• Největší výběr kol v Evropě

    Jednoduché odvzdušnění brzd Shimano

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    Mar 4, 2024 9 min
    Jednoduché odvzdušnění brzd Shimano

    Vše o odvzdušňování brzd Shimano

    Každá součástka na kole má svůj účel. Funkčnost brzd je pravděpodobně nejdůležitější. Je nezbytná pro přežití; selhání v nesprávný okamžik může mít katastrofální následky. Z tohoto důvodu je výhodné vědět, jak instalovaná brzdová jednotka funguje. Pravidelná kontrola brzdových destiček nebo obložení by se měla stát rutinou. Vysoce frekventované používání přirozeně způsobuje známky opotřebení. Zejména u hydraulických brzdových systémů se může brzdný výkon snížit také v případě, že se do brzdového potrubí dostane vzduch. Nápravou je odvzdušnění brzdového systému. Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o odvzdušnění hydraulických kotoučových brzd.

    1. Jaké typy brzd jsou na jízdním kole?

    Jízdní kola mají obvykle ráfkové nebo kotoučové brzdy. Často např závodní kola trekingová kola nebo městská kola jsou často vybavena ráfkovými brzdami. Po stisknutí brzdové páky na řídítkách se brzdové destičky přitlačí k ráfku kola na obou stranách. Výsledné tření zpomaluje rychlost. Ráfkové brzdy jsou lehčí a obvykle levnější než kotoučové. Jsou také velmi robustní. Ráfky se však opotřebovávají v důsledku vzniklého tření a tepla. Brzdný výkon se snižuje za mokra. Kotoučové brzdy jsou běžné na moderních kolech všech typů. Brzdové kotouče jsou připevněny k nábojům kol. Po stisknutí brzdové páky tlačí na kotouče z obou stran dvě brzdové destičky a zpomalují kolo.

    Ráfkové i kotoučové brzdy se instalují v různých režimech provozu. Brzdná síla může být přenášena hydraulicky nebo mechanicky. Hydraulické brzdy je třeba čas od času odvzdušnit. Obsahují uzavřený systém kapaliny. Zejména u horských kolech se často instalují hydraulické kotoučové brzdy. Brzdovými lany protéká minerální olej. Ten nelze stlačit. Když jezdec zatáhne za brzdovou páčku, je na brzdový třmen vyvíjen tlak. Tím se brzdové destičky přitlačí k brzdovému kotouči.

    Detail červené kotoučové brzdy na horském kole ve tmě
    Fotografie od Jan Kopřiva / Unsplash

    2. Proč odvzdušňujete brzdy?

    Pokud dojde ke snížení brzdného výkonu, je třeba nejprve zkontrolovat opotřebení součástí. Poté jsou možné další příčiny. Pokud jsou brzdové prvky znečištěné nebo přehřáté, dochází také ke ztrátám. Jejich vyčištěním nebo ochlazením se tyto nedostatky rychle odstraní. Při čištění brzdových kotoučů a brzdových destiček by se na prvky neměl dostat žádný olej ani mazivo. Pokud se na kole vydáváte na dlouhé túry do hor, pravidelně riskujete přehřátí brzd. Před nákupem se můžete poohlédnout po brzdových destičkách, které byly tepelně předupraveny a jsou tak o něco odolnější vůči teplotám. Pokud byla brzda nějakou dobu používána, může se přítlačný bod posunout dozadu. Příznakem toho je, že k vyvolání brzdění je třeba brzdovou páku zatáhnout více než obvykle. Může to však být také známkou opotřebovaných brzdových destiček.

    Pokud skutečně dojde k posunu tlakového bodu, je zřejmé, že se do brzdového systému dostal vzduch. Brzdová kapalina v potrubí proto již nemůže přenášet tlak ideálně po aktivaci brzdových pák. Brzdové systémy můžete utěsnit, jak chcete, ale vzduch si do nich po nějaké době stejně najde cestu. To není tak špatné. I nezkušení hobbyisté mohou samostatně Shimano kotoučové brzdy sami a ušetřit peníze v opravně jízdních kol. Nezabere to mnoho času. Zvláště se sadou na odvzdušnění, nazývanou také odvzdušňovací sada, jsou brzdy během chvilky opět správně seřízené. Mimochodem, lze ji použít několikrát, tato investice se vyplatí. Ať už jde o kotoučové brzdy Shimano XT, Deore, XTR, SLX nebo jiné modely, odvzdušnění funguje stejně.

    3. Jak často byste měli odvzdušňovat brzdy Shimano?

    Četnost odvzdušňování brzd není jasně stanovena. Jakmile se tlakový bod stane houbovitým a pohybuje se dozadu, je obvykle nutné odvzdušnění. Nelze přesně předpovědět, jak často k tomu dojde. Obvykle by odvzdušnění nemělo být nutné častěji než jednou ročně, nebo dokonce méně často. V opačném případě jsou různá těsnění pravděpodobně zastaralá a měla by být vyměněna v odborném servisu.

    4. Jak si sami odvzdušníte brzdy?

    Rychlé odvzdušnění

    Přestože je brzda nejdůležitějším prvkem pro zajištění vlastní bezpečnosti, můžete si brzdy odvzdušnit sami bez jakýchkoli předchozích zkušeností. Existují dvě možnosti, jak si brzdy odvzdušnit sami. První možnost odvzdušnění, která je zde uvedena, není tak důkladná jako druhá. Na druhou stranu je obzvláště rychlá. Kromě toho není zapotřebí kompletní odvzdušňovací sada, ale pouze odvzdušňovací trychtýř. Nejlepší je upnout kolo do montážního stojanu nebo jej upnout tak, aby bylo zaručeno bezpečné uchycení. Brzdovou páku odvzdušňované brzdy nastavte do vodorovné polohy. Příslušné kolo musí být demontováno. Otvor s odvzdušňovacím šroubem by se měl stát nejvyšším bodem systému. Šroub lze nyní vyšroubovat. Do tohoto otvoru se vloží trychtýř. Poté lze do nálevky nalít trochu minerálního oleje Shimano. Brzdová páka se nyní opakovaně mírně utáhne a nechá se volná. Mezitím by se mělo kolo mírně naklonit. V kapalině v nálevce se zvednou vzduchové bubliny a budou viditelné. Pokud se již žádný vzduch nedostane na povrch, je hotovo.

    Příprava na Úplné větrání

    K úplnému odvzdušnění brzdového systému je kromě odvzdušňovací sady zapotřebí řada nástrojů. Hodí se šroubovák, jehlové kleště, imbusový klíč, otevřený klíč a momentový klíč a také několik hadrů. Při nákupu servisní sady se mimochodem ujistěte, že je určena pro konkrétní brzdový systém, který má být odvzdušněn. Většinou obsahuje minerální olej, který musí být od stejného výrobce jako brzdový systém. Odvzdušňovací sady od Magury nebo Sramu jsou proto pro brzdy Shimano nepoužitelné. Těsnění pístku může být poškozeno cizím hydraulickým olejem.

    Sada pro odvzdušnění Shimano by měla obsahovat odvzdušňovací trychtýř, stříkačku, hadičku a olejovou zátku. Mnoho sad obsahuje také minerální olej, ale ne všechny. Pro samotné odvzdušnění je nezbytná čistá práce. Do brzdového systému by se přece neměly dostat žádné nečistoty. Nejlépe je předem vyčistit brzdovou páku a třmen. Důležité je také čisté místo pro nářadí. Při plnění se často stává, že minerální olej přeteče nebo odkape. Pro tento případ by mělo být vždy po ruce několik čistých hadrů. Pokud minerální olej vytéká na rám motocyklu, lze tuto oblast vyčistit lihem. Jiné chemikálie, například čistič brzd, napadají lak. Na ochranu pokožky před kapalinami a následným podrážděním můžete nosit rukavice. U zvláště starých modelů jsou na brzdové páce namontovány vyrovnávací nádržky. V takovém případě je třeba pro odvzdušnění sejmout kryt.

    Penuel Bicycles v Inglewoodu, Kalifornie.
IG: Ceník: @whoistaylorsmith
    Fotografie od Taylor Smith / Unsplash

    Kompletní větrání v rychlém běhu

    1. Vyjměte oběžné kolo
    2. Nastavte brzdovou páku do vodorovné polohy
    3. Demontáž brzdových destiček
    4. Zatlačte brzdový píst zcela dozadu
    5. Zasuňte odvzdušňovací špalík do brzdového třmenu.
    6. Připravte si injekční stříkačku a naplňte ji minerálním olejem.
    7. Přiložte stříkačku k brzdovému třmenu
    8. Vyšroubujte odvzdušňovací šroub na brzdové páce.
    9. Našroubujte nálevku a naplňte ji
    10. Mírně vyšroubujte odvzdušňovací nipl na brzdovém třmenu.
    11. Nechte minerální olej přejít z injekční stříkačky do nálevky.
    12. Zašroubujte a zavřete odvzdušňovací šroub a odvzdušňovací nipl.
    13. Vyjměte odvzdušňovací špalík a namontujte brzdové destičky
    14. Namontujte kolo a vraťte brzdovou páku do správné polohy.
    15. Zkušební jízda

    Kompletní větrání v detailu

    Zde by mělo být kolo upevněno pomocí montážního stojanu nebo podobného zařízení. Druhá osoba, která může pomoci v případě pochybností, není na škodu. Odstraňte kolo brzdy, která má být odvzdušněna. Stejně jako u rychlejší verze odvzdušnění je nyní brzdová páka odvzdušňované brzdy umístěna vodorovně. Odvzdušňovací šroub by měl být v nejvyšším bodě systému. Brzdové destičky by měly být vyjmuty. Na brzdové kotouče nebo brzdové destičky se v žádném případě nesmí dostat olej.

    Při demontáži nejprve odstraňte bezpečnostní šroub. Vyjměte obložení. Písty se opatrně zatlačí zpět, k tomu můžete použít tzv. odvzdušňovací blok nebo něco jiného tupého. Ten je rovněž součástí sady pro odvzdušnění. Nyní se odvzdušňovací špalík umístí zaoblenou stranou napřed na místo destiček, do brzdového třmenu. Vypouštěcí špalek lze upevnit pomocí bezpečnostního šroubu. Ten drží pístky v dané poloze. Stříkačku lze připravit tak, že se na ni otočí adaptér a poté se na adaptér nasadí hadička se svorkou. Všechny díly najdete v sadě pro odvzdušnění. Stříkačku pak můžete naplnit minerálním olejem. Kapalinou by měla být naplněna asi čtvrtina stříkačky. Zvláště důležité je, aby se do stříkačky nedostal žádný vzduch. Za tímto účelem po naplnění uzavřete svorku na adaptéru.

    Nyní nasaďte stříkačku na odvzdušňovací nipl na brzdovém třmenu a trochu přitlačte. Vypouštěcí nipl je obvykle chráněn gumovým krytem, který je třeba předem odstranit. Na brzdové páce je expanzní nádobka. Zde umístěný odvzdušňovací šroub se odstraní. Je opatřen těsnicím kroužkem, který se nesmí ztratit. Nálevku lze našroubovat do otvoru odvzdušňovacího šroubu. Asi jeden centimetr nálevky se naplní minerálním olejem. Vypouštěcí nipl na brzdovém třmenu je třeba otevřít o čtvrt otáčky. K tomu je zapotřebí 7mm otevřený klíč nebo šestihranná hlavice. Pomocí injekční stříkačky vlijte minerální olej do brzdového systému. Kapalina stoupá v nálevce na brzdové páce a vzduchové bubliny se zvedají. Obsah stříkačky by neměl být zcela vyprázdněn. Je důležité, aby se tímto krokem do systému nedostal nový vzduch.

    Pohled do nálevky prozradí, zda je minerální olej stále dobrý. Má-li jinou barvu než nová kapalina nebo jsou-li v něm cizí tělesa, je třeba je shromáždit v nálevce a zlikvidovat. Pro úplné odvzdušnění brzdového systému lze stříkačku napustit olejem a poté ji opět vyprázdnit. Minerální olej se tak přesouvá mezi nálevkou a stříkačkou tam a zpět. Je důležité stříkačku nikdy zcela nevyprázdnit, aby se do systému nedostal vzduch. Během tohoto procesu můžete vždy zatáhnout za brzdovou páku a opatrně poklepat na brzdové vedení. Tímto způsobem se v nálevce zvednou vzduchové bubliny. Poslední vzduchové kapsy zmizí.

    Potíže mohou nastat zejména při odvzdušňování zadní brzdy. Důvodem je nesprávně vedené brzdové potrubí. Pokud jsou položeny obzvláště křivě, je odvzdušnění obtížnější. Chcete-li to napravit, položte brzdová vedení co nejrovněji. Odšroubováním brzdového třmenu a jeho ponecháním viset lze posunout místo vstupu minerálního oleje obzvláště daleko dolů. Doufejme, že se tím usnadní stoupání vzduchu trychtýřem ven. Jakmile v trychtýři již žádné vzduchové bubliny nestoupají, lze odvzdušňovací šroub na brzdovém třmenu zavřít. Vypouštěcí šroub musí být uzavřen momentem 4-6 Nm. K tomu je zapotřebí malý momentový klíč. Po vyjmutí stříkačky lze gumový kryt nasadit zpět na odvzdušňovací nipl. Brzdový třmen se očistí čistým hadrem. Po několikerém zatažení za brzdovou páčku je přítlačný bod obvykle opět ideálně usazen. Trychtýř se uzavře zátkou trychtýře a poté se odšroubuje.

    Minerální olej by měl být až po šroubovací otvor. Odvzdušňovací šroub včetně těsnění se zašroubuje zpět do brzdové páky. Neměl by být zašroubován příliš pevně. Starý minerální olej z nálevky a stříkačky by měl být řádně zlikvidován. Všechna místa na motocyklu, která přišla do styku s minerálním olejem, je třeba vyčistit metylalkoholem. Jakmile se tlakový bod opět posune dále dopředu, lze odvzdušňovací špalík vyjmout a vložit brzdové destičky. Po opětovné montáži kola a správném seřízení brzdové páky je MTB nebo silniční kolo opět připraveno k jízdě. Po úspěšném odvzdušnění lze na kole vyzkoušet jízdu. Přitom je třeba dbát na to, aby brzda v nejlepším případě zabírala mnohem dříve. Přítlačný bod se opět posune dopředu. Pokud jste stále zvyklí na staré brzdy, můžete brzdit příliš prudce. Pokud po odvzdušnění nedojde k žádné nebo téměř žádné změně tlakového bodu, může to být způsobeno těsněním. Problémy způsobuje stáří a opotřebení. Těsnění by mělo být vyměněno ve specializovaném servisu, aby opět nepropouštělo vzduch.

    Pokud se necítíte na to, abyste si poradili s vykrvením, můžete se samozřejmě obrátit na servis. Koneckonců je zde několik bodů, kterým musíte věnovat pozornost, aby byl výsledek čistý. Teprve několikerým odvzdušněním si vytvoříte rutinu a uvědomíte si, na čem skutečně záleží. Nicméně odvzdušnění lze provést i doma a bez předchozích znalostí. Nejlepší je si to prostě vyzkoušet. Pokud máte jakékoli dotazy týkající se brzdového systému, můžete se obrátit na buycycle-tým s pomůže a poradí na straně. Do té doby vám přejeme: Šťastnou opravu, šťastné brzdění, šťastnou jízdu na kole!