• Europas største cykeludvalg

  Sådan beregner du din komfortable sadelhøjde!

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  Mar 4, 2024 7 min
  Sådan beregner du din komfortable sadelhøjde!

  Sid bedre, kør bedre - det er nemt at justere sadelhøjden!

  Nu har du måske brugt uger på at vælge din nye cykel, sammenligne hjulsæt, geargrupper og nu er den endelig lige om hjørnet. En sidste gang skal du rejse dig op, en sidste justering, så intet står i vejen for din køreglæde, succes og komfort: Sadelhøjden skal justeres. Men bare rolig, i dette indlæg viser vi dig præcis, hvordan du gør det:

  Uanset om du er nybegynder eller erfaren rytter, øger en optimal sadelhøjde ikke kun effektiviteten og komforten, men reducerer også risikoen for skader. Hvis du oplever, at dine hofter konstant vugger frem og tilbage, når du træder i pedalerne, eller hvis dine knæ er for sammenpressede og gør ondt, er en justering af sadelhøjden mere end nødvendig.

  De metoder, som vi præsenterer i dette indlæg, kan udføres hjemme i dit eget hjem og vil hjælpe dig med at opnå en god og optimal udgangsposition, som du kan optimere til enhver tid. Men hvis du vil have den perfekte og mest præcise indstilling, anbefaler vi, at du får en professionel cykelprøvning.

  Det er bedst at notere afstanden mellem midten af din krumtap og toppen af din sadel, før du justerer den. På den måde kan du vende tilbage til den gamle stilling, hvis du ikke er tilfreds med din nye stilling.

  1. Hæl-til-pedal-metoden

  Sæt dig på din cykel, og indtag en stabil, lige position med den - som om du cyklede. Du kan gøre det enten på motionscykel eller holde fast i et bord/en væg.

  Placer din hæl på pedalen og træd baglæns, indtil kranken peger mod klokken 6. På dette tidspunkt skal dit knæ være helt strakt og din hæl stadig på pedalen. Hvis dit knæ stadig er bøjet, skal du øge sadelhøjden i små trin, indtil det ikke længere er bøjet. Når hælen mister kontakten med pedalen, skal du sænke sadlen.

  2 LeMond-metoden

  En af de mest populære - den indebærer måling af din skridtlængde. Tag skoene af, og læg en flad genstand, f.eks. en bog, mellem benene. Stil dig derefter oprejst og mål afstanden fra dit skridt, dvs. toppen af bogen, til jorden. Du kan få brug for hjælp fra en cykelkammerat eller markere højden på en væg og måle den til jorden.

  Tag denne længde og gang den med 0,883. Ifølge LeMond er dette din ideelle sadelhøjde. Mål nu på din cykel fra midten af krumtapakslen til den øverste midterlinje på din sadel, og juster din sadelhøjde i overensstemmelse med denne beregnede længde. Da denne metode ikke tager højde for manglende fleksibilitet, pedal stack og skotykkelse, anbefaler vi, at du indstiller højden 5 mm lavere end beregnet og foretager små justeringer derfra. Kontroller højden igen med hæl-til-pedal-metoden.

  3. Sadlens position

  Når du har fundet en behagelig højde, kan du justere sadlen fremad og bagud for at undgå yderligere knæproblemer. Når du træder i pedalerne med krank i en 3:00-position, skal dit knæ helst være på linje med pedalaksen. Du kan kontrollere dette ved at lade et lod falde ned fra bunden af dit knæ. Flyt sadlen fremad eller bagud i overensstemmelse hermed, indtil lodlinjen befinder sig præcis foran pedalakslen.

  4. Sadelvinkel

  Sidst, men ikke mindst, er saddelvinklen. For at støtte dig endnu bedre, når du rider, anbefaler vi, at du sætter sadlen enten parallelt med jorden eller let skråt nedad foran.

  Vi anbefaler, at du ikke foretager alle disse justeringer på én gang, men gradvist bygger dem ind i din cykelrutine. Der er mange faktorer, der kan påvirke cyklens pasform. Så på dine første ture bør du tage et multiværktøj så du kan foretage finjusteringer undervejs.

  Så meget for din ideelle sadelposition: Hvis du stadig har spørgsmål, kan vores buycycle team altid der for dig. Indtil da ønsker vi dig: God finjustering, god cykeltur!

  Justering af sadelhøjden | buycycle

  Glæde og sorg ligger ofte tæt på hinanden. Dette ordsprog kan sikkert bekræftes af alle, der nogensinde har været på en cykeltur i en ubehagelig siddestilling. Weekendturen på cykelstierne i det omkringliggende område vil kun blive husket positivt, hvis den ikke følges op af smerter i balder, knæ eller ryg. For at få succes med cykling skal cyklen derfor tilpasses til cyklistens anatomi. Uanset om du kører på en mountainbike, trekkingcykel, racercykel, Gravel Bike eller elcykel, skal siddepositionen være rigtig. Som cyklist har du tre kontaktpunkter med cykelkomponenterne: Styr, pedaler og sadel. Denne trio har indflydelse på siddepositionen. Ved at ændre styret og styrets højde eller sadlens position kan selv et forkert cykelstel kompenseres. Her kan du finde ud af, hvordan du tilpasser din sadel, så den passer til dig. De viste metoder kan alle udføres derhjemme. Dette kan ikke erstatte en professionel cykelmontering, men du kan alligevel hurtigt og nemt selv optimere dit cykelliv og din kraftoverførsel.

  Hvornår skal jeg justere min sadel?

  For at opnå større effektivitet og mere komfort - Alle, der køber en ny eller brugt cykel, bør tænke over dette: Hvilken stilling skal min sadel være i? Det er derfor bedst at tage fat på problemet, før de første fysiske gener opstår som følge af dårlig kropsholdning ved cykling. Men det er ikke kun købet af en ny cykel, der kræver en korrekt indstilling af sadelpinden. Selv hvis dine knæ er for sammenpressede under ridningen og begynder at gøre ondt, eller hvis du får problemer med ryggen, er det på høje tid at prøve noget med sadlens højde. Du kan også bemærke, at din holdning på cyklen er forkert efter et stykke tid, f.eks. når du bruger cyklen for første gang på en længere tur. En for lille eller for stor rammehøjde kan også kompenseres ved at justere sadlen til den rigtige højde. Så hvis du køber en ny cykel, eller hvis du klager over fysiske lidelser efter en tur, er det værd at justere sadelhøjden. På den måde minimerer du risikoen for skader. For at justere sadlen korrekt og for at justere sadelrøret skal du bruge en sekskantnøgle eller et multiværktøj til nogle cykler. Her kan du finde ud af, hvordan du gør det.

  Hvor højt skal sadlen sættes?

  Vi viser dig her nogle metoder til at justere din sadel til den optimale udgangsposition i den korrekte højde. Før du justerer sadelhøjden på din cykel, skal du måle afstanden fra midten af krumtappen til toppen af sadlen og notere værdien. På denne måde kan du altid justere sadlen til den gamle højde, hvis du ikke er tilfreds med den nye position. Hælmetoden giver dig en første indikation af den korrekte sadelhøjde. Tag dit sædvanlige cykeltøj på for at gøre dette. Hvis du regelmæssigt bruger bestemte cykelsko eller polstrede shorts, skal du tage dem på. Monter derefter cyklen på en træningscykel og sæt dig på den, eller du kan holde dig fast i et bord eller en væg for at få en stabil position, når du sidder på sadlen. Sæt nu hælene, ikke fodballen, på pedalerne, og træd baglæns, indtil krumtappen står klokken seks. Det ene ben skal være strakt lige nedad, mens det andet er bøjet. Hvis dit knæ stadig er bøjet på trods af denne pedalposition, skal du øge sadelhøjden i små trin. Kontroller samtidig, om knæet er strakt ud fra sadelhøjden. Sadelhøjden er for høj, når hælen mister kontakten med pedalen. Med hælmetoden opnår du en god grundhøjde. Du kan forbedre din kropsholdning yderligere ved at prøve dig frem.

  Hvordan beregner du sadelhøjden?

  Hvis du ønsker at beregne din ideelle sadelhøjde så præcist som muligt derhjemme, er den såkaldte LeMond-metode en god idé. Navnet stammer fra den tidligere landevejscykelrytter Greg LeMond og er en af de mest populære metoder til at bestemme sædehøjden. For at gøre dette skal du beregne din skridtlængde. Tag skoene af, og læg en bog eller et vaterpas mellem benene. Mens du holder din kropsholdning oprejst, måler du afstanden mellem toppen af bogen og gulvet. Det er bedst at få en anden person til at hjælpe dig. Den måling, du får, dvs. din skridtlængde X, ganges derefter med 0,883. Dette giver din ideelle sadelhøjde. Dette giver dig den ideelle sadelhøjde. For at justere den skal du måle fra midten af bundbeslaget til den øverste midterlinje på din sadel og justere sadlen i overensstemmelse hermed. Desværre ignorerer denne metode andre forstyrrende faktorer som f.eks. tykkelsen af dine skosåler, og derfor bør du indstille højden 5 mm lavere end beregnet. Også her er det vigtigt at afprøve den nyindstillede højde på en prøvetur og justere den igen. Når du har fundet en behagelig højde, kan sadlen justeres fremad eller bagud. Denne justering er også relevant for at forebygge knæproblemer. Den bedste måde at gøre dette på er at sætte dig på cyklen igen og flytte krumtappen til en position klokken 3. Knæet skal helst være på linje med pedalakslen. Knævinklen kan kontrolleres ved at holde et lod eller en lineal fra bunden af knæet. Flyt sadlen fremad eller bagud, indtil lodlinjen eller linealen er lige foran pedalakslen. Til sidst et tip om sadelhældning: Det er bedst at holde sadlen helt i niveau med jorden eller at hælde sadlens forside lidt nedad. Det må ikke være for meget, da sadlen ellers vil glide fremad under ridning. Når saddelpositionen og saddelvinklen er blevet justeret, bør du kontrollere højden igen, da den kan have ændret sig. Disse trin er det bedste, du selv kan gøre hjemmefra for at justere din kørestilling på baggrund af sadlen. Disse ændringer er mange på én gang. Så på din næste cykeltur skal du have et multiværktøj ved hånden for at foretage yderligere finjusteringer og træde komfortabelt i pedalerne på alle sider. Et multiværktøj er generelt uundværligt på enhver længere cykeltur.

  Hvilken sadelhøjde til hvilken skridtlængde?

  Det er ikke muligt at sige generelt, hvilken indvendig benlængde der passer til hvilken sadelhøjde. En kombination af hælmetoden og LeMond-metoden vil give dig en god starthøjde, hvorfra du kan foretage yderligere justeringer. Hvis du har brug for hjælp til at beregne din skridtlængde, kan du besøge din lokale cykelhandler. Han vil helt sikkert kunne hjælpe dig. Hvis du ønsker at tilpasse din cykel til konkurrencebrug eller regelmæssigt kører lange ture, anbefaler vi en professionel tilpasning af din cykel.

  Hvad er Hügi-formlen?

  Igen og igen hører man den såkaldte Hügi-metode i forbindelse med sadelhøjde. Den er opkaldt efter Wilfried Hügi, som udviklede metoden. Det er det samme princip som LeMond-metoden, som allerede er blevet præsenteret. Ved hjælp af skridtlængden kan der beregnes en værdi, der angiver den ideelle afstand fra midten af bundbeslaget til sadlen for at undgå knæsmerter. Skridtlængden multipliceres imidlertid med en anden værdi, nemlig 0,885.

  Hvis du har spørgsmål om din sadelhøjde, så kontakt venligst buycycle team.