• Europas største cykeludvalg

  Alt om styret til racercykler

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  Mar 4, 2024 7 min
  Alt om styret til racercykler

  En undervurderet komponent

  For at opnå optimal præstation på en racercykel skal du lægge al din energi i fremdriften. For at kunne cykle uden smerter skal siddestilling og kontaktfladerne på landevejscyklen afgørende. Cyklister er i kontakt med cyklen via sadlen, pedalerne og styret. De har indflydelse på effektivitet og smertefrihed. En behagelig grebsposition og støtte til armene giver stor køreglæde og succes. Rytterens samlede ergonomi afhænger derfor også af styret. Enhver, der studerer racercykelstyr, indser hurtigt dybden af emnet. Der findes forskellige typer og former til forskellige anvendelsesområder. I det følgende vil du lære alt, hvad du har brug for at vide om racercykelstyr.

  1. Hvad er fordelene ved et racercykelstyr?

  Grundlæggende har racercykelstyret med sit karakteristiske sving én fordel - aerodynamik. Når du kører afslappet, kan du tage fat i styret "normalt" ved den øverste stang. Hvis du vil køre hurtigere og mere effektivt, læner du dig op ad de buede ender af styret. På den måde sidder du mere "bøjet" på cyklen og giver mindre overflade for vinden at angribe. Det giver en mere effektiv kørsel, især ved høje hastigheder.

  Ofte tænker man kun på racercykelstyret, når man er passioneret omkring sin cykel og cykler meget. Hvis du har optimeret dine hjul og nav, vil du før eller siden støde på en undervurderet komponent: styret. Styret påvirker siddestillingen og kan dermed fremme en dårlig kropsholdning. Vi er alle forskellige i vores fysik. Det er logisk, at standarddele ikke passer til alle købere. Det mærker man hurtigt på sadlen. Især med den forkerte sadelbredde får man hurtigt ondt i sædeknoglerne. Men styret kan også tilpasses individuelt til rytteren. Mange klager under kørslen skyldes en forkert siddestilling, men der findes ikke én rigtig. Den indvendige benlængde kan bruges til at bestemme sædehøjde. Om siddepositionen skal være sporty bøjet og dermed aerodynamisk, eller snarere lige og behagelig som på en mountainbike, er en smagssag på lange ture. Det afhænger også af den distance, der skal tilbagelægges, eller af situationen. Konkurrencer har tendens til at blive kørt med rytteren lænet forover. Lange distancer kræver på den anden side større komfort, dvs. et mere oprejst sæde. Hænder og håndled, men også nakke og skuldre, forbliver ofte fri for klager med optimalt justerede landevejsstyr. Det er også muligt, at styret ikke ligger godt i hånden. Her spiller placeringen af bremsegrebene en rolle. Når man kører på en landevejscykel, vil man gerne præstere. Detaljer som styrets dimensioner, form og styrbånd er vigtige for at sikre den bedst mulige køreoplevelse. Lette styr lavet af kulstof. Når det gælder lange distancer eller aerodynamik, bliver komforten vigtigere.

  2. Hvad er forskellene på racercykelstyr?

  I lang tid var der en ensartet form på styret i landevejscykling. I mellemtiden skelner vi mellem forskellige typer af landevejscykler, som har særlige karakteristika. Gravelcykler kan også præstere på grusveje, aerocykler eller time trial-cykler får alt ud af en triatlon, og touring-cykler giver en optimal køreoplevelse selv over lange afstande. De passende styr er blevet designet til at opfylde de nye krav. Så der findes særlige gravelstyr, triatlonstyr eller landevejsstyr. Landevejsstyr har dog én ting til fælles: aero-optimerede former. Derudover er den tykkeste del af styret som regel der, hvor klemmepunktet er placeret. Det er her, styret er forbundet med frempinden. Styr med en tyk, hævet sektion i midten kaldes også drop bars.

  Styrets dimensioner

  Styr i dag har forskellige dimensioner. Man skelner mellem bredde, drop og reach. Bredde står for styrets bredde. Det måles ved bøjningen fra midten af røret til midten af røret. Jo smallere styr, jo bedre aerodynamik. Jo bredere, jo mere kontrol har du, når du styrer ud af vejen. Drop betyder styrhøjde og er det vinkelrette mål fra øverste til nederste styr, målt fra midten af røret til midten af røret. Jo større drop, jo lavere læner rytteren sig ind i den nederste styrposition. Reach betyder styrets dybde. Det måles fra midten af det øverste styr til det forreste punkt i styrets bøjning. Jo større reach, jo mere skal rytteren strække sig for at gribe om bremsegrebene. Alle mål er angivet i millimeter. Rise betyder, at styret har en lille forskydning opad ved frempinden. Flare er, når det nederste styr er bredere end det øverste styr. Det giver mere kontrol, når du styrer. Det gør kørestillingen mere oprejst.

  Nærbillede af en cykelfrempind
  Foto af Jordan Brierley / Unsplash

  Grundlæggende former

  Der er tre grundlæggende former for racercykelstyr: klassisk, anatomisk eller ergo. Forskellen mellem formerne er den nedadbøjede del.

  • Det klassiske landevejsstyr bruges på ældre generationer med stålstel. Det er rundt og har en lang rækkevidde og et dybt drop. Mange professionelle sværger stadig til den klassiske form. Du sidder sporty.
  • En variant af det klassiske styr er det kompakte styr. Den kortere rækkevidde og det mindre fald gør cyklingen mere komfortabel.
  • De fleste landevejscykler har i dag Ergo-styr. Kortere reach og fladere drop afhjælper den lave siddestilling.

  De grundlæggende former fungerer som en skabelon til at modificere nye krav. Der findes modificerede former som det aerodynamiske styr, backsweep-styret eller det forskudte styr. Aerostyret har et fladt overrør. Backsweep-styret har en bøjning ind mod rytteren. Nogle ryttere finder dette behageligt for deres håndled. Track-styr er en anden særlig funktion. Et smalt topstyr er designet specielt til banecyklister. Der er også nye "mere usædvanlige" styrformer, som f.eks. på Canyon Grail CF.

  Som med de fleste komponenter er styrets materiale også afgørende for prisen. Aluminiumsmodeller er tilgængelige på markedet til en rimelig pris. Carbon får prisen til at skyde i vejret. Selv hvis der allerede er monteret en frempind på styret, kan det presse prisen op.

  3. Hvilket styr er egnet til hvilket anvendelsesområde?

  Skabelsen af nye anvendelsesområder fører altid til nye styrinnovationer. Aero-landevejscyklen har ofte et aerodynamisk fladt topstyr. Styret er som regel smallere. I princippet er alle tre grundformer velegnede, men man vælger som regel den anatomiske form. Aero racercykler handler mindre om lav vægt og mere om aerodynamik. Vægten skal ikke nødvendigvis spares på styret. Der findes et styrbeslag til enkeltstartscykler. Den såkaldte Time Trial attachment, eller TT attachment forkortet, giver opbevaringsplads til rytterens underarme. Den resulterende aerodynamik er velegnet til konkurrencer som triatlon. Der findes også rene TT-styr til enkeltstartscykler. Racercyklen kan køres med alle grundlæggende former for racerstyr. Her bruges som regel kulfiberstyr og tyndt styrbånd. Det sparer vægt. Komforten spiller en større rolle på Tour- og Endurance-racercykler. Her bruges som regel Ergo-styr eller anatomiske styr. Et tykt styrbånd og gelpuder bør give den nødvendige komfort under lange distancer. Gravel eller cyclocross-cykler er afhængige af brede styr. Det giver plads til benene eller cykeltaskerne. I offroad-terræn er et større håndtag også nyttigt til styring. Et landevejsstyr kan også monteres på en fixie. Til el-cykler kan et landevejsstyr nogle gange gøre garantien ugyldig - du bør kontakte forhandleren eller producenten.

  4. Hvor bredt skal et racercykelstyr være?

  Bredden på rytterens skuldre er afgørende for styrets bredde. Mål mellem de to skulderled, og lad armene hænge løst ned. Den fundne værdi giver den passende styrbredde i centimeter. Hvis styret er for bredt, går det ud over aerodynamikken. Hvis styret er for smalt, bliver styringen ustabil. Kun professionelle bør bruge styr, der er for smalle. Styrets bredde på cykler er tilpasset rammens størrelse. De mest almindelige styr er mellem 400 mm og 440 mm brede. Ud over bredden bør du tænke på anvendelsesområdet, før du køber et nyt styr. Det påvirker valget af materiale og den nødvendige form.

  Foto af Tom Austin / Unsplash

  5. Hvordan justerer jeg styret korrekt?

  Når du monterer styret, er der et par punkter, der skal tages i betragtning. Det er den eneste måde at forhindre en forkert siddestilling og ubehag i grebet. På MTB eller trekkingcykel giver det flade styr kun én grebsmulighed. På racercykelstyret er der flere muligheder for at holde fast. Som et resultat varierer kørestillingen meget. Tre monteringsfejl forekommer hyppigst.

  1. Hvis styret er monteret for langt oppe eller nede, er en ubehagelig kropsholdning uundgåelig.
  2. Af samme grund må bremse-/skiftehåndtagene ikke monteres for langt oppe eller nede.
  3. Det er også problematisk, hvis bremse-/skiftehåndtagene ikke er justeret lige meget i begge sider. Det fremkalder en skæv kropsholdning. For at undgå dette problem har de fleste styr en trykt skala på den forreste styrbøjning. Det gør det lettere at placere bremsegrebene på samme måde. Håndleddene bør ikke bøjes ind eller ud, når man cykler.

  Efter monteringen er det vigtigt med en prøvekørsel. Du bør spænde boltene så ofte som nødvendigt, indtil du får en optimal køreoplevelse. Derefter kan alle skruer efterspændes med det rette moment. Sidst, men ikke mindst, kan der sættes et styrbånd på. Ved styrbånd skal du være opmærksom på materiale og tykkelse. Det skal være åndbart, tørre hurtigt og være nemt at rengøre. Designet skal også være efter rytterens smag. Hvad der er behageligt for én person, føles måske ikke godt for den næste. Gelpuder kan limes fast på styret under styrbåndet. Det øger også komforten. Styrbånd er ikke kun behagelige, de dæmper også vibrationer. Det er godt for rytteren på ujævnt underlag. Ud over det rigtige styr er frempinden også afgørende. Dens længde kan variere og dermed påvirke siddestillingen. Også her er komplette cykler udstyret med masseproducerede standarder, som ikke er ideelle for alle. Ud over siddestillingen bestemmer frempinden også styreegenskaberne. En kort frempind gør landevejscyklen mere manøvredygtig, en lang frempind gør den mere smidig. Frempindens hældning kan også variere meget og har også indflydelse på kørestillingen. Hvis du vil sidde sporty på din racercykel, anbefales en længere frempind med en nedadgående hældning. Hvis du vil sidde behageligt, skal du vælge en kortere frempind med en hældning opad. Også her er det vigtigt at afprøve, hvad der føles godt.

  6. Hvordan vikler jeg styrbåndet?

  Forresten kan du selv spole og forny styrbåndet meget nemt og uden en masse tilbehør. Du kan se hvordan i DENNE blogartikel eller i Nics YouTube-video:

  7. Hvad er velkendte styrmærker?

  Forskellige producenter har skabt sig et navn med deres styr. Det gælder bl.a. 3T, Deda Elementi, FSA, Ritchey, Syntace, XLC, Easton, Bontrager, Profile Design og Zipp. FSA tilbyder blandt andet Vero Compact Road-styret på markedet. For få penge får du et kompakt aluminiumsstyr, der kan købes i forskellige bredder. Det er velegnet til længere distancer. Ritchey WCS er repræsenteret i det mellemstore og høje prissegment for styr med forskellige materialer og former. Easton EA70 AX-styret er optimeret til cyclocross og ligger i den mellemste prisklasse. Det er lavet af aluminium og kan også købes særligt bredt. Ritchey Comp-styrserien indeholder prisbillige og bundsolide modeller. Zipp Service Course-serien ligger i mellemprissegmentet og overtrumfes af Zipp SL-fastgørelserne. Begge serier tilbyder modeller med lav vægt, forskellige størrelser og former og design af høj kvalitet. "Pro"-mærket stammer fra Shimano-gruppen og bringer Vibe Evo-styret på markedet. Kulfiberstyret er meget dyrt, men ser godt ud og er på forkant med udviklingen. Hvilket styr, der ender i indkøbskurven, er selvfølgelig en smagssag, bortset fra prisen.

  Hvis du har yderligere spørgsmål om racercykelstyr eller emnet cykler generelt, er det bedst at gennemse blog, buycycle-team vil også med glæde hjælpe dig. Og et kig på buycycle.com er altid et kig værd, for ingen andre steder er det så nemt, hurtigt og sikkert at sælge sin gamle cykel eller finde den nye gamle drømmecykel. Indtil da ønsker vi dig som altid: God browsing, god cykling!