep en laten we je kennismaken met de Grote Drie van het schakelspel: SRAM, Shimano en Campagnolo. Dus iedereen graag een versnelling hoger, want hier komt het: Wat drijft je racefiets echt aan?

  1. Hoe schakel je op een racefiets?

  In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen derailleurversnellingen en naafversnellingen. Racefietsen worden voornamelijk aangedreven door derailleurversnellingen, waarvan de schakelgroep wordt bediend door schakelhendels op de remhendels. Wanneer deze worden bediend, wordt een impuls gestuurd naar de achterderailleur en de voorderailleur, die dan de ketting van het ene tandwiel of blad (afhankelijk van of er achter of voor wordt geschakeld) naar het volgende gooien.

  De remhendel en versnellingspook op een racefiets, in tegenstelling tot de mountainbike in één enkel onderdeel. Deze combinatie binnen één stuurunit is vooral om praktische redenen; de handen kunnen dan immers in één positie blijven en rijders besparen tijd, energie en concentratie bij het schakelen.

  Foto door Munbaik Fietskleding / Unsplash

  Er zijn drie verschillende soorten schakelsystemen: Mechanisch, elektronisch en hydraulisch. Ze verschillen in de manier waarop de schakelimpuls wordt doorgegeven aan de achterderailleur en de voorderailleur.

  Mechanisch schakelsysteem

  De schakelhendels zijn via schakelkabels verbonden met de achterderailleur en de voorderailleur. Als je schakelt, verandert dit de spanning van de kabels en dat brengt dan het schakelproces op gang. Het mechanische schakelsysteem werkt relatief eenvoudig en is even gemakkelijk en goedkoop te onderhouden, te repareren of te vervangen. Maar dat is ook nodig, want de schakelkabels moeten vroeg of laat vervangen worden.

  Elektronisch schakelsysteem

  Hier wordt een elektronische impuls via radio of kabel doorgegeven vanaf de schakelhendel, die een nauwkeurig en betrouwbaar schakelproces in gang zet waarbij een kleine elektromotor de ketting in beweging zet. De schakelhendels zijn gemakkelijker te bedienen en in tegenstelling tot het mechanische schakelsysteem hoeft niets te worden bijgesteld of vervangen. Daar staat tegenover dat elektronisch schakelen meer kost en nauwelijks gerepareerd kan worden als het kapot gaat.

  Hydraulisch schakelsysteem

  Dit model weegt meer dan de andere twee en is daarom misschien een zeldzaamheid onder de derailleurs voor racefietsen. De impuls voor het schakelen wordt hier overgebracht door hydraulische vloeistof, het schakelen zelf functioneert dus optimaal.

  2. Wat behoort tot een schakelgroep?

  De schakelgroep zorgt voor de twee belangrijkste dingen tijdens het fietsen: Rijden en remmen. Daarom bestaat hij niet alleen uit de crank, ketting, kettingbladen, cassette, achterderailleur, voorderailleur en schakelhendel, die samen voor de aandrijving zorgen, maar ook uit de velg- of schijfremmen. Dit pakket kan worden samengesteld uit verschillende onderdelen van verschillende fabrikanten, maar het is gebruikelijker (en ook minder ingewikkeld) om alle onderdelen van het derailleursysteem in een compleet pakket van één fabrikant te kopen.

  3. Hoeveel versnellingen heb je nodig voor een racefiets?

  De meeste fietsen hebben een dubbele crank en elf of twaalf tandwielen. Dit betekent dat je 22 versnellingen hebt (met elf tandwielen) of 24 (met twaalf tandwielen). Deze combinatie volgt uit de zogenaamde tandwielverhouding, d.w.z. de verhouding tussen het aantal tandwielen op de achterste cassette en het aantal kettingbladen op de voorste crank. Er zijn enkele, dubbele en driedubbele cranks. Maak je geen zorgen, we leggen de verschillen nader uit in de toggle aan het eind van dit artikel als je dat wilt.

  4. Welke fabrikanten hebben zich bewezen?

  Drie fabrikanten zijn de koningen van de berg als het gaat om racefietsgroepen: Shimano, SRAM en Campagnolo. Wil je meer weten over deze drie, ga dan naar de Toggle.

  5. Welke versnellingsgroepen zijn er op de markt?

  In principe kan ieder van jullie een geschikte schakelgroep vinden - maar juist omdat deze immense selectie overweldigend kan zijn, zullen we een paar modellen van onze Grote Drie nader indelen.

  Shimano

  Gebied voor beginners: De Shimano Tourney en Claris zijn de meest kosteneffectieve modellen en zijn zeer geschikt voor beginners. De Shimano Sora of Tiagra zijn ook ijzersterke keuzes voor degenen met minder uitgesproken atletische ambities onder jullie.

  Middelgroot/hoog geprijsd bereik: De beruchte Shimano 105 is waarschijnlijk niet voor niets de meest voorkomende aandrijflijn. Hoewel hij niet zo licht is als duurdere modellen, is hij nog steeds extreem concurrerend. De Shimano Ultegra is een van de topmodellen en wordt ook aangeboden als elektronische groepset, als de zogenaamde Shimano Ultegra Di2. De Shimano Dura-Ace combineert carbon, titanium en aluminium onderdelen en wordt zelfs door enkele ploegen in de Tour de France bereden!

  Campagnolo

  Middenprijsklasse: De Campagnolo Veloce is goed te vergelijken met de Shimano 105. De Campagnolo Centaur is ook meer een model voor beginners, maar biedt toch uitstekende prestaties. De Campagnolo Potenza is vergelijkbaar met de Shimano Ultegra en de Campagnolo Chorus, die bijna geheel uit carbon bestaat, is de goedkopere variant onder de topgroepen van Campagnolo.

  Hoog geprijsd assortiment: De Campagnolo Record en Super Record zijn ook verkrijgbaar als elektronische groepset. Campagnolo geeft ze dan de naam EPS, wat staat voor "electronic power shift". Beide zijn superlicht en zeer efficiënt, betere groepenets van Campagnolo zul je niet vinden.

  SRAM

  Beginner:binnen bereik: De SRAM Apex is het beste model van SRAM voor beginners.

  Middelmatige/hoge prijsklasse: De SRAM Rival van aluminium speelt in hetzelfde veld als de Shimano 105 en de Campagnolo Cenatur. De SRAM Force is vergelijkbaar met de Shimano Ultegra, maar de carbon elementen verbeteren de stijfheid en het gewicht. De SRAM ApexRival en Force zijn ook verkrijgbaar met maar één kettingblad en de SRAM Redis vergelijkbaar met de Campagnolo Record. SRAM produceert de Red ook als elektronische groepset, de Red eTap, die verkrijgbaar is zonder kabels. De parel onder de SRAM-groepen is echter absoluut de SRAM Red eTap AXS.

  6. Welke versnellingsgroep past bij mij?

  Zoveel op voorhand: de grootste invloed op je rijstijl ben je nog steeds jij en je training, niet zomaar een groepset. Om ervoor te zorgen dat u zich goed ondersteund voelt door de technologie van uw fiets, is het echter de moeite waard om snel naar uzelf te kijken en uw eigen niveau te beoordelen. Als beginner wil je misschien nog niet zoveel geld uitgeven en de Shimano ClarisTiagraSora of SRAM Apex zal niet alleen je portemonnee blij maken, maar ook jij. Voor wie meer tijd op de racefiets doorbrengt of wat meer gevorderd is, is de Shimano 105 of de Ultegra, de SRAM Rival of Campagnolo Centaur geschikt. De dure modellen, zoals de Shimano Ultegra Di2 of de SRAM Red ETAP AXS, zijn waarschijnlijk alleen de moeite waard voor zeer ambitieuze hobbyfietsers of de echte professionals.

  Als je specifieke vragen hebt over de groep of je racefiets, neem dan contact op met buycycle- het Team of de informatie op onze blog zal je helpen. Als je op zoek bent naar een racefiets, kijk dan eens op buycycle.com want nergens anders is het zo gemakkelijk, snel en veilig om je oude fiets te verkopen of de nieuwe oude fiets van je dromen te vinden. Tot dan wensen we je, zoals altijd: Veel plezier met browsen, veel fietsplezier!

  Alles over racefietsversnellingen | buycycle

  Fietsonderdelen worden door gepassioneerde fietsers vaak tot een geloofskwestie verklaard. Vlekkeloze prestaties zijn vooral belangrijk voor racefietsen. Het gaat immers om snelheid. Dit wordt mogelijk gemaakt door de soepele functionaliteit van de onderdelen. De versnellingspook is daarbij essentieel. Het schakelproces wordt altijd aangepast aan de cadans van de rijder. Zo kan de verbruikte energie ideaal worden omgezet in aandrijving. Achterderailleurs verschillen in hun bediening, afhankelijk van de fabrikant. Wat voor de ene consument intuïtief werkt, leidt voor anderen tot verwarring bij het schakelen. Er zijn ook variaties in het soort schakelen en het aantal versnellingen. Naast de prestaties is dit ook van invloed op het gewicht en de prijs. Daarnaast speelt voor veel racefietsers ook merkentrouw een rol. Drie fabrikanten in het bijzonder hebben zich gevestigd aan de top van de racefietsgroepen: Shimano, Sram en Campagnolo. We geven een gedetailleerd overzicht van hoe racefietsgroepen werken en presenteren gerenommeerde fabrikanten en populaire modellen.

  Hoe schakel je op een racefiets?

  In het algemeen wordt bij fietsen onderscheid gemaakt tussen derailleurversnellingen en naafversnellingen. Bij de racefiets vind je vooral derailleurversnellingen. De racefiets wordt aangedreven door een versnellingsgroep. Rem-/schakelhendels zijn op het stuur gemonteerd. Zoals de naam al aangeeft, zijn zowel de remhendel als de schakelhendel in één onderdeel geïntegreerd. Dit onderscheidt de racefiets van andere soorten fietsen zoals de mountainbike. Afhankelijk van de fabrikant zijn er nog meer bijzonderheden in de plaatsing van de respectieve hendels. De eenwording binnen één greepunit op de racefiets heeft praktische redenen. De handen kunnen in één positie blijven en dwalen niet tussen verschillende hendels. Om altijd de meest productieve cadans aan te houden, moet er snel gereageerd kunnen worden. Bijvoorbeeld bij een verrassende klim of uitputting van de beenspieren. Door de hendels te bedienen wordt een impuls voor het schakelen of remmen naar de remlichamen of naar de achterderailleur en de voorderailleur gestuurd. Een impuls aan de achterderailleur zorgt ervoor dat de ketting naar een ander tandwiel springt. Een impuls aan de voorderailleur brengt de ketting naar een ander kettingblad. Er zijn drie verschillende soorten schakelsystemen: mechanische, elektronische en hydraulische. De overbrenging van de impuls naar de achterderailleur en de voorderailleur verschilt.

  1. Het mechanische schakelsysteem is via schakelkabels verbonden met de achterderailleur en derailleur. Deze kabels kunnen langs het frame of in het frame lopen. Door op de hendels op het stuur te drukken, verandert de spanning van de kabeltrekkers en wordt zo het schakelproces geactiveerd. De structuur van het mechanische circuit is gemakkelijk te begrijpen en kan ook onderweg worden gerepareerd. Deze versnellingspook is goedkoop en reserveonderdelen zoals gescheurde schakelkabels zijn in elke fietsenwinkel te koop. Vroeg of laat is het vervangen van de schakelkabels onvermijdelijk. Tijdens het schakelproces worden de schakelkabels belast en vertonen ze verhoogde slijtage. Als de schakelkabels verbogen zijn, kan het schakelen stroef en vertraagd zijn.
  2. Het elektronische schakelsysteem werkt via een elektronische impuls die via de versnellingspook wordt gegeven. Dit wordt via radio of kabel naar de achterderailleur of voorderailleur verzonden. Een kleine elektromotor beweegt vervolgens de ketting. Het schakelproces is zeer nauwkeurig. De versnellingshendels zijn gemakkelijker te gebruiken. In tegenstelling tot mechanische tandwielen is het niet nodig om de kabels af te stellen of te vervangen. Hiervoor is een batterij nodig die van tijd tot tijd moet worden opgeladen. Reparaties onderweg zijn ook nauwelijks mogelijk met een elektronische versnellingspook. De aanschafprijs is hoger dan die van het mechanische systeem.
  3. Het hydraulische schakelsysteem is zelden te zien. De impuls om te schakelen wordt overgebracht door hydraulische vloeistof. De versnellingspook werkt ook met gebogen hydraulische leidingen. Als het circuit eenmaal is ingesteld, werkt het optimaal. Het weegt echter meer dan de andere soorten groepen. Onderweg repareren kan ook moeilijk zijn, omdat dit type niet erg gebruikelijk is.

  Wat behoort tot een schakelgroep?

  Racefietsgroepen betekenen zowel de remmen als de aandrijving van de racefiets. Ze zorgen dus voor het belangrijkste: rijden en stoppen. Aandrijving en remmen van verschillende merken kunnen ook gecombineerd worden. Een compleet pakket dat op elkaar is afgestemd is echter gebruikelijk. De remmen zijn velgremmen of schijfremmen. De aandrijving bevat nog een paar onderdelen. Deze omvatten de crank, kettingbladen, ketting, cassette (d.w.z. het tandwielstel), achterderailleur en voorderailleur en de schakelhendel. Als je de schakelhendel aan het stuur bedient, wordt een impuls naar de voorderailleur of de achterderailleur gestuurd. Als de achterderailleur wordt geactiveerd, beweegt de ketting naar een ander tandwiel binnen de cassette. Als de voorderailleur wordt geactiveerd, wisselt de ketting van tandwiel. De overbrengingsverhouding vloeit voort uit de combinatie van tandwielen en kettingblad. Kettingbladen bevinden zich op de crank. De stand van de voorderailleur bepaalt over welk tandwiel de ketting beweegt.

  Hoeveel versnellingen voor een racefiets?

  Kortom, de meeste racefietsgroepen bevatten een dubbele crank en elf of twaalf tandwielen. Met elf tandwielen heb je 22 versnellingen, met twaalf tandwielen heb je 24 versnellingen. Dat leggen we hier in meer detail uit. De kwestie van versnellingen voor een racefiets kan worden verduidelijkt met behulp van de overbrengingsverhouding. De overbrengingsverhouding is de combinatie van het aantal kettingbladen aan de voorzijde met het aantal tandwielen op de achterste cassette. Het aantal kettingbladen wordt bepaald door de crank. Er zijn enkele, dubbele of driedubbele cranks.

  • De enkele crank houdt één kettingblad vast en heeft dus geen voorderailleur nodig. Je kunt gemakkelijk doorschakelen van het kleinste tandwiel naar het grootste tandwiel. De ketting hoeft immers niet op een ander kettingblad geplaatst te worden. Dit minimaliseert de gevoeligheid van de rijder voor fouten tijdens het schakelen. Enkele cranks komen uit de MTB-sector, maar ze worden ook gebruikt op cyclocrossfietsen.
  • De dubbele crank heeft twee kettingbladen, de drievoudige crank drie. Cranks met twee versnellingen kunnen weer onderverdeeld worden: Compact cranks, Mid-Compact cranks/Pro-Compact cranks en Standard cranks verschillen in het aantal tanden binnen het grote kettingblad en het kleine kettingblad. De meeste racefietsen worden gebruikt met cranks met twee versnellingen. Standaard cranks worden vaak gebruikt door professionals. Drievoudige cranks komen vaker voor op instapfietsen of recreatieve modellen.

  Pedalen worden op de cranks geschroefd. Beide pedalen hebben een andere schroefdraad. Het rechter pedaal heeft een rechtse schroefdraad, het linker een linkse. Meestal heeft de pedaalas een kleine markering met L of R. Dit betekent dat de pedalen niet losgemaakt kunnen worden door te trappen tijdens de rit. Overigens: Als je na het fietsen pijn in je knieën of heupen ervaart, ligt dat niet noodzakelijkerwijs aan de framehoogte of zadelhoogte. Het kan ook zijn dat de crankradius niet geschikt is voor de fietser.

  Welke fabrikanten hebben zich bewezen?

  Drie fabrikanten domineren de markt als het gaat om racefietsgroepen: Shimano, Sram en Campagnolo.

  Shimano: Het Japanse merk Shimano is veruit marktleider op het gebied van groepsets en andere segmenten. Het produceert niet alleen groepen voor racefietsen, maar ook voor de meeste andere fietsmodellen. Fietsmerken kopen graag groepsets in bij een fabrikant om complete wielen te produceren. Hierdoor kunnen er betere prijzen worden behaald bij de inkoop. Daarnaast biedt Shimano componenten aan in alle prijscategorieën. Shimano wordt daarom in de meeste complete fietsen op de markt ingebouwd. Reserveonderdelen kunnen bij deze fabrikant in elke speciaalzaak worden gekocht. Daarnaast zijn de groepsets van Shimano al jaren gebaseerd op hetzelfde schakelschema. Verschillende Shimano groepsets kunnen met elkaar worden gecombineerd, zolang ze maar hetzelfde aantal versnellingen hebben. Daarnaast staat het merk voor volwassen circuits en een goede kwaliteitsborging. Shimano is dan ook de fabrikant voor de massa. U weet wat u kunt verwachten voor uw geld en u kunt om elke hoek reserveonderdelen krijgen. Veel oude fietsliefhebbers missen de emotionele band met Shimano.

  Campagnolo: De Italiaanse fabrikant Campagnolo produceert uitsluitend onderdelen voor racefietsen. Het is de oudste fabrikant van racefietsgroepen. Hun producten bevinden zich in het midden- en hogere prijssegment. Ze worden beschouwd als fabrikanten van topgroepen die zeer duurzaam zijn. Campagnolo installeert een extra thumb shifter. Met de mechanische versnellingspook kunnen meerdere versnellingen tegelijk geschakeld worden. Aangezien elke versnellingspook maar één functie heeft, is deze zeer overtuigend. Het merk heeft nogal wat fans. Campagnolo brengt gevoelens en een band met het merk over. Uw kettingen kunnen alleen worden geklonken met Original Tool. Je hebt dus speciaal gereedschap nodig, waardoor de aanschaf van de componenten een grote kwestie van prijs is.

  SRAM: Het Amerikaanse bedrijf Sram staat synoniem voor innovatie en lichtgewicht componenten. Hun groepsets hebben slechts één versnellingspook per kant nodig. Ze bieden ook een draadloos elektrisch schakelsysteem aan. SRAM wordt sterk gepusht in de componentenmarkt en heeft zich gevestigd in het dure segment.

  Ook andere fabrikanten zoals FSA of microSHIFT bieden schakelgroepen op de markt. Niemand kan de verkoopcijfers van Shimano, Campagnolo of Sram bijhouden.

  Welke schakelgroepen zijn er op de markt?

  Goede kwaliteit heeft hier zijn prijs. Dat begint al bij het productiemateriaal. Modellen in het lage prijssegment zijn vaak gemaakt van aluminium. Geef je hier meer geld uit, dan krijg je aluminiumlegeringen van hogere kwaliteit, carbon of titanium. Enerzijds is dit merkbaar in het gewicht - de carbonversies zijn aanzienlijk lichter. Anderzijds is het schakelproces verbeterd en slijt de schakelgroep langzamer. Shimano biedt groepen in elk prijssegment.

  Shimano

  • Instapmodel: Shimano Tourney en Shimano Claris zijn de meest kosteneffectieve modellen en zijn geschikt voor beginners of gelegenheidsrijders. Shimano Sora en Shimano Tiagra zouden perfect volstaan voor veel fietsers zonder bijzonder uitgesproken sportieve ambities. We mogen niet vergeten dat de technologie van vroegere duurdere groepen verouderd raakt en wordt geïnstalleerd in goedkope modellen.
  • Midden/hoog geprijsd bereik: Shimano 105 biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is misschien wel de meest voorkomende aandrijflijn. Hij is niet zo licht als duurdere modellen, maar hij is nog steeds concurrerend. Shimano Ultegra is een van de topmodellen en verschilt qua materialen van het duurste model. Hij wordt ook aangeboden als elektronische groepset, de zogenaamde Shimano Ultegra Di2. Dit is Shimano's naam voor hun serie elektronische schakelingen: "Digital integrated intelligence". De Shimano Dura-Ace combineert carbon, titanium en aluminium componenten. Sommige professionele ploegen vertrouwen op de lichtheid, efficiëntie en duurzaamheid van deze groepset in de Tour de France.

  Campagnolo

  • Middelgroot: De Campagnolo Veloce is vergelijkbaar met de Shimano 105. Hij is gemaakt van aluminium en is zwaarder dan zijn grote broers en zussen. Campagnolo Centaur behoort tot de instapgroep van Campagnolo, maar biedt uitstekende prestaties in vergelijking met andere fabrikanten en achterderailleurs. Alleen nuances maken het verschil voor duurdere modellen, die aanzienlijk kunnen worden in de concurrentie. Campagnolo Potenza is vergelijkbaar met de Shimano Ultegra. In vergelijking met de duurdere modellen werd er meer aluminium geïnstalleerd. De Campagnolo Chorus maakt gebruik van veel carbon en is de goedkopere versie van Campagnolo's top groepsets.
  • Duur assortiment:  De Campagnolo Record en Campagnolo Super Record zijn de topgroep van Campagnolo. Alle drie zijn ze ook verkrijgbaar als elektronische groepset. Campagnolo geeft het de naam EPS, wat staat voor "electronic power shift". De Campagnolo Super Record combineert titanium elementen en keramische lagers. Ze zijn superlicht en zeer efficiënt en hebben een zeer hoog rendement. Sram groepsets staan synoniem voor innovatie en lichtheid.

  SRAM

  • Instapbereik: De Sram Apex is het instapmodel en vergelijkbaar met de Shimano Sora en Tiagra.
  • Midden/hoog geprijsd: SRAM Rival is vergelijkbaar met Shimano 105 en Campagnolo Cenatur. Het is gemaakt van aluminium. De Sram Force is vergelijkbaar met de Shimano Ultegra of Campagnolo Chorus en Potenza. Gedeeltelijk geïnstalleerde carbon elementen verbeteren de stijfheid en het gewicht. Sram Apex, Rival en Force zijn ook verkrijgbaar met een kettingblad. De Sram Red is vergelijkbaar met de Shimano Dura-Ace en de Campagnolo Record. Sram produceert ook de Red met een elektronische impuls, de Red eTap, d.w.z. "elektronische tap". Het is verkrijgbaar zonder kabels. Vergelijkbaar met de Shimano Dura-Ace Di2 en de Campagnolo Super Record, is de Sram Red eTap AXS een absolute high-end groepset.

  Andere schakelgroepen die op de markt worden aangeboden zijn de Rotor 1x13. Deze loopt hydraulisch en is de eerste derailleur met een 13 cassette. De FSA K-Force WE is een draadloos, elektronisch schakelsysteem. Met de Shimano GRX is er nu ook een hybride variant die tussen MTB en weg in moet staan. Hij is ideaal voor gravelfietsen en is ook verkrijgbaar als elektronische schakelgroep.

  Welke schakelgroep past bij mij?

  Als gepassioneerd fietser ben je geneigd alleen genoegen te nemen met het beste van het beste. Vooral als je intensief bezig bent met individuele onderdelen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het in het hoge prijssegment van schakelgroepen gaat om gradaties met minimale verschillen. Het is niet de professionele racefiets die je zelf samenstelt die je snel en fit maakt, maar uiteindelijk is het alleen de training. Niettemin brengen technische eigenschappen vreugde en motivatie. Ze leiden meestal tot meer tijd op de racefiets. Als beginner is het raadzaam niet te veel geld uit te geven. De Shimano Claris, Tiagra, Sora en de Sram Apex zijn geschikt voor beginners. Voor mensen die ook in een triatlon uitstekend willen presteren en meer tijd aan hun racefiets willen besteden, zijn de Shimano 105, Shimano Ultegra, Sram Rival of Campagnolo Centaur geschikt. De duurdere modellen, zoals de Shimano Ultegra Di2 en SRAM Red ETAP AXS, zijn geschikt voor zeer ambitieuze hobbyatleten of professionals.

  buycycleHet team helpt je graag met speciale vragen over derailleurgroepen of je racefiets. Als je zelf op zoek bent naar een racefiets, neem dan een kijkje in onze winkel.