• Grootste selectie van fietsen in Europa
    Editorial

    Verkoop je fiets

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 11 min
    Verkoop je fiets

    Hoe verkoop ik mijn oude fiets goed?

    Of je nu een nieuwe favoriete fiets hebt, net van de racefiets naar MTB of je wilt gewoon je oude fiets opruimen: Als je je gebruikte fiets wilt verkopen, ben je in goede handen bij buycycle is de plek om naartoe te gaan. In deze korte handleiding leer je alles wat je moet weten om je fiets bij ons een tweede leven te geven en een nieuwe eigenaar blij te maken.

    1. Bepaal type en model fiets.

    Waarschijnlijk weet je het type fiets al, maar in de bijlage hebben we een overzicht gemaakt voor het geval je nog vragen hebt. Het exacte model van je fiets kun je vinden op de factuur of in de aankoopdocumenten frame van je fiets. Vraag bij twijfel ons buycycle team om advies!

    2. Bepaal de toestand.

    Hoe beter de staat van je fiets, hoe hoger de waarde. Bekijk dus alle onderdelen afzonderlijk en geef een eerlijke beoordeling. Als het defect lijkt, bieden we je onze Premium Check aan op buycycle en sturen we je fiets na de verkoop naar een gecertificeerde fietsenmaker voor reparatie.

    3. Maak goede foto's.

    De kwaliteit van je foto's is het belangrijkste voor de verkoop van een fiets. Fotografeer je hele fiets vanaf de zijkant tegen een uitnodigende achtergrond en maak scherpe, herkenbare close-ups van de afzonderlijke onderdelen: derailleur, crank, remmen, enz. Zorg ervoor dat je ook individuele gebruikssporen fotografeert en dat merknamen duidelijk leesbaar zijn op de foto's.

    4. Bepaal de prijs.

    Op onze website vind je een prijscalculator waar je het model, het bouwjaar en de staat van je fiets kunt invoeren. Op basis van deze informatie en de vergelijking met andere aanbiedingen krijg je een prijssuggestie. Uiteindelijk beslis jij echter alleen over de uiteindelijke prijs!

    5. Het tijdstip van verkoop bepalen.

    De verkoop van instapmodellen is vooral aantrekkelijk tussen april en juni, omdat beginnende fietsers hun nieuwe fiets meestal kort voor het begin van het seizoen kopen. Als je al een tijdje fietst, zul je in december en januari op zoek gaan naar een nieuwe middenklasse- of prestatiefiets. Je zou dus in deze periode reclame moeten maken voor je dure fiets.

    6. Snel en gemakkelijk adverteren op buycycle.

    Voer het merk en jaar van je fiets in en er worden meteen geschikte modellen voorgesteld. Kies de juiste, geef de staat van je fiets aan en de advertentie is gemaakt en je fiets wacht op zijn volgende eigenaar.

    7. Ongecompliceerde verzending.

    Zodra je fiets is verkocht, stuurt buycycle je een verpakkingsset bestaande uit een doos en beschermingsmateriaal. Pak je fiets en onderdelen goed in, stop ze in de doos, plak de verpakking goed af en een koerier haalt het afgewerkte pakket direct bij je thuis op. Je koper kan de fiets ook persoonlijk ophalen, wat ecologisch en kosteneffectief kan zijn, afhankelijk van de afstand.

    8. Beveiligde betaling.

    Je koper heeft bij de bestelling al betaald met een gangbaar betaalmiddel. Je kunt dit geld opnemen van buycycle zodra het ophalen van de fiets is geregeld.

    9. Neemt zoekopdrachten over buycycle.

    Sommige kopers hebben nog vragen over de technische details van de tweedehands fiets. Hier kan het buycycle-team. We zijn altijd beschikbaar voor kopers en beantwoorden alle vragen. Alleen in uitzonderlijke gevallen komen we bij je terug.

    Heb je vragen over het artikel of over het verkopen van fietsen? Neem dan contact op met het buycycle-team. Veel succes met je verkoop!

    Verkoop je fiets op de juiste manier | buycycle

    Heb je een nieuwe fiets gekocht of wil je gewoon opruimen? Dan is het tijd om je tweedehands fiets te verkopen verkopen. Hier leggen we uit waar je rekening mee moet houden:

    Wat is de beste manier om een fiets te verkopen?

    Je wilt je tweedehands fiets verkopen. Dan hebben we een checklist voor je gemaakt:

    Bepaal fietstype en fietsmodel

    Haal de fiets uit de kelder/garage/fietsenrek aan de muur en verzamel alle documentatie. Als je niet weet tot welk type je oude fiets behoort, bekijk dan ons overzicht:

    Racefiets, MTB, Gravel fiets

    Voor stadsfietsen en trekkingfietsen is het bovendien handig om aan te geven of het een dames- of herenfiets is. De volgende stap kan ingewikkelder zijn. Het helpt altijd om het model van je gebruikte fiets te weten. Vaak staat het model op de factuur - als er geen factuur is, kun je op het frame zoeken. Soms staan daar de modelaanduidingen geschreven (bijvoorbeeld bij fabrikanten als Cube of Canyon). Je kunt ook een Google-zoekopdracht starten of contact opnemen met het buycycle team. Zij zullen je graag helpen het model te vinden. Eventueel moet je de verkoop starten zonder modelinformatie.

    Toestand bepalen

    Een belangrijke verklaring voor potentiële kopers is de staat van de gebruikte fiets. Als hij bijvoorbeeld alleen in een droge kelder heeft gestaan, is het waardeverlies natuurlijk lager dan wanneer je veel en in weer en wind op de fiets hebt gereden. Je kunt je heel goed oriënteren op de volgende voorwaarden.

    Bij defecten of ernstige visuele gebreken kun je de gebruikte fiets of e-bike ook naar een fietsenmaker brengen of zelf onderdelen bestellen en een reparatie uitvoeren. De ervaring leert echter dat reparaties een kostenpost zijn voor de verkoop, maar vaak stijgt de verkoopprijs niet in dezelfde mate als de reparatiekosten. Een eenvoudig alternatief is de Premium Check op buycycle. Je kunt de gebruikte fiets als defect opgeven en pas bij verkoop wordt de fiets naar een gecertificeerde fietsenmaker gestuurd die de gebreken repareert.

    Maak goede foto's

    Naast de prijs zijn de foto's de belangrijkste argumenten voor of tegen een verkoop. Als je foto's maakt, moet je ervoor zorgen dat de te koop staande tweedehands fiets in zijn geheel vanaf de zijkant te zien is. Het is altijd nuttig om de fiets vanaf de zijkant te fotograferen met de versnellingsgroep en de crank - vooral in het sportieve gebied van racefietsen en MTB's spelen de onderdelen een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Naast het totaalbeeld moeten nu ook alle belangrijke onderdelen worden gefotografeerd. Je kunt beter een paar goede foto's maken van de schakelgroep, remmen, zadel en co. dan verschillende onscherpe of slecht belichte foto's. Merknamen als Shimano en SRAM moeten zo goed mogelijk leesbaar zijn.

    Bovendien moeten alle gebruikssporen gefotografeerd worden om latere discussie met de kopers te voorkomen. Heel belangrijk hierbij: Niet alleen je fiets is belangrijk, maar ook de achtergrond. Een donkere kelder ziet er minder serieus en uitnodigend uit dan een effen, goed verlichte muur. Hier geldt altijd - een paar minuten extra bij het maken van de foto is de moeite waard!

    Prijs bepalen

    Er moet nu een verkoopprijs worden bepaald voor je oude fiets. Het eerste referentiepunt is de nieuwprijs. Als je de prijs niet weet, kun je op Google gaan zoeken of contact opnemen met het buycycle team. Naast de nieuwprijs zijn ook de staat en de leeftijd van de fiets belangrijke factoren bij het bepalen van de verkoopprijs. Op buycycle krijg je automatisch binnen een paar klikken een prijsadvies. Meer details over de prijsbepaling vind je hieronder.

    Bepaal de verkooplocatie / het verkoopplatform

    Er zijn hier verschillende aanbieders en opties. Van lokale classifieds en Ebay classifieds tot Buycycle. Een gedetailleerde vergelijking en analyse vindt plaats in het latere deel.

    Wanneer verkoop ik een fiets?

    De beste tijd voor een fietsverkoop is moeilijk te voorspellen. In principe fietsen de meeste mensen in Duitsland natuurlijk in de zomer. Daarom zie je verhoudingsgewijs meer aankopen in de zomer en minder aankopen in de winter. Het gedrag van kopers verschilt echter voor de verschillende soorten fietsen. Daarom is het ook belangrijk (zie hoofdstuk 1) om de soorten tweedehands fietsen te kennen. Hier is een eerste indicatie van de beste tijden om te verkopen voor de fietssoorten:

    Lente/Zomer

    Dit is het perfecte moment om een stadsfiets, trekkingfiets of kinderfiets te verkopen. Deze fietsen worden meestal gekocht op grond van onmiddellijke noodzaak, d.w.z. als het warm is en er geen fiets beschikbaar is of de oude fiets kapot is, willen mensen meestal het probleem snel oplossen en een nieuwe fiets kopen. Bij bovengenoemde types ligt er meestal minder nadruk op merken of speciale modellen, zodat ze meestal NIET in de winter worden gekocht (met een voorsprong) voor het volgende voorjaar. In principe geldt dit koopgedrag ook voor sportieve fietsen in het laaggeprijsde segment. Nieuwkomers in racefietsen of mountainbikes besluiten meestal pas in de warmere seizoenen met hun nieuwe sport te beginnen. Hetzelfde geldt voor de e-bike versies van de genoemde fietstypen.

    Herfst/Winter

    In de koudere seizoenen worden vooral dure sportfietsen gekocht. Dus als je een dure racefiets, MTB, triatlonfiets of e-bike wilt verkopen, is de herfst/winter een goede tijd om dat te doen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het koopgedrag van triatlonfietsen, dan zie je al snel dat de sportieve, ambitieuze kopers zich al in de winter opmaken voor het nieuwe seizoen. De wedstrijden vinden meestal in de zomer plaats, dus triathlonliefhebbers willen er van tevoren voor zorgen dat ze de best mogelijke uitrusting hebben. Hetzelfde geldt voor hoogwaardige racefietsen en mountainbikes. De meeste wedstrijden vinden plaats in de warme zomermaanden. Ambitieuze (hobby)sporters bereiden zich al in de winter voor op de sportieve taken in de zomer. In afgezwakte vorm is ook te zien dat hoogwaardige e-bikes in de winter worden gekocht "vooruitlopend op het warme seizoen". Voordat ze dure fietsen kopen die enkele duizenden euro's kosten, doen de meeste fietsers een lange zoektocht naar de beschikbare modellen en leveranciers. Als ze het juiste model vinden, kopen ze meestal meteen, voordat de "run" op de populaire modellen in de zomer begint.

    In principe worden zelfs dure fietsen in de zomer en het voorjaar gekocht, zodat je deze fietsen het hele jaar door kunt verkopen. In de herfst en winter zijn de kansen echter minstens even groot als in de warme maanden.

    Wat is mijn oude fiets nog waard?

    Een van de moeilijkste taken bij het verkopen van een fiets is het bepalen van de juiste prijs. Je wilt natuurlijk een redelijke prijs krijgen voor je oude fiets, maar je wilt ook dat hij aantrekkelijk genoeg is om tijdig potentiële kopers "aan te trekken". In wezen bepaal je de verkoopprijs met de volgende stappen:

    Bepaling van de nieuwe prijs van de fiets

    De prijs van een fiets die destijds nieuw was, is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de verkoopprijs. Als je de fiets al tweedehands hebt gekocht en de nieuwprijs niet weet, is het de moeite waard om online onderzoek te doen of jouw model te zoeken in de database van buycycle, waar je alle nieuwprijzen kunt vinden.

    Denk aan de leeftijd en de staat van de fiets

    Net als bij een gebruikte auto neemt de waarde van een fiets af met de leeftijd en slijtage. Met beide factoren moet rekening gehouden worden, want bijvoorbeeld een fiets van 8 jaar oud die nauwelijks bewogen is en in zeer goede staat verkeert, is evenveel waard als een tweedehands fiets van 2 jaar oud (dezelfde nieuwprijs) maar die al zwaar versleten is. Ook hier is de bepaling van de toestand, die al in het vorige hoofdstuk werd beschreven, nuttig.

    Denk aan merk en model

    Ook hier zijn er analogieën met de automarkt in de fietssector. Populaire merken (zoals Canyon, Cube, Specialized) en vooral hun populaire modellen (momenteel bijvoorbeeld vooral de gravelfietsmodellen van de populaire leveranciers) zijn meer in trek dan onbekende merken en modellen. Meer vraag leidt tot een hogere verkoopprijs.

    Onderzoek van vergelijkbare advertenties

    Op gangbare verkoopplatforms kun je zoeken naar je fiets en zien welke advertenties tegen welke prijzen zijn geplaatst. Dit oppervlakkige marktonderzoek helpt om de eigen verkoopprijs te valideren en kan ook helpen bij het controleren van stap 3. Populaire merken en modellen worden duurder aangeboden dan minder bekende verkopers.

    Onderhandelingsbasis voor fine tuning

    Tot slot helpt het altijd om de tweedehands fiets te adverteren met een onderhandelbare prijs. Wanneer je de eerste tegenbiedingen ontvangt, helpt dit je om de werkelijk haalbare prijs te bepalen. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Op platforms als Ebay Kleinanzeigen zijn er vaak "brutale" aanvragen met onrealistische prijzen. Men moet zich hierdoor niet laten irriteren. Het hierboven beschreven proces kan vaak tijdrovend zijn. Het buycycle team heeft deze moeite verminderd. Daar kan men met een korte selectie van de fiets binnen een minuut een prijsadvies voor de gebruikte fiets ontvangen. Het zelflerende algoritme houdt bij het automatisch bepalen van de prijs rekening met bovengenoemde factoren zoals nieuwprijs, conditie, leeftijd, marktsituatie, tijd van het jaar, zoekvolume en de verkoopprijzen van soortgelijke advertenties.

    Wat is de beste manier om een e-bike te verkopen?

    Bij de verkoop van een e-bike gelden bovenstaande stappen. In het geval van een e-bike gaat het alleen nog om de accu en de motor. In principe is een e-bike veel gemakkelijker te verkopen als je een "officiële" verklaring hebt over de accucapaciteit en het motorvermogen. Daarvoor kun je de accu laten controleren bij een rijwielhandelaar en gebruik maken van de testservice op buycycle .

    Waar kan ik het beste mijn fiets verkopen?

    Tot nu toe zijn er verschillende aanbieders voor de verkoop van fietsen:

    1. buycycle
    2. Ebay Advertenties
    3. MTB Nieuws
    4. Quoka
    5. Ebay
    6. Lokale advertenties

    Tot nu toe plaatsten mensen meestal lokale advertenties voor de verkoop van fietsen of werd de gebruikte fiets geadverteerd op Ebay classifieds. Beide varianten hebben enkele zwakke punten:

    • Men is nu eenmaal beperkt in ruimte, omdat de kopers vooral de tweedehands fietsen willen verzamelen. Dit betekent dat alleen de lokale fietsmarkt wordt aangesproken. Er is een beetje geluk nodig om een geschikte eigenaar te vinden voor je oude fiets. Een verzendoptie is alleen beschikbaar in de meest zeldzame gevallen.
    • De betaling is niet geregeld. Persoonlijke afspraken over de telefoon bieden grote mogelijkheden voor fraudeurs. Helaas zijn er steeds meer gevallen van fraude op platforms als Ebay Classifieds.
    • Potentiële kopers kunnen hun nieuwe fiets alleen zoeken via gratis teksten. Maar wat de belanghebbenden zoeken is niet altijd vooraf in te schatten. Vooral als je niet elke dag een fiets verkoopt.
    • In sommige gevallen klaagt de koper achteraf over gebruikssporen.

    Het buycycle team begon met het doel een alternatief te bieden zonder deze zwakke punten. Hoe kan de verkoop eenvoudig en veilig worden gemaakt en zoveel mogelijk geïnteresseerden aanspreken? Hier volgt de beschrijving.

    Fiets verkopen op buycycle.com

    Adverteren in eenvoudig

    Advertenties kunnen snel en gemakkelijk worden aangemaakt op buycycle - zelfs zonder gedetailleerde kennis over iemands gebruikte fiets. Je hoeft alleen maar het merk (bijv. Haibike), het model (bijv. Backroad) en het jaar van aankoop (van de toenmalige nieuwe fiets) in te voeren. De passende fietsen worden onmiddellijk voorgesteld. Je selecteert gewoon de juiste fiets, geeft de staat van de fiets aan (bijv. fiets in goede staat) en de advertentie wordt aangemaakt en de fiets kan worden verkocht.

    Beveiligde betaling

    Als je een particuliere verkoop doet en de fiets niet wordt opgehaald door degene die hem koopt, moet je zorgen voor een digitale uitwisseling van het aankoopbedrag. Op buycycle kun je gemakkelijk betalen met alle gangbare online betaalmogelijkheden, zoals Paypal, Klarna, creditcard of zelfs betaling op afbetaling. Met behulp van instellingen voor gegevensbescherming en veilige interfaces met een betalingsdienstaanbieder wordt het geld bij de koper geïnd en in vertrouwen bewaard. Zodra de inning is geregeld, wordt het geld vrijgegeven en naar de gedeponeerde rekening gestuurd. Op deze manier staat het geld al op de rekening voordat de gebruikte fiets wordt overhandigd. Het bijzondere van dit proces is dat het zowel de verkoper als de koper zekerheid biedt.

    Ongecompliceerde fietsverzending

    Een verzending begint altijd met de verpakking. buycycle stuurt een verpakkingsset (doos en bescherming in de doos voor onderdelen, frame en wielen) naar je huis. In de doos past een e-bike, racefiets, mountainbike, stadsfiets, trekkingfiets en ook een elektrische fiets.

    Voor een bijzonder kleine of grote framehoogte en voor een kinderfiets zijn er ook speciale varianten van de verpakking. Nu moet je de fiets in de doos doen en de onderdelen afdekken met de daarvoor bestemde beschermingsmiddelen. De tweedehands fiets wordt nu thuis opgehaald en verzekerd bij de koper afgeleverd. De koper heeft nu het gevoel een fiets rechtstreeks van de rijwielhandelaar te hebben gekregen - wat het enthousiasme rond de fietsaankoop hopelijk nog vergroot. Directe inzameling van de gebruikte fiets is natuurlijk ook mogelijk - vooral voor korte afstanden is directe inzameling ecologisch zinvol.

    Vragen worden behandeld door buycycle

    Ongeacht of het een "mechanische" fiets is of een e-bike, kopers hebben soms vragen over de technische details van een gebruikte fiets. Het buycycle team wil kopers op weg helpen met hun nieuwe fietsavontuur en de verkopers ontlasten van al het after-sales werk. De klantenservice van buycycle staat altijd klaar voor de kopers en beantwoordt alle vragen. Daarnaast zijn er partnerfietsenwinkels en werkplaatsen in heel Duitsland die ter plaatse ondersteuning kunnen bieden bij het starten met de fiets. Alleen in uitzonderlijke gevallen moet je bij vragen contact opnemen met de verkoopmedewerkers.

    Lage kosten

    In principe kun je een fiets gratis adverteren op buycycle . Alleen bij een geslaagde transactie wordt een vergoeding van 1,5% van de fietsprijs in rekening gebracht. De verkoop moet zo eenvoudig en veilig mogelijk verlopen. Een fietsaankoop is ook gepland - zo kun je zelfs je fiets binnen een paar uur verkopen en de verkoopprijs op je rekening hebben staan. In dit geval worden gebruikssporen hersteld door opknappen, d.w.z. reconditioneren van de gebruikte fiets.

    Heb je vragen over het artikel of over het verkopen van fietsen? Neem dan contact op met het buycycle-team. Veel succes met het verkopen van je fiets!

    Hier vind je meer informatie over het onderwerp een racefiets verkopen of een mountainbike verkopen.