• Europas største cykeludvalg
  Editorial

  Alt, hvad du behøver at vide om Shimano Di2

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  Mar 4, 2024 5 min
  Alt, hvad du behøver at vide om Shimano Di2

  Shimano 12-trins Di2-gruppe med 12 gear

  For mange er Shimano 12-speed Di2 dronningen af skiftegrupper. Men for at sikre, at du får det fulde potentiale ud af den, har vi på buycycle opsummeret alle de vigtigste tips og tricks til elektrisk gearskifte: I Nic's YouTube-video og i dette blogindlæg kan du lære alt om 12-speed Di2, lige fra batteritjekket til de forskellige tilstande og finjustering af forreste derailleur og hele vejen til E-Tube-appen.

  Lad os starte med funktionsknappen: Den er alfa og omega for alle de justeringer, du kan foretage, og den er placeret på ydersiden af bagskifteren på de nyere modeller. På indersiden finder du en lille LED-lampe, der viser dig alle de oplysninger, du har brug for i de følgende trin.

  1. Kontrol af batteriet.

  For at kontrollere batteristatusen på din Di2 skal du blot klikke én gang på funktionsknappen. Hvis LED'en er permanent grøn, er batteriet opladet mellem 100 % og 50 %, hvis den blinker grønt, er det mellem 50 % og 25 %. Hvis LED'en lyser rødt eller endda forbliver slukket, skal du gribe ud efter USB-kablet og genoplade batteriet.

  Di2's centrale batteri er normalt placeret i sadelpinden, men du kan blot tilslutte det kabel, der normalt leveres til dig, til et USB-opladerkabel og sætte det i opladningsstikket på bagskifteren til venstre ved kortvarigt at folde den beskyttende gummianordning op. Vær dog forsigtig med at sætte stikket i den rigtige vej rundt og brug ikke vold, så du ikke beskadiger opladningsstikket.

  Skiftehåndtagene på styret er ikke forbundet med det centrale batteri, men drives af deres egne knapcellebatterier. For at kontrollere deres status skal du trykke på begge skifteknapper på det ene håndtag på samme tid, og så længe lysdioden på motorhjelmen lyser grønt, kan du cykle og skifte med sikkerhed. Hvis denne LED lyser rødt, er batterierne kun opladet med under 10 % og bør udskiftes inden for den næste måned.

  2. Skift af tilstand.

  Shimano Di2-systemet tilbyder tre forskellige skiftemuligheder. I den første tilstand skifter du manuelt som med en mekanisk skiftegruppe og betjener for- og bagskifter uafhængigt af hinanden.

  Den anden tilstand er den halvsynkrone tilstand. Her skifter bagskifteren automatisk op eller ned til et tilsvarende tandhjul, når der skiftes på forskifteren. Denne automatiske justering sikrer, at du altid er i et solidt gearforhold, og kan konfigureres til at skifte op til 4 tandhjul. Standardindstillingen af den semi-synkrone skiftjustering er dog beregnet til 2 tandhjul.

  Den tredje og sidste tilstand er fuldt synkroniseret skift. I denne tilstand skifter den forreste derailleur automatisk op eller ned, når den bageste derailleur skiftes over et bestemt tandhjul. På samme måde skifter bagskifteren automatisk op eller ned for at kompensere for en ændring i forskifteren. Uanset hvordan og hvor du skifter i den tredje tilstand, er du altid i det optimale gearforhold.

  For at skifte fra en tilstand til den næste skal du vende tilbage til funktionsknappen og trykke to gange hurtigt efter hinanden på den. Hvis LED'en er konstant blå, er du i manuel tilstand, hvis den blinker to gange, er du i semi-synkron tilstand, og hvis den blinker tre gange, er du i fuld synkron tilstand. Hvis du kortvarigt vil kontrollere, hvilken tilstand du er i øjeblikket uden at ændre den, skal du blot trykke én gang på funktionsknappen, hvorefter batteriindikatoren efterfølges af det blå lys, der fortæller dig din aktuelle tilstand.

  3. Finjustering af forskydningsgruppen.

  Ved den finere justering af gearkassen, der starter ved bagskifteren, finder du de to begrænsningsskruer og B-spændingsskruen.

  Det første skridt er at kontrollere B-bolten. Denne bruges til at justere afstanden mellem bagskifterens ruller og kassetten. I de fleste tilfælde er denne dog allerede indstillet korrekt på fabrikken. For at justere den skal du skifte til det lille kædeblad foran og til det største tandhjul bagpå (dvs. det letteste gear). Afstanden mellem styretrillehjulet og det største tandhjul varierer afhængigt af den anvendte kassette. Ifølge Shimanos brugervejledning skal afstanden for Dura-Ace- og Ultegra-kassetter være som følger:

  • 11-28T - 18mm
  • 11-30T - 14mm
  • 11-32T - 10mm
  • 11-34T - 6mm

  Til 105-kasetter:

  • 11-34 - 10 mm
  • 11-36 - 6 mm

  Når B-skruen er korrekt indstillet, er det næste skridt at finjustere tandhjulene. For at gøre dette skal kæden flyttes til det femte tandhjul fra bunden. Det er vigtigt, at kæden ligger nøjagtigt på det midterste tandhjul. Hold derefter funktionsknappen nede, indtil LED'en lyser gult for at bekræfte, at du nu er i justeringstilstand. Herfra kan du finjustere bagskifteren ved at trykke på knapperne på det højre gearstanggreb. Når du skifter opad, bevæger bagskifteren sig indad, og når du skifter nedad, bevæger den sig udad.

  Skift derfor op, indtil du hører kæden gnide, som om den vil skifte til det næste tandhjul. Skift nu ned 5 gange, eller tryk 5 gange på den tilsvarende bagskifterknap. Dit jockeyhjul på bagskifteren skal nu være på linje med tandhjulet. En sidste kontrol skader aldrig, og skift alle gear igennem en gang for at kontrollere, at alt kører problemfrit. Hvis ikke, skal du gentage hele processen, men denne gang skal du kun skifte nedad 4 gange i stedet for 5 gange.

  Nu kan du vende dig mod den forreste derailleur og justere den øvre og nedre grænse. Dette forhindrer, at kæden gnider mod den forreste omskifter, og sikrer, at den ikke falder af kædebladet. For at justere den øvre grænse skal du skifte til den største kædeblad og det mindste tandhjul. Gå derefter tilbage til justeringstilstand, og begynd at finjustere den forreste grænse, denne gang ved hjælp af knapperne på venstre gearstang. Målet er her, at afstanden mellem kæden og den ydre plade skal være 1 mm. Klik derefter på funktionsknappen igen for at forlade justeringstilstanden.

  For at indstille den nedre grænse skal du skifte til den mindste kædehjulskæde og det største baghjul og gentage processen. Senest nu bør dine gear køre jævnt.

  4. E-Tube-app.

  Med E-Tube-appen fra Shimano kan du ikke kun konfigurere tilstandene endnu mere præcist, men også justere knapperne, kontrollere batteristatus og opdatere firmwaren. Du skal blot downloade E-Tube Project-appen og forbinde den til Di2 via Bluetooth.

  Det gør du ved at trykke på funktionsknappen på bagskifteren, indtil den begynder at blinke blåt, og din skiftegruppe er klar til at blive parret. Derefter skal du blot følge de trin, der vises i appen, og så snart din cykel er tilsluttet, kan du gøre brug af det fulde Di2-potentiale.

  Så meget for Di2-skiftet: For spørgsmål om Shimanos skiftegrupper kan vores team altid til rådighed for dig, og hvis du har brug for flere tips og tricks til din cykel, kan du tage et kig på vores mange andre blogartikler! Og hvis du er så begejstret for Di2, at du gerne vil køre på den med det samme, så har vi helt sikkert en passende cykel til dig på buycycle.com Indtil da ønsker vi dig: God indeksering, god cykling!