• Grootste selectie van fietsen in Europa

    Populairste sporten en atleten op de Olympische Spelen 2024

    Dana Matei
    Dana Matei
    11 jul 2024 6 min
    Populairste sporten en atleten op de Olympische Spelen 2024

    Naarmate de Olympische Spelen van Parijs 2024 naderen, vult de lucht zich met anticipatie en opwinding. 

    In de afgelopen decennia heeft de interesse in de Olympische Spelen nieuwe hoogten bereikt, met fans over de hele wereld die hun favoriete sporten en atleten volgen, zowel thuis op grote schermen als in stadions.

    De toegenomen populariteit van de Olympische Spelen kan aan verschillende factoren worden toegeschreven, waaronder de wereldwijde reikwijdte van mediaverslaggeving en de opname van nieuwe en spannende sporten zoals breakdance, skateboarden, sportklimmen, surfen en 3x3 basketbal. 

    Atleten zijn bekende namen geworden, die miljoenen mensen inspireren met hun toewijding en prestaties gedurende hun Olympische carrières.

    Met recente gegevens over online zoekopdrachten, verzameld door buycycle, de toonaangevende marktplaats voor premium tweedehands fietsen, krijgen we waardevolle inzichten in de populairste Olympische sporten van 2024 en belichten we de topatleten in elke sport, evenals de meest gezochte Olympiërs van dit jaar. 

    Laten we erin duiken!

    Populairste Olympische sporten 2024

    Interessante bevindingen

    • Basketbal en voetbal domineren: Met in totaal 45 sporten op de Olympische Spelen 2024 leidt basketbal met 33.100 zoekopdrachten, gevolgd door voetbal met 27.100. Deze sporten trekken massale publieken vanwege hun wereldwijde aantrekkingskracht en de aanwezigheid van prominente atleten. De invloed van de NBA en de wereldwijde reikwijdte van voetbalcompetities spelen cruciale rollen bij deze hoge zoekopdrachten. 
    • Zwemmen en gewichtheffen houden stand: Zwemmen en gewichtheffen, met respectievelijk 22.200 en 18.100 maandelijkse zoekopdrachten, blijven belangrijke publiekstrekkers. Deze sporten zijn traditioneel favoriet bij fans en leveren vaak dramatische en inspirerende momenten op. Atleten zoals Katie Ledecky in zwemmen hebben hun plaats in de hoofden van het publiek verankerd, wat bijdraagt aan de aanhoudende interesse.
    • De opkomst van nieuwe en niche sporten: Skateboarden, geïntroduceerd in Tokio 2020, behoudt zijn momentum met 8.100 zoekopdrachten. Evenzo trekken sporten zoals breakdance (ook 8.100), die hun debuut maken in Parijs, aanzienlijke interesse. Deze sporten spreken vooral jongere doelgroepen aan, wat wijst op een verschuiving in de demografie van Olympische kijkers.
    • Opvallend lage interesse in wielerevenementen: Wielerevenementen, zoals BMX-racen en wegwielrennen, staan aan de onderkant van het zoekspectrum. Dit is opvallend, gezien de populariteit van evenementen zoals de Tour de France. Het suggereert dat wielrenners zich mogelijk meer richten op andere grote competities, wat hun Olympische deelname enigszins overschaduwt.
    Foto door John Bosh op Unsplash

    Foto door John Bosh op Unsplash

    Naarmate de opwinding voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 toeneemt, zijn het niet alleen de sporten die onze aandacht trekken, maar ook de atleten die deze evenementen tot leven brengen. Deze atleten zijn de helden die miljoenen inspireren met hun toewijding, talent en onvergetelijke prestaties.

    Dus wie zijn de koplopers in elke Olympische sport dit jaar?

    Populairste atleten in Olympische sporten 2024

    Interessante bevindingen

    • Carlos Alcaraz, de tennissuperster: Met 5 miljoen maandelijkse zoekopdrachten leidt Carlos Alcaraz de lijst. Op slechts 20-jarige leeftijd heeft zijn dynamische speelstijl en recente overwinningen, waaronder zijn US Open-winst in 2022, zijn opkomende dominantie benadrukt. Alcaraz vertegenwoordigt een nieuwe golf van talent die de gevestigde orde uitdaagt, met zijn prestaties in Parijs die zijn sterrenstatus zullen bevestigen.
    • LeBron James, de basketbalicoon: Met 4,1 miljoen zoekopdrachten blijft LeBron James wereldwijde publieken boeien. Ondanks dat hij in de laatste fase van zijn carrière zit, blijft hij cruciaal in basketbal. Echter, het balanceren van NBA-verplichtingen met Olympische ambities roept vragen op. Zijn aanwezigheid in Parijs kan een kroon op zijn carrière zijn of een controversiële keuze als het zijn NBA-prestaties beïnvloedt.
    • Simone Biles, de veerkrachtige koningin: Ondanks dat ze onderdeel is van artistieke gymnastiek, die lager scoort in zoekopdrachten per sport, trekt Biles zelf aanzienlijke aandacht met ongeveer 1,2 miljoen maandelijkse zoekopdrachten. Haar reis, gekenmerkt door het overwinnen van mentale gezondheidsuitdagingen en een triomfantelijke terugkeer naar de competitie, heeft haar tot een inspirerend figuur gemaakt, die de definitie van een ware Olympische kampioen herdefinieert. 
    • Opkomende sterren in golf en wielrennen: Scottie Scheffler in golf en Jonas Vingegaard in wielrennen, met respectievelijk 1.500.000 en 1.000.000 maandelijkse zoekopdrachten, vertegenwoordigen de rijzende sterren in hun sporten. Schefflers consistente prestaties op de PGA Tour hebben hem tot een favoriet gemaakt. Ondertussen stelt Vingegaards talent in de Tour de France, inclusief een opmerkelijk herstel van een recent ongeval en een etappeoverwinning op Pogačar, hoge verwachtingen voor zijn Olympische prestaties.
    • Nieuwe gezichten in nieuwe sporten: 3x3 basketbal, een snelle variant geïntroduceerd op de Spelen van Tokio 2020, met drie spelers per team op een half veld. Hailey Van Lith is een uitblinker geworden met indrukwekkende 450.000 zoekopdrachten, die de aandacht trekt met haar dynamische spel en competitieve geest. Dit formaat benadrukt snelle actie en de roots van straatbasketbal, maar roept vragen op over de langetermijn aantrekkingskracht van de Olympische Spelen in vergelijking met traditioneel basketbal.

    Foto door Joanna Kate op Unsplash

    Nu we midden in het speelseizoen zitten, staan deze atleten en sporten ongetwijfeld centraal in de opwinding en het drama die de Olympische Spelen aantrekkelijk maken voor het grote publiek.

    Maar wat zijn de meest gezochte atleten wereldwijd?

    Topatleten in Olympische Spelen 2024

    Interessante bevindingen

    • Meest gezochte atleten in tennis en basketbal: Tennis domineert de top 25 met 11 atleten, terwijl basketbal volgt met 10. Dit benadrukt de wereldwijde interesse en populariteit van deze twee sporten op de Olympische Spelen van Parijs 2024.
    • Het paradox van wielrennen: Ondanks de populariteit van evenementen zoals de Tour de France, hebben wielerevenementen op de Olympische Spelen lagere zoekopdrachten. Dit suggereert een verdeeldheid onder wielerfans en atleten die zich voorbereiden op andere grote competities.
    • Zoekvolume vs. medaillekansen: Een hoog zoekvolume correleert niet noodzakelijk met medaillekansen. Atleten in sporten met lagere zoekopdrachten, zoals gymnastiek en zwemmen, trekken nog steeds veel individuele aandacht, wat wijst op sterke persoonlijke aanhang.
    • Jeugdbeweging in sporten: Jonge sterren zoals de 19-jarige Coco Gauff, met 1,83 miljoen zoekopdrachten, en de 22-jarige Iga Swiatek, met 1,5 miljoen, maken grote indruk in tennis en tonen de opkomst van een nieuwe generatie die klaar is om te schitteren op het Olympische podium.
    Foto door Pexels op Pixabay

    De Olympische Spelen van Parijs 2024 zitten vol met boeiende verhalen en opkomende sterren. Terwijl we deze evenementen volgen, kun je je niet anders afvragen: Welke atleten zullen de nieuwe iconen van hun sport worden en hoe zal het evoluerende Olympische programma de volgende generatie vormgeven? Alleen de tijd zal het leren - de toekomst zit vol mogelijkheden.

    Methodologie

    De studie beoordeelde alle 45 sporten op de Olympische Spelen van Parijs 2024 en 10.500 atleten die zullen deelnemen om de populairste te identificeren op basis van hun wereldwijde online zoekopdrachten.

    Belangrijke factoren die in overweging werden genomen, waren onder andere het maandelijkse zoekvolume op Google voor elke sport en atleet. De gegevens, verzameld van Google, zorgden voor een uitgebreide en nauwkeurige analyse van de meest gezochte atleten.

    Deze aanpak stelde ons in staat een robuuste ranglijst van sporten en atleten te maken, wat inzichten biedt in wereldwijde interesses en trends tijdens de Olympische Spelen van Parijs 2024.