• Největší výběr kol v Evropě

    Vše, co potřebujete vědět o systému Shimano Di2

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    Mar 4, 2024 6 min
    Vše, co potřebujete vědět o systému Shimano Di2

    12 rychlostní sada Shimano Di2

    Pro mnohé je královnou řadicích skupin 12 rychlostní Shimano Di2. Abyste však mohli naplno využít její potenciál, shrnuli jsme pro vás na buycycle všechny nejdůležitější tipy a triky pro elektrické řazení: Ve videu na YouTube od Nica a v tomto příspěvku na blogu se dozvíte vše o 12rychlostním řazení Di2, od kontroly baterie přes různé režimy a jemné doladění přední přehazovačky až po aplikaci E-Tube.

    Začněme funkčním tlačítkem: je alfou a omegou všech možných nastavení a u novějších modelů se nachází na vnější straně zadní přehazovačky. Na vnitřní straně najdete malou kontrolku LED, která vám v následujících krocích ukáže všechny potřebné informace.

    1. Kontrola baterie.

    Chcete-li zkontrolovat stav baterie Di2, stačí jednou kliknout na funkční tlačítko. Pokud je kontrolka trvale zelená, je baterie nabitá na 100 % až 50 %; pokud zeleně bliká, je nabitá na 50 % až 25 %. Pokud se kontrolka rozsvítí červeně nebo dokonce zůstane zhasnutá, měli byste sáhnout po kabelu USB a baterii dobít.

    Centrální baterie Di2 je obvykle umístěna v sedlovce, ale kabel, který je běžně dodáván, můžete jednoduše připojit k nabíjecímu kabelu USB a zapojit jej do nabíjecí zásuvky na zadní přehazovačce vlevo krátkým odklopením gumového ochranného zařízení. Dávejte však pozor, abyste zástrčku zasunuli správným směrem a nepoužívali sílu, abyste nepoškodili nabíjecí zásuvku.

    Řadicí páčky na řídítkách nejsou připojeny k centrální baterii, ale jsou napájeny vlastními knoflíkovými bateriemi. Chcete-li zkontrolovat jejich stav, stiskněte současně obě řadicí tlačítka na jedné páčce, a pokud kontrolka na kapotáži svítí zeleně, můžete bez obav řadit a řadit. Pokud se tato kontrolka rozsvítí červeně, jsou baterie nabité pouze z méně než 10 % a měly by být během následujícího měsíce vyměněny.

    2. Přepínání režimů.

    Systém Shimano Di2 nabízí tři různé režimy řazení. V prvním režimu řadíte ručně jako u mechanického řazení a ovládáte přední a zadní přehazovačku nezávisle na sobě.

    Druhým režimem je polosynchronní režim. V tomto případě se zadní přehazovačka automaticky přeřadí nahoru nebo dolů na odpovídající řetězové kolo při řazení na přední přehazovačce. Toto automatické nastavení zajišťuje, že máte vždy pevný převodový poměr, a lze jej nakonfigurovat pro řazení až 4 ozubených kol. Standardní nastavení polosynchronního nastavení řazení je však určeno pro 2 ozubená kola.

    Třetím a posledním režimem je plně synchronizované řazení. V tomto režimu se přední přehazovačka automaticky přeřadí nahoru nebo dolů, když je zadní přehazovačka přeřazena přes určité ozubené kolo. Stejně tak se zadní přehazovačka automaticky přeřadí nahoru nebo dolů, aby kompenzovala změnu přední přehazovačky. Bez ohledu na to, jak a kam řadíte ve třetím režimu, máte vždy optimální převodový poměr.

    Chcete-li přepnout z jednoho režimu na druhý, otočte se zpět na funkční tlačítko a dvakrát po sobě jej stiskněte. Pokud kontrolka svítí trvale modře, jste v manuálním režimu, pokud dvakrát blikne, jste v polosynchronním režimu, a pokud blikne třikrát, jste v plně synchronním režimu. Pokud chcete krátce zkontrolovat, v jakém režimu se právě nacházíte, aniž byste jej měnili, stačí jednou stisknout funkční tlačítko a po rozsvícení indikátoru baterie se rozsvítí modrá kontrolka, která vás informuje o aktuálním režimu.

    3. Doladění skupiny pro posunování.

    Při jemnějším seřizování převodovky, počínaje zadní přehazovačkou, najdete dva koncové šrouby a napínací šroub B.

    Prvním krokem je kontrola šroubu B. Ten slouží k nastavení vzdálenosti mezi válečky zadní přehazovačky a kazetou. Ve většině případů je však již správně nastaven z výroby. Chcete-li jej nastavit, přeřaďte vpředu na malý řetězový kroužek a vzadu na největší řetězové kolo (tj. nejlehčí převod). Vzdálenost mezi vodicím kolečkem a největším ozubeným kolečkem se liší v závislosti na použité kazetě. Podle uživatelské příručky Shimano by vzdálenost u kazet Dura-Ace a Ultegra měla být následující:

    • 11-28T - 18 mm
    • 11-30T - 14 mm
    • 11-32T - 10mm
    • 11-34T - 6 mm

    Pro kazety 105:

    • 11-34 - 10 mm
    • 11-36 - 6 mm

    Po správném nastavení šroubu B je dalším krokem doladění převodů. Za tímto účelem posuňte řetěz na páté ozubené kolo odspodu. Je důležité, aby řetěz ležel přesně na prostředním ozubeném kole. Poté podržte stisknuté funkční tlačítko, dokud se nerozsvítí žlutá kontrolka, čímž potvrdíte, že se nyní nacházíte v režimu seřizování. Odtud můžete zadní přehazovačku doladit stisknutím tlačítek na pravé řadicí páce. Při řazení nahoru se zadní přehazovačka posune dovnitř, při řazení dolů se posune ven.

    Řaďte tedy nahoru, dokud neuslyšíte tření řetězu, jako by chtěl přeřadit na další ozubené kolo. Nyní zařaďte 5krát dolů nebo 5krát stiskněte příslušné tlačítko zadní přehazovačky. Vaše spojovací kolečko na zadní přehazovačce by nyní mělo být v jedné linii s řetězovým kolečkem. Závěrečná kontrola není nikdy na škodu, jednou přeřaďte všechny převody a zkontrolujte, zda vše běží hladce. Pokud tomu tak není, celý proces zopakujte, tentokrát však místo 5krát zařaďte pouze 4krát.

    Nyní můžete přejít k přední přehazovačce a nastavit horní a dolní mez. Tím zabráníte tření řetězu o přední přehazovačku a zajistíte, že řetěz nespadne z řetězového kolečka. Chcete-li nastavit horní mez, přeřaďte na největší řetězový kroužek a nejmenší řetězové kolo. Poté se vraťte do režimu seřizování a začněte jemně dolaďovat přední limit, tentokrát pomocí tlačítek na levé řadicí páce. Cílem je, aby vzdálenost mezi řetězem a vnější deskou byla 1 mm. Poté opět klikněte na funkční tlačítko a ukončete režim seřizování.

    Chcete-li nastavit spodní hranici, přeřaďte na menší řetězový kroužek a největší zadní řetězové kolo a postup opakujte. Nejpozději nyní by vaše převody měly běžet hladce.

    4. Aplikace e-tube.

    Pomocí aplikace E-Tube od společnosti Shimano můžete nejen ještě přesněji nastavit režimy, ale také nastavit tlačítka, zkontrolovat stav baterie a aktualizovat firmware. Stačí si stáhnout aplikaci E-Tube Project a připojit ji k Di2 přes Bluetooth.

    Za tímto účelem stiskněte funkční tlačítko na zadní přehazovačce, dokud nezačne blikat modře a vaše řazení je připraveno ke spárování. Poté stačí postupovat podle pokynů zobrazených v aplikaci a jakmile je kolo připojeno, můžete plně využívat potenciál systému Di2.

    Tolik k řazení Di2: Na otázky týkající se řadicích skupin Shimano odpovídá náš tým je vám vždy k dispozici, a pokud potřebujete další tipy a triky pro své kolo, podívejte se na naše četné další články článků na blogu! A pokud vás Di2 nadchlo natolik, že na něm chcete hned jezdit, pak pro vás určitě máme vhodný kolo pro vás na buycycle.com. Do té doby vám přejeme: Šťastné indexování, šťastnou jízdu na kole!