• Největší výběr kol v Evropě

    Nejdůležitější informace o řídítkách závodního kola

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    Mar 4, 2024 9 min
    Nejdůležitější informace o řídítkách závodního kola

    Podceňovaná složka

    Chcete-li dosáhnout optimálního výkonu na silničním kole, měli byste veškerou energii vložit do pohonu. Abyste mohli jezdit bez bolesti pozice sezení a kontaktní plochy na silničním kole zásadní. Cyklista je v kontaktu s kolem prostřednictvím sedla, pedálů a řídítek. Ty ovlivňují výkonnost a osvobození od bolesti. Pohodlná pozice úchopu a opora pro ruce umožňují velký požitek z jízdy a úspěch. Celková ergonomie jezdce proto závisí také na řídítkách. Každý, kdo studuje řídítka silničních kol, si rychle uvědomí hloubku tématu. Existují různé typy a tvary pro různé oblasti použití. V následujících řádcích se dozvíte vše, co potřebujete vědět o řídítkách silničního kola.

    1. Jaké jsou výhody řídítek silničního kola?

    Řídítka silničního kola s charakteristickým výkyvem mají v podstatě jednu výhodu - aerodynamiku. Při uvolněné jízdě můžete řídítka "normálně" uchopit za horní tyč. Pokud chcete jet rychleji a efektivněji, opřete se o zahnuté konce řídítek. Tímto způsobem sedíte na kole více "ohnutí" a nabízíte menší plochu pro útok větru. To vede k efektivnější jízdě, zejména při vysokých rychlostech.

    O řídítkách silničního kola často přemýšlíte jen tehdy, když jste vášnivými cyklisty a hodně jezdíte. Pokud jste optimalizovali kola a náboje, dříve nebo později narazíte na podceňovanou součástku: řídítka. Řídítka ovlivňují polohu při sezení, a mohou tak podporovat špatné držení těla. Každý z nás má jinou postavu. Je logické, že standardní díly nejsou vhodné pro každého kupujícího. Toho si rychle všimnete u sedla. Při špatné šířce sedla bolí sedací kosti obzvlášť rychle. Ale také řídítka lze individuálně přizpůsobit jezdci. Mnoho stížností při jízdě je způsobeno nesprávnou polohou při sezení, ale žádná správná neexistuje. K určení výšky sedla lze použít vnitřní délku nohy. Určete výška sedadla. Zda má být posed sportovně prohnutý, a tedy aerodynamický, nebo spíše rovný a pohodlný jako na horském kole, je na dlouhých trasách otázkou vkusu. Záleží také na vzdálenosti, kterou je třeba ujet, nebo na situaci. Soutěže Při závodech se jezdec většinou naklání dopředu. Dlouhé vzdálenosti naopak vyžadují větší pohodlí, tj. vzpřímenější sedlo. Ruce a zápěstí, ale také krk a ramena zůstávají často bez potíží s optimálně nastavenými silničními řídítky. Je také možné, že řídítka nesedí dobře v ruce. Zde hraje roli poloha brzdových páček. Když jezdíte na silničním kole, chcete podávat výkony. Detaily, jako jsou rozměry řídítek, jejich tvar a páska na řídítkách, jsou důležité pro zajištění co nejlepšího zážitku z jízdy. Lehká řídítka vyrobená z karbonová. Pokud jde o dlouhé vzdálenosti nebo aerodynamiku, je pohodlí důležitější.

    2. Jaké jsou rozdíly v řídítkách silničních kol?

    V silniční cyklistice byl dlouhou dobu jednotný tvar řídítek. Mezitím rozlišujeme různé typy silničních kol, které s sebou přinášejí zvláštní vlastnosti. Šotolinová kola Šotolinová kola dokáží fungovat i na štěrkových cestách, aero kola nebo časovkářská kola dostanou z triatlonu vše a cestovní kola nabízejí optimální zážitek z jízdy i na dlouhé vzdálenosti. Vhodná řídítka byla navržena tak, aby splňovala nové požadavky. K dispozici jsou tedy speciální řídítka na šotolinu, triatlonová řídítka nebo silniční řídítka. Silniční řídítka však mají jedno společné: aerodynamicky optimalizované tvary. Kromě toho je nejtlustší část řídítek obvykle místem, kde se nachází upínací bod. To je místo, kde jsou řídítka spojena s představcem. Řídítka se silnou, vyvýšenou částí uprostřed se také nazývají drop bars.

    Rozměry řídítek

    Dnešní řídítka mají různé rozměry. Rozlišuje se šířka, výška a dosah. Šířka znamená šířku řídítek. Měří se v ohybu od středu trubky ke středu trubky. Čím užší jsou řídítka, tím lepší je aerodynamika. Čím širší, tím větší kontrolu máte při řízení mimo silnici. Snížení znamená výšku řídítek a je to kolmý rozměr od horního ke spodnímu řídítku, měřeno od středu trubky ke středu trubky. Čím větší je drop, tím níže se jezdec naklání do spodní polohy řídítek. Dosah znamená hloubku řídítek. Měří se od středu horní tyče k nejpřednějšímu bodu ohybu řídítek. Čím větší je dosah, tím více se musí jezdec natáhnout, aby uchopil brzdové páky. Všechny míry jsou uvedeny v milimetrech. Stoupání znamená, že řídítka mají malý posun směrem nahoru u představce. Rozšíření znamená, že spodní řídítka jsou širší než horní. To umožňuje lepší kontrolu při řízení. Díky tomu je jízdní pozice vzpřímenější.

    Záběr představce kola zblízka
    Fotografie od Jordan Brierley / Unsplash

    Základní formuláře

    Existují tři základní tvary řídítek silničních kol: klasická, anatomická nebo ergo. Rozdíl mezi těmito tvary je v části zahnuté směrem dolů.

    • Klasická silniční řídítka se používají u starších generací s ocelovými rámy. Je kulaté, má dlouhý dosah a hluboký spád. Mnoho profesionálů stále přísahá na klasický tvar. Sedí se na něm sportovně.
    • Variantou klasických řídítek jsou kompaktní řídítka. Díky kratšímu dosahu a menšímu spádu je jízda pohodlnější.
    • Většina dnešních silničních kol má řídítka Ergo. Kratší dosah a plošší pokles zmírňují nízký posed.

    Základní tvary slouží jako šablona pro úpravu nových požadavků. Existují modifikované tvary, jako jsou aerodynamická řídítka, řídítka se zpětným náklonem nebo odsazená řídítka. Aerodynamická řídítka mají zploštělou horní trubku. Řídítka typu backsweep jsou prohnutá směrem k jezdci. Některým jezdcům to vyhovuje pro jejich zápěstí. Další zvláštností jsou řídítka na dráhu. Úzká horní řídítka byla navržena speciálně pro dráhové cyklisty. K dispozici jsou také nové "neobvyklejší" tvary řídítek, jako například na modelu Canyon Grail CF.

    Stejně jako u většiny komponentů i u řídítek rozhoduje o ceně materiál, ze kterého jsou vyrobena. Na trhu jsou k dispozici hliníkové modely za rozumnou cenu. U karbonových se cena vyšplhá do závratných výšin. I když je na řídítkách již namontován představec, může to cenu zvýšit.

    3. Která řídítka jsou vhodná pro kterou oblast použití?

    Vytváření nových oblastí použití vždy přináší nové inovace řídítek. Silniční kola aero jsou často vybavena aerodynamicky zploštělými horními řídítky. Řídítka jsou obvykle užší. V zásadě jsou vhodné všechny tři základní tvary, ale obvykle se volí anatomický tvar. U závodních aerodynamických kol se méně dbá na nízkou hmotnost a více na aerodynamiku. Hmotnost by se neměla nutně šetřit na řídítkách. Pro časovkářská kola existuje nástavec na řídítka. Takzvaný nástavec pro časovku, zkráceně TT nástavec, poskytuje úložný prostor pro předloktí jezdce. Výsledná aerodynamika je vhodná pro závody, jako jsou triatlony. Existují také čistě TT řídítka pro časovkářská kola. Na závodním kole lze jezdit se všemi základními formami závodních řídítek. Obvykle se zde používají karbonová řídítka a tenká páska na řídítka. Tím se šetří hmotnost. U závodních kol pro Tour a vytrvalostní závody hraje větší roli pohodlí. Obvykle se používají řídítka Ergo nebo anatomická řídítka. Silná páska na řídítkách a gelové polštářky by měly zajistit potřebné pohodlí při dlouhých vzdálenostech. Gravel nebo cyklokrosová kola spoléhají na široká řídítka. Ta nabízejí prostor pro nohy nebo brašny. V terénu se hodí také větší páka pro řízení. Silniční řídítka lze namontovat i na fixie. Pro Elektrokola V případě elektrokol mohou závodní řídítka někdy vést ke ztrátě záruky - měli byste se poradit s prodejcem nebo výrobcem.

    4. Jak široká by měla být řídítka silničního kola?

    Pro šířku řídítek je rozhodující šířka ramen jezdce. Změřte šířku mezi oběma ramenními klouby a nechte ramena volně viset dolů. Zjištěná hodnota udává správnou šířku řídítek v centimetrech. Pokud jsou řídítka příliš široká, zhorší se aerodynamika. Pokud jsou řídítka příliš úzká, řízení se stává nejistým. Příliš úzká řídítka by měli používat pouze profesionálové. Šířka řídítek u jízdních kol je přizpůsobena velikosti rámu. Nejběžnější šířka řídítek se pohybuje mezi 400 mm a 440 mm. Kromě šířky byste měli před nákupem nových řídítek myslet i na oblast použití. To ovlivňuje výběr materiálu a potřebný tvar.

    Fotografie od Tom Austin / Unsplash

    5. Jak správně nastavit řídítka?

    Při montáži řídítek je třeba vzít v úvahu několik bodů. Jedině tak lze předejít nesprávné poloze při sezení a nepohodlí při držení. Na adrese MTB nebo trekingovém kole nabízí plochá řídítka pouze jednu možnost úchopu. Řídítka silničního kola nabízejí několik možností držení. V důsledku toho se jízdní pozice značně liší. Nejčastěji se vyskytují tři montážní chyby.

    1. Pokud jsou řídítka namontována příliš nahoře nebo dole, je nepohodlné držení těla nevyhnutelné.
    2. Ze stejného důvodu nesmí být brzdové/řadicí páky namontovány příliš vysoko nebo nízko.
    3. Problémem je také to, že brzdové/řadicí páky nejsou na obou stranách nastaveny stejně. To vyvolává šikmé držení těla. Aby se tomuto problému předešlo, má většina řídítek vytištěnou stupnici na předním ohybu řídítek. To usnadňuje stejnou polohu brzdových pák. Zápěstí by při jízdě neměla být ohnutá dovnitř ani ven.

    Po instalaci je nezbytná zkušební jízda. Šrouby byste měli utahovat tak často, dokud nezískáte optimální jízdní vlastnosti. Poté je možné všechny šrouby znovu dotáhnout příslušným utahovacím momentem. V neposlední řadě je možné omotat pásku na řídítka. Na adrese pásku na řídítka byste měli věnovat pozornost materiálu a tloušťce. Měla by být prodyšná, rychle schnout a snadno se čistit. Design by měl být také podle představ jezdce. Co je pohodlné pro jednoho člověka, nemusí být příjemné pro druhého. Gelové polštářky lze přilepit na řídítka pod pásku na řídítkách. To také zvyšuje pohodlí. Pásky na řídítka jsou nejen pohodlné, ale také tlumí vibrace. To je dobré pro jezdce na nerovném povrchu. Kromě správných řídítek je zásadní také představec. Jeho délka se může lišit, a tím ovlivňovat polohu při sezení. I zde jsou kompletní kola vybavena sériově vyráběnými standardy, které nejsou ideální pro každého. Kromě polohy sezení určuje představec také chování při řízení. Krátký představec činí silniční kolo obratnějším, dlouhý představec zase plynulejším. Také sklon představce se může značně lišit a rovněž ovlivňuje jízdní pozici. Pokud chcete na silničním kole sedět sportovně, doporučuje se delší představec se sklonem dolů. Pokud chcete sedět pohodlně, zvolte kratší představec se sklonem nahoru. I zde platí, že je důležité vyzkoušet, co je vám příjemné.

    6. Jak mám omotat pásku na řídítka?

    Mimochodem, pásku na řídítka si můžete velmi snadno a bez velkého množství příslušenství navinout a obnovit sami. Jak na to, se můžete podívat v TOMTO článku na blogu nebo v Nicově videu na YouTube:

    7. Jaké jsou osvědčené značky řídítek?

    Různí výrobci se proslavili svými řídítky. Patří mezi ně 3T, Deda Elementi, FSA, Ritchey, Syntace, XLC, Easton, Bontrager, Profile Design a Zipp. Společnost FSA nabízí na trhu mimo jiné kompaktní silniční řídítka Vero. Za málo peněz získáte kompaktní hliníková řídítka, která lze zakoupit v různých šířkách. Je vhodné na delší vzdálenosti. Ve středním a vyšším cenovém segmentu řídítek s různými materiály a tvary je zastoupena značka Ritchey WCS. Řídítka Easton EA70 AX jsou optimalizována pro cyklokros a patří do střední cenové kategorie. Je vyrobeno z hliníku a lze jej pořídit i zvlášť široké. Řada řídítek Ritchey Comp obsahuje cenově dostupné a solidní modely. Řada Zipp Service Course patří do středního cenového segmentu a trumfuje se nástavci Zipp SL. Obě řady nabízejí modely s nízkou hmotností, různými velikostmi a tvary a kvalitním designem. Značka "Pro" pocházející ze skupiny Shimano přináší na trh řídítka Vibe Evo. Tato karbonová řídítka jsou velmi drahá, ale vypadají dobře a jsou na špičce vývoje. Která řídítka skončí v nákupním košíku, je samozřejmě kromě ceny otázkou vkusu.

    Pokud máte další dotazy k řídítkům silničních kol nebo k tématu jízdních kol obecně, je nejlepší projít si stránky. blogu na buycycle-tým vám také rád pomůže. A podívejte se na buycycle.com se vždy vyplatí podívat, protože nikde jinde není tak snadné, rychlé a bezpečné prodat své staré kolo nebo najít nové staré kolo svých snů. Do té doby vám jako vždy přejeme: Šťastné prohlížení, šťastnou jízdu na kole!