• Grootste selectie van fietsen in Europa

    Fietsen in de hitte

    Sophia Willmes
    Sophia Willmes
    4 mrt 2024 6 min
    Fietsen in de hitte

    Je must-do's tijdens de volgende hot tour

    We zijn er opnieuw in geslaagd om records te breken - maar helaas is dat geen reden om ons te verheugen. Met een wereldwijde gemiddelde temperatuur van 16,95 graden was juli 2023 de warmste maand ooit gemeten, en er is momenteel geen echt teken van verbetering. Kortom: het was heet. En het zal voorlopig warm blijven. De grote hitte was ook aanwezig bij de Tour de France Tijdens de etappes in Zuid-Frankrijk werden luchttemperaturen van meer dan 40 graden gemeten. Op het asfalt liep het al snel op tot 60 graden en het peloton kreunde van de drukkende hitte.

    Nu rijd je misschien niet de Tour de France, en met 40 graden heb je ook de mogelijkheid om je fietstocht naar een andere dag te verplaatsen. Toch willen we allemaal kunnen genieten van onze favoriete activiteit ondanks de hoge temperaturen. Dus hier zijn de buycycle tips voor fietsen in de hitte, zodat je kunt genieten van je volgende zomerrit. Rijd Zomerrit. En ook al lijken de meeste voor de hand liggend - ze zijn belangrijk. Dus laten we de hele hitte 1x1 nog eens doornemen, in plaats van iets te onderschatten of te vergeten.

    Triatlonwedstrijd - Wielrennen op de weg
    Foto door Markus Spiske / Unsplash

    1. Eerste drankje. Verrassing.

    Genoeg drinken is eigenlijk de oplossing voor zo'n beetje alles: het helpt tegen hoofdpijn, tegen buikpijn, tegen duizeligheid, tegen alles. Daarom kun je jezelf niet vaak genoeg herhalen als je weer het eeuwige zelfde liedje speelt: Drink. Genoeg. Water.

    Dit is belangrijk in elke levenssituatie en ook voor elke fietstocht maar het is nog belangrijker bij warm weer. We hebben vaak niet genoeg dorst als de temperatuur hoog is. Als we wel dorst hebben, komt dat meestal omdat we veel te lang niets gedronken hebben. Drink echter niet in één keer een hele liter water, appelsproeier of iso, maar drink regelmatig een paar slokjes. Bijvoorbeeld 100 milliliter elke 20 minuten is een goed begin.

    Sapjes met een water-fruitverhouding van 2:1, ijsthee of gewoon water zijn goed. In dat laatste kun je het beste een beetje zout toevoegen, omdat ons lichaam daarvan veel verliest als we zweten. Of vul je waterfles direct met een elektrolytenoplossing, die je lichaam voorziet van (bijna) alles wat het nodig heeft.

    2. Eten. Je drankje heeft tenslotte gezelschap nodig.

    Niet alleen je dorst, maar ook je eetlust komt veel te weinig voor in de hitte. Nogmaals, schijn bedriegt: je lichaam heeft extra energie nodig om de extra spanningen van de hitte beter aan te kunnen. Vergeet dus niet om voldoende te eten, bananen voor magnesium, je favoriete energierepen of sla twee vliegen in één klap met een van de koolhydraatdranken van Ministry of Nutrition. Zij hebben hun eigen assortiment "Heat" poederdranken, die zijn aangepast aan het hoge waterverlies tijdens het rijden in de hitte.

    Een fietser neemt een drankje bij zonsondergang.
    Foto door Chris Kendall / Unsplash

    3. Bescherm je huid: zonnebrandcrème.

    Ook al is het soms vervelend: smeer je in met zonnebrandcrème. Over je hele lichaam en met een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50, die idealiter ook waterbestendig moet zijn, zodat je jezelf ook kunt beschermen als je zweet.

    Smeer dus een goede laag op je benen, armen, nek en gezicht, en vergeet je handen en lippen niet, want de huid is hier bijzonder gevoelig. Als je kaal bent, vergeet dan niet om jezelf tegen de zon te beschermen via de ventilatieopeningen op je helm. Helm en zorg ook hier voor voldoende bescherming. En als je netjestruien draagt (zie tip 6), moet je je ook insmeren met zonnebrandcrème onder je kleding.

    4. Bescherm je ogen: zonnebril.

    De zon kan niet alleen gevaarlijk zijn voor je huid, maar ook voor je ogen. Om ze te beschermen, maar ook om de praktische reden dat je beter zicht hebt bij fel licht, mag je je zonnebril niet vergeten. Vergeet niet dat de glazen een UV-bescherming van 400 moeten hebben, zodat ze echt nuttig zijn. Last but not least, zorg ervoor dat je fietszonnebril goed en stevig past. Niets is vervelender dan steeds de onderkant van je bril terug op je neus te moeten duwen als je op volle snelheid aan het fietsen bent.

    5. Bescherming tegen insecten & tekencontrole: Blijft onaangeroerd.

    Insecten, vooral de kleine muggen, houden van vocht en warmte, en je zweet is een feest voor ze. Dus wikkel je in een wolk antimuggenspray (niet inhaleren alsjeblieft) voordat je gaat en nadat je je hebt ingesmeerd met zonnebrandcrème om je te beschermen tegen de avances van de bloedzuigers. In sommige gebieden moet je je ook wapenen tegen teken. Dan moet je na de reis ook je hele lichaam grondig controleren om er zeker van te zijn dat er niets in gebeten heeft. Teken houden van zachte en dunne huid, dus controleer je borst, buik, achterkant van je knieën en lendenstreek extra goed.

    6. Gaaskleding: Maakt gebruik van de luchtstroom.

    Kleding maakt fietsers:binnen, zelfs in de hitte. In de zon zijn lichtgekleurde kleding en kun je het beste meteen voor ademende shirts en shorts van mesh gaan. Ze zijn lichter, laten lucht en wind door en koelen je huid. Ruitervrij rijden klinkt misschien als de meest verfrissende oplossing, maar het is eigenlijk meer belastend voor je huid en lichaam.

    Foto door Munbaik Fietskleding / Unsplash

    Een hoofddeksel is een must, maar als je verstandig bent heb je sowieso een helm op, dat is genoeg. Als je hoofd veel zweet, kun je een natte doek onder je helm op je voorhoofd leggen, die het zweet uit je ogen houdt en die je elke keer als je pauzeert kunt bevochtigen. Dit koelt ook je hoofd!

    7. Plan je route dienovereenkomstig: Schaduw en water zijn je vrienden.

    Dit is misschien niet mogelijk op op weg naar je werk Maar je kunt je route het beste zo plannen dat je door schaduwrijke plekken, bossen of lange lanen loopt. Dit houdt je koeler en beschermt je tegen de zonnestralen. Zelfs lange klimsessies zijn niet per se nodig bij 35 graden...

    Als je ook nog kunt pauzeren bij een meer, beek of rivier, verdien je een medaille in de zomerrouteplanning. Hier kun je je batterijen opladen en afkoelen (maar spring niet meteen in het koude water, dat zal je bloedsomloop in de war sturen). Over pauzes gesproken: je moet er zeker meer nemen dan normaal. Je lichaam heeft die extra adempauze nodig.

    8. De vroege vogel loopt geen zonnesteek op.

    De meeste warmte en zonneschijn komen op het noordelijk halfrond voor tussen 14.00 en 17.00 uur. Sta dus extra vroeg op om te profiteren van de vroege, koele ochtenduren of maak 's avonds een korte tocht in de duisternis. Zorg ervoor dat je de middagzon vermijdt en neem hier een lange pauze. Als je de hele dag wilt fietsen, doe het dan rustig aan in de middag.

    9. Hittetraining.

    Voordat je aan je eerste langere hittetocht begint, moet je al ervaring hebben opgedaan met veel korte tochten bij hoge temperaturen. Doe het rustig aan en bereid je lichaam voor op de uitdaging!

    Kortom: zorg goed voor jezelf. Altijd als je fietst, vooral als het warm is. Onderschat de belasting niet, luister naar je lichaam (behalve als je geen dorst hebt of geen trek, dan ga je er toch voor) en span je niet te veel in. Dan wordt zelfs een hete tocht onvergetelijk. Als je nog vragen hebt over fietsen in de hitte, neem dan contact op met ons team staat altijd voor je klaar, en je kunt alles over fietsen vinden op de blog. En natuurlijk kun je de perfecte fiets voor je tocht door de hitte vinden bij buycycle Tweedehands en tot 60% goedkoper. Kijk rustig rond, we wensen je veel plezier: Gelukkig snuffelen, gelukkig fietsen! Blijf koel.