• Největší výběr kol v Evropě

    Jak vypočítat pohodlnou výšku sedla!

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    Mar 4, 2024 7 min
    Jak vypočítat pohodlnou výšku sedla!

    Lepší sezení, lepší jízda - snadné nastavení výšky sedla!

    Možná jste teď strávili týdny výběrem nového kola a porovnáváním sad kol, převodových skupin a teď je konečně za rohem. Naposledy byste se měli vzchopit, naposledy seřídit, aby nic nestálo v cestě vaší jízdní zábavě, úspěchu a pohodlí: Je třeba nastavit výšku sedla. Ale nebojte se, v tomto příspěvku vám ukážeme, jak to přesně udělat:

    Ať už jste začátečník nebo zkušený jezdec, optimální výška sedla nejen zvyšuje efektivitu šlapání a pohodlí, ale také snižuje riziko zranění. Pokud se vám při šlapání neustále kývají boky dopředu a dozadu nebo máte příliš stlačená a bolestivá kolena, je úprava výšky sedla více než nutná.

    Metody, které uvádíme v tomto příspěvku, můžete provádět v pohodlí domova a pomohou vám dosáhnout dobré a optimální výchozí pozice, kterou můžete kdykoli optimalizovat. Pokud však chcete mít dokonalé a co nejpřesnější nastavení, doporučujeme, abyste si nechali kolo odborně seřídit.

    Před nastavením je nejlepší si poznamenat vzdálenost mezi středem kliky a horní částí sedla. Pokud nebudete s novou pozicí spokojeni, můžete se vrátit na původní pozici.

    1. Metoda přejíždění z paty na nohu.

    Sedněte si na kolo a zaujměte s ním stabilní, rovnou polohu - jako byste jeli na kole. Můžete to udělat buď na na rotopedu nebo se přidržujte stolu/stěny.

    Položte patu na pedál a šlapejte dozadu, dokud klika nebude ukazovat na 6 hodin. V tomto okamžiku by mělo být koleno zcela natažené a pata stále na pedálu. Pokud je koleno stále pokrčené, zvyšujte výšku sedla po malých krocích, dokud už nebude pokrčené. Jakmile pata ztratí kontakt s pedálem, snižte sedlo.

    2 Metoda LeMond.

    Jeden z nejoblíbenějších - spočívá v měření délky kroku. Zujte si boty a mezi nohy si dejte plochý předmět, například knihu. Pak se postavte rovně a změřte vzdálenost od rozkroku, tj. od horního okraje knihy, k zemi. Možná budete potřebovat pomoc kamaráda na kole nebo si výšku označte na zdi a změřte ji k zemi.

    Vezměte tuto délku a vynásobte ji číslem 0,883. Podle LeMonda je to ideální výška sedla. Nyní změřte na svém kole vzdálenost od středu osy klik k horní středové čáře sedla a podle této vypočtené délky upravte výšku sedla. Protože tato metoda nezohledňuje nedostatečnou pružnost, sklon pedálů a tloušťku boty, doporučujeme nastavit výšku o 5 mm nižší, než je vypočtená, a od té doby provádět malé úpravy. Znovu zkontrolujte výšku metodou od paty k pedálu.

    3. Poloha sedla.

    Jakmile najdete pohodlnou výšku, můžete sedlo nastavit dopředu a dozadu, abyste předešli dalším problémům s koleny. Při šlapání s klikou v poloze na 3 hodiny by vaše koleno mělo být ideálně v jedné linii s osou pedálu. To můžete zkontrolovat tak, že spustíte olovnici ze spodní části kolena. Posuňte sedlo dopředu nebo dozadu, dokud nebude olovnice přesně před osou pedálu.

    4. Ùhel sedla.

    V neposlední řadě je to úhel sedla. Pro ještě lepší oporu při jízdě doporučujeme nastavit sedlo buď rovnoběžně se zemí, nebo mírně nakloněné vpředu dolů.

    Doporučujeme, abyste všechny tyto úpravy neprováděli najednou, ale postupně je začlenili do své cyklistické rutiny. Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit přizpůsobení kola. Proto se při několika prvních jízdách věnujte např abyste mohli provádět jemné úpravy během cesty.

    Tolik k vaší ideální poloze sedla: Pokud máte stále otázky, naše buycycle tým je vám vždy k dispozici. Do té doby vám přejeme: Šťastné doladění, šťastnou jízdu na kole!

    Nastavení výšky sedla | buycycle

    Radost a smutek jsou často blízko sebe. Toto rčení pravděpodobně potvrdí každý, kdo se někdy vydal na výlet na kole v nepohodlné poloze vsedě. Vždyť na víkendový výlet po cyklostezkách v okolí budete vzpomínat jen v dobrém, pokud po něm nebudou následovat bolesti hýždí, kolen nebo zad. Pro úspěšnou zábavu na kole by proto mělo být kolo přizpůsobeno anatomii jezdce. Bez ohledu na to, zda jezdíte na horském, trekingovém, závodním, Gravel Bike nebo elektrokole, musí být poloha sezení správná. Jako cyklista máte tři styčné body s komponenty jízdního kola: Řídítka, pedály a sedlo. Tato trojice ovlivňuje polohu sedadla. Změnou představce a výšky řídítek nebo polohy sedla lze kompenzovat i špatný rám kola. Zde se dozvíte, jak si sedlo nastavit tak, aby vám vyhovovalo. Všechny uvedené metody lze provádět doma. Nenahradí to profesionální seřízení kola, ale i tak si můžete sami rychle a snadno optimalizovat jízdní vlastnosti a přenos výkonu.

    Kdy musím sedlo znovu nastavit?

    Pro vyšší efektivitu šlapání a větší pohodlí - na to by měl myslet každý, kdo si kupuje nové nebo použité kolo: V jaké poloze má být sedlo? Proto je nejlepší řešit tento problém dříve, než se objeví první fyzické potíže způsobené špatným držením těla při jízdě na kole. Správné nastavení sedlovky však nevyžaduje pouze nákup nového kola. I když jsou vaše kolena během jízdy příliš stlačená a začínají vás bolet nebo máte problémy se zády, je nejvyšší čas zkusit něco udělat s výškou sedla. Po nějaké době si také můžete všimnout, že vaše držení těla na kole je nesprávné, například při prvním použití kola na delší trase. Příliš malou nebo příliš velkou výšku rámu lze také kompenzovat nastavením sedla na správnou výšku. Pokud si tedy koupíte nové kolo nebo pokud si po túře stěžujete na fyzické potíže, je vhodné znovu nastavit výšku sedla. Tímto způsobem minimalizujete riziko zranění. Pro správné nastavení sedla a sedlové trubky potřebujete imbusový klíč nebo u některých jízdních kol multifunkční nástroj. Zde se dozvíte, jak na to.

    Jak vysoko musí být sedlo nastaveno?

    Pro nastavení sedla do optimální výchozí polohy ve správné výšce vám zde ukážeme několik metod. Před nastavením výšky sedla na kole změřte vzdálenost od středu kliky k horní části sedla a hodnotu si zapište. Pokud vám nová poloha nevyhovuje, můžete sedlo kdykoli nastavit na původní výšku. Metoda podpatku poskytuje první informaci o správné výšce sedla. K tomu si oblékněte své obvyklé cyklistické oblečení. Pokud pravidelně nosíte určité cyklistické boty nebo vycpané šortky, oblékněte si je. Poté nasaďte kolo na trenažér a posaďte se na něj, případně se můžete přidržet stolu nebo zdi, abyste měli stabilní polohu, jakmile budete v sedle. Nyní se opřete patami, nikoliv špičkami chodidel, o pedály a šlapejte dozadu, dokud klika nebude ukazovat na šestou hodinu. Jedna noha by měla být natažená rovně dolů, zatímco druhá je pokrčená. Pokud máte i přes tuto polohu pedálů stále pokrčené koleno, zvyšujte výšku sedla po malých krocích. Současně zkontrolujte, zda je koleno vytažené z výšky sedla. Výška sedla je příliš vysoká, když pata ztrácí kontakt s pedálem. Metoda s podpatkem vám zajistí dobrou základní výšku. Své držení těla můžete dále zdokonalovat metodou pokusů a omylů.

    Jak se vypočítává výška sedla?

    Pokud si chcete doma co nejpřesněji vypočítat ideální výšku sedla, vyplatí se takzvaná LeMondova metoda. Její název je odvozen od jména bývalého silničního cyklisty Grega LeMonda a je jednou z nejoblíbenějších metod určování výšky sedla. K tomu je třeba vypočítat délku kroku. Zujte si boty a mezi nohy si dejte knihu nebo vodováhu. Při vzpřímeném postoji změřte vzdálenost mezi vrcholem knihy a podlahou. Nejlepší je, když vám pomůže druhá osoba. Získaný údaj, tj. délku kroku X, pak vynásobte číslem 0,883. Tím získáte ideální výšku sedla. Tím získáte ideální výšku sedla. Chcete-li ji nastavit, změřte vzdálenost od středu spodního držáku k horní středové čáře sedla a podle toho sedlo nastavte. Tato metoda bohužel ignoruje další rušivé faktory, jako je například tloušťka podrážky obuvi, a proto byste měli nastavit výšku o 5 mm nižší, než je vypočtená. I zde je důležité vyzkoušet nově nastavenou výšku při zkušební jízdě a znovu ji nastavit. Po nalezení pohodlné výšky lze sedlo nastavit dopředu nebo dozadu. Tato úprava je také důležitá pro prevenci problémů s koleny. Nejlépe to uděláte tak, že si znovu sednete na kolo a přesunete kliku do polohy na 3 hodiny. Koleno by mělo být v ideálním případě v jedné linii s osou pedálu. Úhel kolene lze zkontrolovat tak, že držíte olovnici nebo pravítko od spodní části kolene. Posouvejte sedlo dopředu nebo dozadu, dokud se olovnice nebo pravítko nenachází přímo před osou pedálu. A na závěr tip na sklon sedla: Nejlepší je mít sedlo zcela v rovině se zemí, případně ho mírně naklonit směrem dolů. Nemělo by to být příliš, jinak by se sedlo při jízdě posouvalo dopředu. Po nastavení polohy sedla a úhlu sedla byste měli znovu zkontrolovat výšku, protože se mohla změnit. Tyto kroky jsou tím nejlepším, co můžete udělat sami z domova, abyste si upravili jízdní pozici podle sedla. Těchto změn je mnoho najednou. Při příští jízdě na kole proto mějte po ruce multifunkční nástroj, abyste mohli provést další jemné úpravy a pohodlně šlapat na všechny strany. Multifunkční nářadí je obecně nezbytné pro každou dlouhou cyklistickou cestu.

    Jaká výška sedla pro jakou délku kroku?

    Nelze obecně říci, jaká vnitřní délka nohy odpovídá jaké výšce sedla. Kombinace metody pat a LeMondovy metody vám poskytne dobrou výchozí výšku, kterou můžete dále upravovat. Pokud potřebujete pomoc s výpočtem rozvoru, navštivte místní prodejnu kol. Určitě vám bude schopen pomoci. Pokud chcete své kolo upravit pro závody nebo pravidelně jezdíte na dlouhé vzdálenosti, doporučujeme profesionální seřízení kola.

    Jaký je vzorec Hügi?

    V souvislosti s výškou sedla se stále znovu hovoří o takzvané Hügiho metodě. Je pojmenována po Wilfriedu Hugim, který tuto metodu vyvinul. Jedná se o stejný princip jako u LeMondovy metody, která již byla představena. Pomocí délky kroku lze vypočítat hodnotu, která udává ideální vzdálenost od středu spodní části sedla k sedlu, aby se předešlo bolesti kolen. Délka kroku se však násobí jinou hodnotou, a to 0,885.

    Pokud máte jakékoli dotazy ohledně výšky sedla, obraťte se na společnost buycycle tým.