• Grootste selectie van fietsen in Europa

  De belangrijkste informatie over het racefietsstuur

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  4 mrt 2024 8 min
  De belangrijkste informatie over het racefietsstuur

  Een onderschat onderdeel

  Voor optimale prestaties op een racefiets moet je al je energie in de aandrijving stoppen. Om zonder pijn te kunnen fietsen, moet de zithouding en de contactvlakken op de racefiets essentieel. Fietsers hebben contact met de fiets via het zadel, de pedalen en het stuur. Ze beïnvloeden de efficiëntie en het voorkomen van pijn. Een comfortabele greeppositie en ondersteuning voor de armen zorgen voor veel fietsplezier en succes. De algehele ergonomie van de fietser hangt daarom ook af van het stuur. Wie zich verdiept in racefietssturen, beseft al snel hoe diep het onderwerp gaat. Er zijn verschillende soorten en vormen voor verschillende gebruiksgebieden. In het volgende leer je alles wat je moet weten over racefietssturen.

  1. Wat zijn de voordelen van een racefietsstuur?

  In principe heeft het racefietsstuur met zijn karakteristieke zwaaibeweging één voordeel - aerodynamica. Als je ontspannen rijdt, kun je het stuur "normaal" bij de bovenste stang vastpakken. Als je sneller en efficiënter wilt rijden, leun je op de gebogen uiteinden van het stuur. Op deze manier zit je meer "gebogen" op de fiets en bied je de wind minder oppervlak om aan te vallen. Dit leidt tot een efficiëntere rit, vooral bij hoge snelheden.

  Vaak denk je alleen aan het racefietsstuur als je gepassioneerd bent over je fiets en veel fietst. Als je je wielen en naven hebt geoptimaliseerd, kom je vroeg of laat een onderschat onderdeel tegen: het stuur. Het stuur beïnvloedt de zithouding en kan zo een slechte houding bevorderen. We verschillen allemaal in onze lichaamsbouw. Het is logisch dat standaard onderdelen niet voor iedere koper geschikt zijn. Dit merk je al snel aan het zadel. Vooral de zitbotjes doen snel pijn bij een verkeerde zadelbreedte. Maar ook het stuur kan individueel worden aangepast aan de rijder. Veel klachten tijdens het rijden worden veroorzaakt door een verkeerde zithouding, maar er is niet één juiste. De binnenbeenlengte kan worden gebruikt om de zithoogte te bepalen. Zithoogte Bepaal de zithoogte. Of de zithouding sportief gebogen en dus aerodynamisch moet zijn, of juist recht en comfortabel zoals op een mountainbike, is een kwestie van smaak bij lange tochten. Het hangt ook af van de af te leggen afstand of de situatie. Wedstrijden Wedstrijden worden meestal gereden met de rijder voorovergebogen. Lange afstanden vereisen daarentegen meer comfort, d.w.z. een rechtere zit. Handen en polsen, maar ook de nek en schouders, blijven vaak vrij van klachten met een optimaal afgesteld wegstuur. Het is ook mogelijk dat het stuur niet goed in de hand ligt. De positie van de remhendels speelt hierbij een rol. Als je op een racefiets rijdt, wil je presteren. Details zoals stuurafmetingen, vorm en stuurlint zijn belangrijk voor een optimale rijervaring. Lichte sturen gemaakt van Koolstof. Als het gaat om lange afstanden of aerodynamica, wordt comfort belangrijker.

  2. Wat zijn de verschillen in racefietssturen?

  Lange tijd was er een uniforme vorm van sturen in het wegwielrennen. Inmiddels maken we onderscheid tussen verschillende soorten racefietsen, die speciale kenmerken met zich meebrengen. Gravel fietsen Gravelfietsen kunnen ook presteren op gravelwegen, aerofietsen of tijdritfietsen halen alles uit een triatlon en toerfietsen bieden een optimale rijervaring, zelfs over lange afstanden. De juiste sturen zijn ontworpen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Zo zijn er speciale gravelsturen, triatlonsturen of wegsturen. De wegsturen hebben echter één ding gemeen: aero-optimale vormen. Bovendien is het dikste deel van het stuur meestal de plaats waar het klempunt zich bevindt. Hier is het stuur verbonden met de stuurpen. Sturen met een dik, verhoogd deel in het midden worden ook wel valsturen genoemd.

  Afmetingen stuur

  Sturen hebben tegenwoordig verschillende afmetingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen breedte, hoogte en reikwijdte. Breedte staat voor de breedte van het stuur. Deze wordt gemeten in de bocht van het midden van de buis naar het midden van de buis. Hoe smaller het stuur, hoe beter de aerodynamica. Hoe breder, hoe meer controle je hebt als je van de weg af stuurt. Drop betekent stuurhoogte en is de loodrechte afstand tussen het bovenste en onderste stuur, gemeten van het midden van de buis tot het midden van de buis. Hoe groter de daling, hoe lager de rijder leunt in de onderste stuurpositie. Reach is de diepte van het stuur. Het wordt gemeten vanaf het midden van de bovenste stang tot het voorste punt van de stuurbocht. Hoe groter de reikwijdte, hoe meer de rijder zich moet strekken om de remhendels vast te pakken. Alle metingen worden gegeven in millimeters. Rise betekent dat het stuur een kleine afwijking naar boven heeft bij de stuurpen. Flare betekent dat het onderste stuur breder is dan het bovenste. Dit geeft meer controle bij het sturen. Dit maakt de rijpositie meer rechtop.

  Close-up van een fietsstuurpen
  Foto door Jordan Brierley / Unsplash

  Basisvormen

  Er zijn drie basisvormen van racefietssturen: klassiek, anatomisch of ergo. Het verschil tussen de vormen is het naar beneden gebogen deel.

  • Het klassieke wegstuur wordt gebruikt op oudere generaties met stalen frames. Het is rond en heeft een groot bereik en een diepe val. Veel professionals zweren nog steeds bij de klassieke vorm. Je zit er sportief op.
  • Een variatie op het klassieke stuur is het compacte stuur. Het kortere bereik en de kleinere val maken het rijden comfortabeler.
  • De meeste racefietsen hebben tegenwoordig een Ergo stuur. Een kortere reikwijdte en een vlakkere val verlichten de lage zitpositie.

  De basisvormen dienen als sjabloon voor het aanpassen van nieuwe eisen. Er zijn aangepaste vormen zoals het aerodynamische stuur, het backsweep stuur of het offset stuur. Het aerodynamische stuur heeft een afgeplatte bovenbuis. Het backsweep-stuur heeft een knik naar de rijder toe. Sommige rijders vinden dit comfortabel voor hun polsen. Een ander speciaal kenmerk is het spoorstuur. Een smal bovenstuur is speciaal ontworpen voor baanwielrenners. Er zijn ook nieuwe "ongebruikelijkere" stuurvormen, zoals op de Canyon Grail CF.

  Zoals bij de meeste onderdelen bepaalt het materiaal van het stuur ook de prijs. Er zijn aluminium modellen op de markt voor een redelijke prijs. Carbon doet de prijs omhoog schieten. Zelfs als er al een stuurpen op het stuur is gemonteerd, kan dit de prijs opdrijven.

  3. Welk stuur is geschikt voor welk gebruiksgebied?

  Het ontstaan van nieuwe gebruiksgebieden brengt altijd nieuwe stuurinnovaties met zich mee. De aero racefiets wordt vaak geleverd met een aerodynamisch afgevlakt bovenstuur. Het stuur is meestal smaller. In principe zijn alle drie de basisvormen geschikt, maar meestal wordt gekozen voor de anatomische vorm. Bij aerodynamische racefietsen gaat het minder om het lichte gewicht en meer om de aerodynamica. Gewicht moet niet per se bespaard worden op het stuur. Er is een stuurbevestiging voor tijdritfietsen. De zogenaamde Time Trial bevestiging, of kortweg TT bevestiging, biedt opbergruimte voor de onderarmen van de rijder. De resulterende aerodynamica is geschikt voor wedstrijden zoals triatlons. Er is ook een puur TT-stuur voor tijdritfietsen. De racefiets kan worden bereden met alle basisvormen racesturen. Hier worden meestal carbonsturen en dun stuurlint gebruikt. Dit bespaart gewicht. Comfort speelt een grotere rol op Tour- en Endurance racefietsen. Ergo sturen of anatomische sturen worden meestal gebruikt. Een dik stuurlint en gelkussentjes moeten zorgen voor het nodige comfort tijdens lange afstanden. Gravel of cyclocrossfietsen vertrouwen op een breed stuur. Dit biedt ruimte voor de benen of fietstassen. In off-road terrein is een grotere hendel ook handig voor het sturen. Op een fixie kan ook een wegstuur worden gemonteerd. Voor E-bikes Bij e-bikes kan een wegstuur soms de garantie ongeldig maken - raadpleeg de dealer of fabrikant.

  4. Hoe breed moet een racefietsstuur zijn?

  De breedte van de schouders van de rijder is bepalend voor de breedte van het stuur. Meet tussen de twee schoudergewrichten en laat de armen losjes naar beneden hangen. De vastgestelde waarde geeft de juiste stuurbreedte in centimeters. Als het stuur te breed is, komt de aerodynamica in het gedrang. Als het stuur te smal is, wordt het sturen onvast. Alleen professionals zouden een te smal stuur moeten gebruiken. De breedte van het stuur op fietsen wordt aangepast aan de framemaat. De meest gangbare sturen zijn tussen de 400 mm en 440 mm breed. Naast de breedte moet je ook nadenken over het gebruiksgebied voordat je een nieuw stuur koopt. Dit beïnvloedt de materiaalkeuze en de benodigde vorm.

  Foto door Tom Austin / Unsplash

  5. Hoe stel ik het stuur goed af?

  Bij het monteren van het stuur zijn er een paar punten waar je rekening mee moet houden. Dit is de enige manier om een verkeerde zithouding en ongemakkelijke grip te voorkomen. Op MTB of trekkingfiets biedt het platte stuur maar één greepmogelijkheid. Bij racefietsen biedt het stuur meerdere mogelijkheden om vast te houden. Daardoor varieert de zithouding sterk. Drie montagefouten komen het vaakst voor.

  1. Als het stuur te ver omhoog of omlaag is gemonteerd, is een ongemakkelijke houding onvermijdelijk.
  2. Om dezelfde reden mogen de rem-/schakelhendels niet te ver naar boven of beneden worden gemonteerd.
  3. Het is ook problematisch als de rem-/schakelhendels niet aan beide kanten gelijk zijn afgesteld. Dit veroorzaakt een scheve lichaamshouding. Om dit probleem te voorkomen, hebben de meeste sturen een gedrukte schaalverdeling op de voorste stuurbocht. Dit maakt het gemakkelijker om de remhendels op dezelfde manier te plaatsen. Polsen mogen tijdens het rijden niet naar binnen of buiten gebogen zijn.

  Na de installatie is een proefrit essentieel. Je moet de bouten zo vaak als nodig aandraaien tot je een optimale rijervaring hebt. Daarna kunnen alle bouten opnieuw worden aangedraaid met het juiste aanhaalmoment. Als laatste kan een stuurlint worden aangebracht. Op stuurlint moet je letten op het materiaal en de dikte. Het moet ademend zijn, snel drogen en gemakkelijk schoon te maken zijn. Het ontwerp moet ook naar wens van de rijder zijn. Wat voor de één comfortabel is, voelt voor de ander misschien niet goed. Gelkussentjes kunnen onder het stuurlint op het stuur worden geplakt. Dit verhoogt ook het comfort. Stuurlint is niet alleen comfortabel, het dempt ook trillingen. Dit is goed voor de rijder op een oneffen ondergrond. Naast het juiste stuur is ook de stuurpen van cruciaal belang. De lengte ervan kan variëren en zo de zithouding beïnvloeden. Ook hier worden complete fietsen uitgerust met in massa geproduceerde standaards die niet voor iedereen ideaal zijn. Naast de zitpositie bepaalt de stuurpen ook het stuurgedrag. Een korte stuurpen maakt de racefiets wendbaarder, een lange stuurpen maakt hem soepeler. De hellingshoek van de stuurpen kan ook sterk variëren en beïnvloedt ook de zithouding. Als je sportief op je racefiets wilt zitten, is een langere stuurpen met een neerwaartse helling aan te raden. Als je comfortabel wilt zitten, kies dan een kortere stuurpen met een opwaartse helling. Ook hier is het belangrijk om uit te proberen wat goed voelt.

  6. Hoe wikkel ik het stuurlint in?

  Je kunt het stuurlint trouwens zelf heel gemakkelijk en zonder veel accessoires opwinden en vernieuwen. Je kunt zien hoe in DIT blogartikel of in de YouTube-video van Nic:

  7. Wat zijn beproefde stuurmerken?

  Verschillende fabrikanten hebben naam gemaakt met hun sturen. Dit zijn onder andere 3T, Deda Elementi, FSA, Ritchey, Syntace, XLC, Easton, Bontrager, Profile Design en Zipp. FSA biedt onder andere het Vero Compact Road stuur op de markt. Voor weinig geld krijg je een compact aluminium stuur dat je in verschillende breedtes kunt kopen. Het is geschikt voor langere afstanden. De Ritchey WCS is vertegenwoordigd in het middelhoge en hoge prijssegment voor sturen met verschillende materialen en vormen. Het Easton EA70 AX stuur is geoptimaliseerd voor cyclocross en zit in de middelhoge prijsklasse. Het is gemaakt van aluminium en kan ook speciaal breed worden gekocht. De Ritchey Comp stuurserie bevat betaalbare en oerdegelijke modellen. De Zipp Service Course serie zit in het middelste prijssegment en wordt afgetroefd door de Zipp SL opzetstukken. Beide series bieden modellen met een licht gewicht, verschillende maten en vormen en een hoogwaardig ontwerp. Afkomstig van de Shimano groep brengt het merk "Pro" het Vibe Evo stuur op de markt. Het carbon stuur is erg duur, maar ziet er goed uit en loopt voorop in de ontwikkeling. Welk stuur in het winkelmandje belandt is natuurlijk een kwestie van smaak, los van de prijs.

  Als je nog vragen hebt over racefietssturen of het onderwerp fietsen in het algemeen, kun je het beste even door het blog de buycycle-team helpt je ook graag verder. En kijk ook eens op buycycle.com is altijd een kijkje waard, want nergens anders is het zo gemakkelijk, snel en veilig om je oude fiets te verkopen of de nieuwe oude fiets van je dromen te vinden. Tot die tijd wensen we je, zoals altijd: Veel plezier met browsen, veel fietsplezier!