• Grootste selectie van fietsen in Europa

  Alles wat je moet weten over de Shimano Di2

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  4 mrt 2024 6 min
  Alles wat je moet weten over de Shimano Di2

  De Shimano 12-speed Di2 groepset

  Voor velen is de Shimano 12-speed Di2 de koningin van de schakelgroepen. Maar om ervoor te zorgen dat je er het volle potentieel uit haalt, hebben we bij buycycle alle belangrijkste tips en trucs voor elektrisch schakelen samengevat: In de YouTube-video van Nic en in deze blogpost kun je alles leren over de 12-speed Di2, van de batterijcontrole tot de verschillende standen en de fijnafstelling van de voorderailleur, tot aan de E-Tube app.

  Laten we beginnen met de functieknop: die is het alfa en omega van alle aanpassingen die je kunt doen en bevindt zich bij de nieuwere modellen aan de buitenkant van de achterderailleur. Aan de binnenkant vind je een klein LED-lampje dat je alle informatie laat zien die je in de volgende stappen nodig hebt.

  1. Controle van de batterij.

  Om de batterijstatus van je Di2 te controleren, klik je één keer op de functieknop. Als de LED permanent groen is, is de batterij tussen 100% en 50% opgeladen; als hij groen knippert, is hij tussen 50% en 25%. Als de LED rood oplicht of zelfs uit blijft, moet je naar de USB-kabel grijpen en de batterij opladen.

  De centrale batterij van de Di2 bevindt zich gewoonlijk in de zadelpen, maar je kunt de kabel die je normaal krijgt meegeleverd gewoon met een USB-laadkabel aansluiten en in de laadbus op de linker achterderailleur steken door de rubberen bescherming even omhoog te klappen. Let er wel op dat je de stekker er op de juiste manier insteekt en gebruik geen kracht om het oplaadcontact niet te beschadigen.

  De schakelhendels op het stuur zijn niet verbonden met de centrale batterij, maar worden gevoed door hun eigen knoopcelbatterijen. Om hun status te controleren, druk je beide schakelknoppen op één hendel tegelijk in en zolang de LED op de motorkap groen is, kun je met een gerust hart fietsen en schakelen. Als deze LED rood oplicht, zijn de batterijen nog maar voor minder dan 10% opgeladen en moeten ze binnen een maand worden vervangen.

  2. Het schakelen van modi.

  Het Shimano Di2 systeem biedt drie verschillende schakelstanden. In de eerste stand schakel je handmatig zoals bij een mechanische schakelgroep en bedien je de voor- en achterderailleurs onafhankelijk van elkaar.

  De tweede stand is de semi-synchrone stand. Hierbij schakelt de achterderailleur automatisch op of neer naar een overeenkomstig tandwiel bij het schakelen op de voorderailleur. Deze automatische aanpassing zorgt ervoor dat je altijd in een solide tandwielverhouding zit en kan worden ingesteld om tot 4 tandwielen te schakelen. De standaardinstelling van de semi-synchrone schakelverstelling is echter ontworpen voor 2 tandwielen.

  De derde en laatste stand is volledig gesynchroniseerd schakelen. In deze stand schakelt de voorderailleur automatisch op of neer als de achterderailleur over een bepaald tandwiel wordt geschakeld. Evenzo schakelt de achterderailleur automatisch op of neer om een verandering in de voorderailleur te compenseren. Hoe en waar je ook schakelt in de derde stand, je zit altijd in de optimale versnelling.

  Om van de ene modus naar de andere over te schakelen, keer je terug naar de functieknop en druk je die twee keer snel achter elkaar in. Als de LED ononderbroken blauw is, ben je in de handmatige modus, als hij twee keer knippert, ben je in de semi-synchrone modus en als hij drie keer knippert, ben je in de volledig-synchrone modus. Als je even wilt controleren in welke modus je momenteel staat zonder deze te veranderen, druk dan gewoon één keer op de functieknop en de batterij-indicator wordt gevolgd door het blauwe lampje dat je vertelt wat je huidige modus is.

  3. Het afstemmen van de schakelgroep.

  Bij de fijnere afstelling van de versnellingsbak, te beginnen bij de achterderailleur, vind je de twee limietschroeven en de B-spanningsschroef.

  De eerste stap is het controleren van de B-bout. Hiermee wordt de afstand tussen de achterderailleurrollen en de cassette afgesteld. In de meeste gevallen is deze echter in de fabriek al goed ingesteld. Om het af te stellen, schakel je naar het kleine kettingblad voor en naar het grootste tandwiel achter (d.w.z. het lichtste tandwiel). De afstand tussen het geleidewieltje en het grootste tandwiel varieert afhankelijk van de gebruikte cassette. Volgens de gebruikershandleiding van Shimano moet de afstand voor Dura-Ace en Ultegra cassettes als volgt zijn:

  • 11-28T - 18mm
  • 11-30T - 14mm
  • 11-32T - 10mm
  • 11-34T - 6mm

  Voor 105-casettes:

  • 11-34 - 10mm
  • 11-36 - 6mm

  Als de B-schroef goed is afgesteld, is de volgende stap het fijn afstellen van de tandwielen. Verplaats daarvoor de ketting naar het vijfde tandwiel van onderen. Het is belangrijk dat de ketting precies op het middelste tandwiel ligt. Houd dan de functieknop ingedrukt totdat de LED geel oplicht om te bevestigen dat je nu in de afstelmodus bent. Vanaf hier kun je de achterderailleur fijn afstellen door de knoppen op de rechter versnellingshendel in te drukken. Als je omhoog schakelt, beweegt de achterderailleur naar binnen, als je omlaag schakelt, beweegt hij naar buiten.

  Dus schakel omhoog totdat je de ketting hoort schuren alsof hij naar het volgende tandwiel wil schakelen. Schakel nu 5 keer naar beneden of druk 5 keer op de bijbehorende achterderailleurknop. Je jockeywiel op de achterderailleur moet nu in lijn staan met het tandwiel. Een laatste controle kan nooit kwaad, schakel eenmaal door alle versnellingen om te controleren of alles soepel loopt. Zo niet, herhaal dan het hele proces, maar schakel deze keer slechts 4 keer naar beneden in plaats van 5 keer.

  Nu kun je je wenden tot de voorderailleur en de boven- en ondergrens afstellen. Dit voorkomt dat de ketting tegen de voorderailleur schuurt en zorgt ervoor dat hij niet van het kettingblad valt. Om de bovengrens af te stellen, schakel je naar het grootste kettingblad en het kleinste tandwiel. Ga dan terug naar de afstelmodus en begin de voorste begrenzing fijn af te stellen, dit keer met de knoppen op de linker versnellingspook. Het doel is hier dat de afstand tussen de ketting en de buitenste plaat 1 mm bedraagt. Klik dan weer op de functieknop om de afstelmodus te verlaten.

  Om de ondergrens in te stellen, schakel je naar het kleinere kettingblad en het grootste achtertandwiel en herhaal je het proces. Uiterlijk nu zouden je versnellingen soepel moeten lopen.

  4. E-Tube app.

  Met de E-Tube app van Shimano kun je niet alleen de standen nog preciezer configureren, maar ook de knoppen aanpassen, de batterijstatus controleren en de firmware bijwerken. Download gewoon de E-Tube Project app en verbind hem via Bluetooth met de Di2.

  Druk hiervoor op de functieknop op de achterderailleur totdat deze blauw begint te knipperen en je schakelgroep klaar is om gekoppeld te worden. Volg dan gewoon de stappen die in de app worden weergegeven en zodra je fiets is gekoppeld, kun je gebruikmaken van het volledige Di2-potentieel.

  Tot zover het Di2 schakelen: Voor vragen over de Shimano schakelgroepen kan ons team team altijd voor je klaar, en als je meer tips en trucs voor je fiets nodig hebt, kijk dan eens naar onze talloze andere blogartikelen! En als je zo enthousiast bent over de Di2 dat je er meteen op wilt rijden, dan hebben we vast een geschikte fiets voor je op buycycle.com. Tot die tijd wensen we je: gelukkig indexeren, gelukkig fietsen!