• Europas største cykeludvalg

  Du skal blot afbløde en Shimano bremse

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  Mar 4, 2024 8 min
  Du skal blot afbløde en Shimano bremse

  Alt om Shimano bremseaftapning

  Hver komponent på en cykel har et formål. Bremsernes funktion er nok den vigtigste. Den er afgørende for overlevelsen; en fejl på det forkerte tidspunkt kan have ødelæggende konsekvenser. Derfor er det en fordel at vide, hvordan den installerede bremseenhed fungerer. En regelmæssig kontrol af bremseklodserne eller -belægningerne bør blive en rutine. Ved hyppig brug opstår der naturligvis tegn på slitage. Især ved hydrauliske bremsesystemer kan bremseydelsen også falde, hvis der kommer luft ind i bremseledningerne. Afluftning af bremsesystemet er løsningen. Her kan du finde alt, hvad du behøver at vide om afblødning af hydrauliske skivebremser.

  1. Hvilke typer bremser findes der på en cykel?

  Cykler har som regel fælgbremser eller skivebremser. Ofte, for eksempel racercykler, trekking-cykler eller bycykler er ofte udstyret med fælgbremser. Når bremsegrebet på styret aktiveres, presses bremseklodserne mod hjulets fælg på begge sider. Den resulterende friktion sænker hastigheden. Fælgbremser er lettere og som regel billigere end skivebremser. De er også meget robuste. Men fælgene slides på grund af friktionen og varmen. Bremseevnen er reduceret under våde forhold. Skivebremser er almindelige på moderne cykler af alle typer. Bremseskiverne er fastgjort til hjulenes nav. Når man trækker i bremsegrebet, trykker to bremseklodser på skiverne fra begge sider og bremser cyklen.

  Både fælgbremser og skivebremser er installeret i forskellige funktionsmåder. Bremsekraften kan overføres hydraulisk eller mekanisk. Hydrauliske bremser skal udluftes fra tid til anden. De indeholder et lukket væskesystem. Især på mountainbikes er der ofte monteret hydrauliske skivebremser. Der løber mineralolie gennem bremsekablerne. Den kan ikke komprimeres. Når rytteren trækker i bremsegrebet, lægges der tryk på bremsekaliberen. Det får bremseklodserne til at presse mod bremseskiven.

  Mountainbike rød skivebremse detalje i mørke
  Foto af Jan Kopřiva / Unsplash

  2. Hvorfor afbløder man en bremse?

  Hvis der konstateres et fald i bremseeffekten, skal komponenterne først kontrolleres for slitage. Derefter er der andre mulige årsager. Hvis bremseelementerne er snavsede eller overophedede, opstår der også tab. Ved at rense dem eller lade dem køle af kan disse mangler hurtigt afhjælpes. Ved rengøring af bremseskiver og bremseklodser må der ikke komme olie eller fedt på elementerne. Hvis du tager din cykel med ud på lange ture i bjergene, risikerer du jævnligt overophedede bremser. Før du køber, kan du kigge efter bremseklodser, der er termisk forbehandlet og dermed er noget mere temperaturbestandige. Hvis bremsen har været i brug i nogen tid, kan trykpunktet forskydes bagud. Et tegn på dette er, at bremsegrebet skal trækkes længere end normalt for at udløse en bremsning. Dette kan dog også være et tegn på slidte bremseklodser.

  Hvis der faktisk sker et skift i trykpunktet, er det tydeligt, at der er kommet luft ind i bremsesystemet. Bremsevæsken i ledningerne kan derfor ikke længere overføre trykket optimalt, når bremsegrebene er aktiveret. Man kan tætne bremsesystemer nok så godt, men der vil alligevel komme luft ind efter et stykke tid. Det er ikke så slemt. Selv uerfarne hobbyfolk kan selv Shimano skivebremser på egen hånd og spare penge på cykelværkstedet. Det tager ikke meget tid. Især med et udluftningssæt, også kaldet et bleed kit, er bremserne justeret korrekt igen på ingen tid. Forresten kan det bruges flere gange, denne investering er umagen værd. Uanset om der er tale om Shimano XT, Deore, XTR, SLX eller andre modeller af skivebremser, fungerer udluftningen på samme måde.

  3. Hvor ofte skal du afbløde Shimano bremser?

  Det er ikke klart reguleret, hvor ofte bremserne skal udluftes. Så snart trykpunktet bliver svampet og bevæger sig baglæns, er det normalt nødvendigt at afbløde. Det er ikke muligt at forudsige præcist, hvor ofte dette vil være tilfældet. Normalt bør det ikke være nødvendigt at afbløde oftere end én gang om året eller endda sjældnere. Ellers er forskellige tætninger sandsynligvis forældede og bør udskiftes af et specialværksted.

  4. Hvordan afbløder du selv bremsen?

  Hurtig udluftning

  Selv om bremsen er det vigtigste for at sikre din egen sikkerhed, kan du selv afbløde din egen bremse uden nogen forudgående erfaring. Der er to muligheder for at afbløde bremserne på egen hånd. Den første mulighed for afblødning, som præsenteres her, er ikke så grundig som den anden. Til gengæld er den særlig hurtig. Desuden kræves der ikke et komplet aftapningssæt, men kun en aftapningstragt. Det er bedst at fastspænde cyklen i et monteringsstativ eller at fastspænde den på en sådan måde, at der er garanti for et sikkert greb. Juster bremsegrebet på den bremse, der skal afblødes, vandret. Det tilsvarende hjul skal afmonteres. Åbningen med afluftningsskruen skal blive det højeste punkt i systemet. Skruen kan nu skrues ud. Tragten sættes ind i denne åbning. Derefter kan der hældes lidt Shimano mineralolie i tragten. Bremsehåndtaget spændes nu gentagne gange lidt til og efterlades løst. I mellemtiden skal cyklen vippes en smule. Luftbobler vil stige op og blive synlige i væsken i tragten. Hvis der ikke længere kommer luft op til overfladen, er du færdig.

  Forberedelse til Komplet ventilation

  For at afbløde bremsesystemet fuldstændigt er der brug for en række værktøjer ud over afblæsningssættet. Skruetrækker, nåletang, sekskantnøgle, gaffelnøgle og momentnøgle samt et par klude kan bruges. Når du køber service-sættet, skal du i øvrigt sørge for, at det er beregnet til netop det bremsesystem, der skal afblødes. I de fleste tilfælde indeholder det mineralolie, som skal være fra samme producent som bremsesystemet. Afluftningssæt fra Magura eller Sram er derfor ubrugelige til en Shimano-bremse. Stempelpakningerne kan blive beskadiget af fremmed hydraulikolie.

  Shimanos aftapningssæt skal indeholde aftapningstragt, sprøjte, slange og olieprop. Mange kits indeholder også mineralolie, men ikke alle. Rent arbejde er vigtigt for selve aftapningen. Der må trods alt ikke komme snavs ind i bremsesystemet. Det er bedst at rengøre bremsegrebet og bremsetappen på forhånd. Et rent sted til værktøjet er også vigtigt. Under påfyldningen sker det ofte, at mineralolien løber over eller drypper. Til dette formål bør der altid være et par rene klude ved hånden. Hvis mineralolien løber ned på cyklens stel, kan området rengøres med sprit. Andre kemikalier som f.eks. bremserens angriber lakken. Der kan bæres handsker for at beskytte huden mod væsker og den deraf følgende irritation. På særligt gamle modeller er der på bremsegrebet monteret udligningsbeholdere. Dækslet skal fjernes for at kunne afbløde.

  Penuel Bicycles i Inglewood, Ca.
IG: @whoistaylorsmith
  Foto af Taylor Smith / Unsplash

  Komplet ventilation i et hurtigt forløb

  1. Fjern løbehjulet
  2. Indstil bremsegrebet vandret
  3. Fjern bremseklodser
  4. Skub bremsekolben helt bagud
  5. Skub aftapningsblokken ind i bremsekaliberen
  6. Klargør sprøjten og fyld den med mineralolie
  7. Påfør sprøjten på bremsekaliberen
  8. Fjern aftapningsskruen på bremsegrebet
  9. Skru tragt på, og fyld
  10. Skru let ud af aftapningsniplen på bremsekaliberen.
  11. Lad mineralolien bevæge sig fra sprøjten til tragten
  12. Skru i og luk aftapningsskruen og aftapningsniplen
  13. Fjern aftapningsblokken og monter bremseklodser
  14. Monter hjulet, og før bremsegrebet tilbage i position
  15. Prøvekørsel

  Komplet ventilation i detaljer

  Her skal cyklen fastgøres ved hjælp af et monteringsstativ eller lignende. En anden person, der kan hjælpe i tvivlstilfælde, skader ikke. Fjern hjulet på den bremse, der skal afblødes. Som ved den hurtigere version af afblødningen placeres bremsegrebet på den bremse, der skal afblødes, nu vandret. Afluftningsskruen skal være det højeste punkt i systemet. Bremseklodserne skal fjernes. Der må under ingen omstændigheder komme olie på bremseskiverne eller bremseklodserne.

  For at fjerne dækslet skal du først fjerne sikkerhedsskruen. Foringerne fjernes. Skub forsigtigt stemplerne tilbage ved hjælp af den såkaldte aftapningsblok eller noget andet stumpt. Dette er også inkluderet i aftapningssættet. Aftapningsblokken placeres nu med den afrundede side først på belægningernes plads i bremsekaliberen. Aftapningsblokken kan fastgøres med sikkerhedsskruen. Denne holder stemplerne i position. Sprøjten kan klargøres ved at dreje adapteren på den og derefter sætte slangen med klemme på adapteren. Du finder alle delene i aftapningssættet. Sprøjten kan derefter fyldes med mineralolie. Ca. en fjerdedel af sprøjten skal være fyldt med væsken. Det er især vigtigt, at der ikke kommer luft ind i sprøjten. For at gøre dette skal du lukke klemmen på adapteren efter påfyldning.

  Sæt nu sprøjten på aftapningsniplen på bremsekaliberen med et lille tryk. Aftapningsniplen er normalt beskyttet af et gummidæksel, som skal fjernes på forhånd. Der er en ekspansionsbeholder på bremsegrebet. Den aftapningsskrue, der er placeret her, fjernes. Den er forsynet med en tætningsring, som ikke må gå tabt. Tragten kan skrues ind i åbningen på aftapningsskruen. Ca. en centimeter af tragten fyldes med mineralolie. Aftapningsniplen på bremsekaliberen skal åbnes med en kvart omgang. Hertil er der brug for en 7 mm svensknøgle eller en sekskantnøgle. Brug sprøjten til at føre mineralolien ind i bremsesystemet. Væsken stiger op i tragten på bremsegrebet, og luftbobler stiger op. Sprøjtens indhold bør ikke tømmes helt. Det er vigtigt, at der ikke kommer ny luft ind i systemet gennem dette trin.

  Et kig i tragten afslører, om mineralolien stadig er god. Hvis den har en anden farve end den nye væske, eller hvis der er fremmedlegemer i den, skal den opsamles i tragten og bortskaffes. For at afbløde bremsesystemet fuldstændigt kan sprøjten fyldes op med olie og derefter tømmes igen. Mineralolien bevæger sig således frem og tilbage mellem tragten og sprøjten. Det er vigtigt, at sprøjten aldrig tømmes helt, så der ikke kommer luft ind i systemet. Under denne proces kan du altid trække i bremsegrebet og forsigtigt banke på bremseledningerne. På denne måde stiger luftboblerne op i tragten. De sidste luftlommer forsvinder.

  Der kan opstå problemer, især når du skal afbløde den bageste bremse. Dette skyldes forkert ledningsføring af bremseledninger. Hvis de er lagt på en særlig krum måde, vanskeliggør det aftapningen. For at afhjælpe dette skal bremseledningerne lægges så lige som muligt. Ved at skrue bremsetrækkeren af og lade den hænge kan mineraloliens indgangssted flyttes særlig langt nedad. Forhåbentlig vil dette gøre det lettere for luften at stige op gennem tragten til ydersiden. Så snart der ikke længere stiger luftbobler op i tragten, kan aftapningsskruen på bremsetappen lukkes. Aftapningsskruen skal lukkes med et drejningsmoment på 4-6 Nm. Der er brug for en lille momentnøgle til dette. Efter at sprøjten er fjernet, kan gummidækslet sættes tilbage på aftapningsniplen. Bremsekaliberen rengøres med en ren klud. Efter at have trukket et par gange i bremsegrebet sidder trykpunktet normalt ideelt set på plads igen. Tragten lukkes med tragtproppen og skrues derefter af.

  Mineralolien skal være op til skrueåbningen. Aftapningsskruen med pakningen skrues tilbage i bremsegrebet. Den skal ikke skrues for stramt ind. Gammel mineralolie fra tragten og sprøjten skal bortskaffes korrekt. Alle områder på cyklen, der er kommet i kontakt med mineralolie, skal rengøres med sprit. Når trykpunktet igen er rykket længere fremad, kan aftapningsblokken fjernes, og bremseklodserne kan sættes i. Når hjulet er monteret igen, og bremsegrebet er korrekt justeret, er MTB'en eller racercyklen klar til at køre igen. Efter en vellykket aftapning kan cyklen testkøres. Når du gør det, skal du sikre dig, at bremsen i bedste fald går i indgreb meget tidligere. Trykpunktet bevæger sig igen fremad. Hvis du stadig er vant til den gamle bremse, kan det være, at du bremser for hårdt. Hvis der ingen eller næsten ingen ændring er i trykpunktet efter afblødning, kan det skyldes pakningerne. Alder og slid forårsager problemer. Tætningerne bør udskiftes på et specialværksted for at gøre dem uigennemtrængelige for luft igen.

  Hvis du ikke føler dig tryg ved blødningsprocessen, kan du selvfølgelig gå til et cykelværksted. Når alt kommer til alt, er der et par punkter, du skal være opmærksom på for at få et rent resultat. Kun ved at udlufte flere gange vil du udvikle en rutine og indse, hvad der virkelig betyder noget. Udluftning kan dog også gøres derhjemme og uden forudgående viden. Det er bedst bare at prøve sig frem. Hvis du har spørgsmål om bremsesystemet, kan du kontakte buycycle-team med hjælp og rådgivning til siden. Indtil da ønsker vi dig: God reparation, god bremsning, god cykling!