• Grootste selectie van fietsen in Europa

    Tips voor je eerste fietswedstrijd

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 6 min
    Tips voor je eerste fietswedstrijd

    Wat te doen voor de eerste grote wedstrijd?

    Het is wielerseizoen en het is in volle gang: velen van ons zitten al weken aan onze schermen gekluisterd om de Giro, Vlaanderen en natuurlijk de Tour de France. En sommige ervaren wielrenners zullen kunnen meevoelen met de gepijnigde gezichten tijdens lange beklimmingen en de euforie op het podium. Anderen echter, die nog nooit een wedstrijd hebben gereden, zullen staan te popelen om deze ongeëvenaarde sensatie mee te maken. Maar waar begin je? Welke wedstrijd moet het worden, met wie, waar, en hoe kun je je er het beste op voorbereiden? Voor iedereen die momenteel het racevirus voelt: deze tips zijn voor jou.

    1. Ontdek je rastype.

    Er zijn veel verschillende soorten wielerwedstrijden en om er zeker van te zijn dat je plezier hebt, is het belangrijk dat je deelneemt aan de wedstrijd die het beste bij je past!

    Tijdrit: De naam doet zijn belofte eer aan. In deze races race je alleen tegen de klok. Als je nog niet mee durft te doen in een groot peloton is dit ideaal, want je start individueel. Aan de andere kant zijn krappe bochten op topsnelheid niet voor bangeriken en ook niet voor technisch minder ervaren.

    Wegraces: Deze wedstrijden zijn tussen de 50 en 100 km lang en zijn meer gebaseerd op teams, en je bent zeker in het voordeel bij deze wedstrijden. Maar je kunt ook alleen rijden. Hier is er de klassieke massastart, van waaruit fietsers zich geleidelijk een weg naar voren vechten.

    Criterium: De stressvollere, snellere en gevaarlijkere versie van een wegwedstrijd. Er zijn hier geen verfrissingsplekken of toiletpauzes, de wedstrijden zijn in feite veel korter en het parcours wordt meestal meerdere keren gereden. Als je een beginner bent, is dit misschien niet de beste keuze...

    van links naar rechts: tijdrit, criterium, wegwedstrijd

    Etappekoersen: Hier kunnen verschillende etappes verschillende soorten races betekenen. Je kunt dus tijdritten, wegwedstrijden en criteriums achter elkaar rijden. Bij meerdaagse races wordt elke dag een etappe afgelegd. Na elke race wordt je tijd geregistreerd en degene met de laagste totale tijd wint!

    2. Gebruikt worden om ritten te groeperen.

    Aan de meeste races doen honderden coureurs mee. En niet alleen rijden jullie allemaal extreem hard, jullie rijden meestal ook heel dicht op elkaar en achter elkaar, en op een nogal chaotische manier. Dus als je je fietsmaatjes al een paar keer hebt ontmoet voor een eerste wedstrijd, dan zie je ze wel. maatjes fietsmaatjes, kun je niet alleen de gedragsregels leer je niet alleen de gedragsregels die onmisbaar zijn bij het rijden in een groep, je leert ook hoe je kunt profiteren van de slipstream van anderen of hoe de groepsdynamiek verandert tijdens langere afstanden en hoe je je daar het beste in kunt positioneren.

    3. Lees de route-informatie.

    Het is altijd het beste om uit te zoeken waar je tijdens de race mee te maken krijgt. De meeste evenementen bieden een routekaart die je op je gemak kunt bekijken: Zo weet je precies of en waar het heuvelachtig zal zijn, waar er sprints zullen zijn of hoe lang een klimgedeelte ongeveer zal zijn. Zo kun je tijdens de wedstrijd verstandig met je energie omgaan en je voorbereiden op mogelijke risico's, bijvoorbeeld als de wegen plotseling heel smal of bochtig worden. Een kleine truc is om belangrijke punten op de route op te schrijven op een klein spiekbriefje en dat op de bovenbuis te plakken of in je trui te stoppen...

    Kaart van de negende etappe van de Tour de France 2023: Je kunt duidelijk afstanden, beklimmingen en afdalingen lezen!

    En terwijl je de informatie van de organisator doorleest, kom je idealiter ook alle belangrijke grensgegevens te weten: Waar kun je in de buurt parkeren, wanneer moet je er zijn, is er een minimumsnelheid, moet je een racebriefing bijwonen of is er een specifiek startblok voor jou? Zo kun je ontspannen en voorbereid aan de dag van de race beginnen en bespaar je jezelf onnodige stress op het laatste moment!

    4. Getraind in wedstrijdomstandigheden.

    Kies routes die lijken op het wedstrijdparcours en rijd ze meerdere keren, bij voorkeur in een groep. Als het een langere wedstrijd wordt, kun je op tijd aan je conditie werken en spieren opbouwen voor klimonderdelen. Het is het beste om tijdens je trainingsritten met dezelfde uitrusting te fietsen die je tijdens de echte wedstrijd zult gebruiken. Op die manier kun je er al vroeg achter komen of je broek lekker zit, je helm knelt of je schoenen te klein zijn. En wat je voeding betreft: tijdens je training kun je uitproberen wat je de meeste kracht geeft op de fiets, of dat nu een banaan, een energiereep of gel of een isotonische drank is. Het feit dat je ook leert hoe je op volle snelheid moet eten en drinken is ook praktisch.

    5. Geen experimenten.

    Als je de week voor de wedstrijd met een heel nieuw dieet begint, zal niet alleen je maag van streek raken, maar ook je hele conditie. Houd het dus bij de ouderwetse krachtsnacks waarvan je weet dat ze voor jou werken. Hetzelfde geldt voor uitrusting zoals truien, helmen en schoenen.

    6. Zorg dat je uitrusting fit&ready is.

    Dit betekent vooral één ding: controleer je fiets. Controleer de bandenspanning de banden hoe soepel de schakelen zijn, of de remmen werken, of je banden geen scheurtjes vertonen en tot slot je ketting schoonmaken en oliën. De avond ervoor kun je het beste alles voorbereiden wat je nodig hebt voor de race. Leg je topje, korte broek, sokken, schoenen, helm en handschoenen klaar, vul je bidon, pak een windjack overschoenen, lekke band en multitool in je zadeltas en vergeet niet om voldoende eten en drinken in te pakken. Als je een uur fietst, zijn een fles water en een power gel voldoende.

    Alles inbegrepen: fietskleding, water, pech- en EHBO-kit, stroommeter en handschoenen

    7. Doe het de avond ervoor rustig aan.

    Probeer in de week voor de wedstrijd goed en lang genoeg te slapen. Minstens zeven uur moet mogelijk zijn... Als je je fiets hebt gecontroleerd, kun je er nog een laatste ronde op fietsen om te ontspannen, je spieren gespierd te houden en je voorzichtig voor te bereiden op de race.

    8. Ontbijt. Voor elke prijs.

    Op de ochtend van de race ben je ongelooflijk opgewonden. Zeker! En ook al kan het zwaar op de maag liggen: ER IS IETS. Minstens twee uur voor de wedstrijd moet je een ontbijt eten dat zo rijk mogelijk is aan eiwitten en koolhydraten. Het klinkt als veel, maar meestal is pap en toast met pindakaas voldoende. En vergeet niet om voldoende te drinken. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. Als je eenmaal bent aangekomen, je startnummer hebt opgehaald en nog een laatste keer naar het toilet bent geweest, kan er niets meer misgaan. Je hebt je voorbereid, je hebt aan alles gedacht: Let's ride.

    9. Neem de juiste positie in.

    Je hebt dit waarschijnlijk al geleerd in je groepsritten, maar pushen vanaf de start is geen goed idee en vreet alleen maar onnodig energie. Blijf in het peloton tot het laatste deel van het parcours, dat wil zeggen Unchained, maak gebruik van de slipstream van andere renners en blijf voorlopig onder je anaerobe zone. Als je geen goede klimmer bent, zorg er dan voor dat je relatief ver vooruit aan de beklimmingen begint zodat je niet helemaal achterop raakt. Tegen het einde van de wedstrijd kun je alles geven wat je hebt: en gewoon veel van hen passeren!

    10. Plezier hebben.

    Leg er geen nadruk op. Het is je allereerste race, niemand verwacht dat je als een van de eersten over de finish komt of zelfs helemaal wint. Zolang je een vlotte, veilige en niet al te stressvolle race hebt, heb je alles goed gedaan. Gebruik deze kans om te leren van meer ervaren atleten en doe belangrijke ervaring op die je enorm zal helpen bij al je toekomstige races. Je eerste overwinning komt nog wel... Tot die tijd, veel plezier en wees trots op wat je hebt bereikt!

    Als alles wat je nu nodig hebt de perfecte motor is voor je eerste wedstrijd... dan zijn wij bij buycycle zijn er voor jou. Natuurlijk: bij ons vind je meer dan 6.000 tweedehands racefietsen met kortingen tot 70%. En als je vragen hebt over jouw perfecte racefiets of je eerste wedstrijd, dan kun je terecht op de blog voor je klaar, maar ook ons team. Voor nu wensen we je: gelukkig Tour-de-France-bing, gelukkig buycycle-browsing en gelukkig racen!