• Europas største cykeludvalg

  Alt om størrelser på cykeldæk

  Sophia Willmes
  Sophia Willmes
  Mar 4, 2024 12 min
  Alt om størrelser på cykeldæk

  Der er gået et par årtusinder, siden cyklen blev opfundet. Meget har ændret sig, og det finder vi nu blandt andet på vores elskede cykler. Men ikke alle cykler er ens... Vores cykeldæk har nu forskellige profiler, materialer og størrelser. For at hjælpe dig med at forstå sidstnævnte har vi udarbejdet dette blogindlæg med alt, hvad du behøver at vide om dækstørrelser, bredder og typer!

  1. Hvilke typer cykeldæk findes der?

  Det klassiske cykeldæk, der består af en cykelslange og en cykelkarkasse, er ikke længere den eneste model på markedet. Vi har allerede talt om slangeløse dæk i detaljer i en ældre blogartikel, men i sidste ende er de ikke andet end dæk uden slange, der kan give dig nogle fordele, når du kører. Hvis du vil se nærmere på denne specielle dæktype og lære mere om den, kan du gå ind her til blogartiklen om slangeløse dæk.

  et slangeløst dæk fyldt med tætningsmælk

  De såkaldte clincher-dæk er også meget almindelige. I denne variant er der en wire i vulsten, som forbinder dækket med fælgen. Clincher-dæk er nemme at montere på de fleste cykler, men er næsten aldrig kompatible med slangeløse fælge.

  I modsætning til et clincher-dæk, og som navnet antyder, kan et foldedæk foldes sammen og er derfor lettere at transportere. De er også lettere og slangeløse, men de koster mere end et clincher-dæk.

  2. Hvordan er dækstørrelsen angivet?

  Når man køber en cykel eller et ekstra cykeldæk, er to mål vigtige: dækstørrelsen og dækbredden. Dækstørrelsen angives i tommer eller millimeter, hvor der skelnes mellem dækkets udvendige diameter og dækkets indvendige diameter, og bredden angives i millimeter. Måden, hvorpå disse mål angives, kan dog variere til det absurde, og derfor kaster vi lidt lys over dækbetegnelserne her:

  Størrelsen på cykeldæk følger normalt betegnelserne i European Tyre and Rim Standard, forkortet ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization). I denne størrelsesbetegnelse angiver et dæk mærket 28-622 f.eks. dækbredden (28) og dækkets indvendige diameter (622) i millimeter.

  Meget ofte bruges dog den engelske enhed, inch, og en dækbetegnelse kan se sådan ud: 28 x 1,40. 28 tommer er nu den omtrentlige udvendige diameter, og dækbredden er 1,40 tommer.

  Men nu, for fuldstændighedens skyld, er der også den franske version. Et 700 x 35C-dæk har en udvendig diameter på 700 mm og en dækbredde på 35 mm. C'et står for en indvendig diameter på 622 mm.

  et 20x2.00-dæk i engelsk notation: Altså 20 tommer i diameter og 2 tommer i bredden

  3. Hvad er dækstørrelserne til cykler?

  Der er ikke de store forskelle mellem de forskellige dækstørrelser. 28 tommer hjul er den klassiske størrelse for touringcykler i Europa. Ikke desto mindre vil vi give dig et lille overblik over andre størrelser:

  • 12 til 24 tommer: Bruges ofte til børnecykler, løbecykler eller foldecykler.
  • 26 til 27,5 tommer: Almindelig dækstørrelse til mountainbikes.
  • 28 tommer: Almindelig dækstørrelse til landevejscykler, citybikes, trekkingcykler og gravelcykler.
  • 29 tommer: Bruges hovedsageligt til maratonløb, men af og til også til racercykler og mountainbikes.

  4. Hvad er dækbredden på cykler?

  Hver cykeltype har forskellige krav til dækkene, som skal tilpasses det pågældende terræn. Og det gælder også for den ideelle dækbredde i hvert enkelt tilfælde.

  Hjulene på en landevejscykel er normalt 23 millimeter brede. Men 25 eller endda 28 millimeter brede dæk bliver mere og mere populære, da de kræver mindre lufttryk og dermed giver mere fleksibilitet. Den større kontaktflade og det bedre vejgreb giver også større køresikkerhed og bedre punkteringsbeskyttelse. Det er dog ikke alle klassiske landevejscykler, der er designet til brede dæk, da smalle dæk faktisk er at foretrække for at minimere luftmodstanden ved landevejscykling.

  25 eller 28 millimeter brede dæk er ideelle til offroad-eventyr på grus og jord på grund af de fordele, vi lige har nævnt, og de bruges derfor ofte på gravelcykler findes på gravelcykler. Du skal dog også acceptere mere vægt og højere luftmodstand.

  På mountainbike er vejgreb vigtigere end lav rullemodstand, og derfor er mountainbikedæk særligt brede. Som regel er dækbredden 51 til 54 eller endda 58 millimeter, men særligt brede modeller på op til 64 millimeter er også mulige.

  5. Hvor kan jeg finde dækstørrelse og -bredde?

  Nu, hvor du er en rigtig dækbetegnelseslæser, skal du bare vide, hvor du kan finde de relevante strenge. På dit gamle dæk kan du bare aflæse dem på siden, og når du leder efter nye dæk, kan du finde dimensionerne på producentens hjemmeside.

  ETRTO-størrelserne er de mest intuitive, men skulle du støde på en engelsk eller fransk størrelse, kan du finde tabeller online, hvor du kan finde de tilsvarende mål i henhold til ETRTO for næsten alle størrelser - for eksempel her hos Schwalbe.

  6. Hvilken dækbredde passer?

  Hvis du vil have nye dæk med andre dimensioner end dine nuværende cykeldæk, bør du sikre dig, at de rent faktisk kan monteres på dine fælge. Dækbredden afhænger af forholdet til den såkaldte fælgbredde. Dækbredden bør ikke overstige fælgbredden. For at være på den sikre side er det også værd at se på en tabel.

  7. Valg af de rigtige dæk.

  Dækstørrelse, bredde, højde... Men hvad skal du egentlig kigge efter, når du skal vælge dine næste dæk? Dybest set din cykel og din kørestil.

  Selve dækstørrelsen er vigtig for at vide, om dækkene overhovedet passer til din cykel. Dækbredden påvirker rullemodstanden, trækkraften, styreegenskaberne, punkteringsbeskyttelsen og bestemmer køreegenskaberne - men skal også tilpasses til det pågældende terræn. Og så er dækkenes kvalitet selvfølgelig vigtig. Her skal du især være opmærksom på den punkteringsbeskyttelse, som cykeldækkene tilbyder.

  Selv om du nu har nok viden til at finde det perfekte dæk, vil vi stadig anbefale, at du prøver dig lidt frem. Prøv forskellige mærker og bredder, og find ud af, hvad der passer bedst til dig og din kørestil! Med dette i tankerne... Så ruller vi!

  Hvis du har yderligere spørgsmål om dækstørrelser eller om cykler generelt, er det bedst at læse vores blog, buycycle-team vil også med glæde hjælpe dig. Og et kig på buycycle.com er altid et kig værd, for ingen andre steder er det så nemt, hurtigt og sikkert at sælge sin gamle cykel eller finde den nye gamle drømmecykel. Indtil da ønsker vi dig som altid: God fornøjelse med at browse og cykle!

  Alt om dækstørrelsen på din cykel |. buycycle

  Cykeldækkene er nok den vigtigste komponent på en cykel, fordi de bærer dig gennem terrænet og bringer dig frem til din destination. Men ikke alle dæk er ens. Ud over forskellige dæktyper findes der også forskellige dækstørrelser. Dem bør du kende, så du kan finde de rigtige dæk til din racercykel og vide, hvilket spillerum du har, når du vælger dæk. Her finder du alle de vigtige oplysninger om cykeldæks konstruktion, størrelse og bredde.

  Hvilke typer cykeldæk findes der?

  Der er ikke kun forskel på dækstørrelsen, men også på dæktypen. Ud over det klassiske cykeldæk, der er lavet af en cykelslange og en cykelkarkasse, findes der også slangeløse dæk. "Tubeless" betyder intet andet end "uden slange". Der er altså ingen slange i cykeldækkene, i stedet danner dækkene sammen med fælgene et luftkammer, som komprimeres af et fælgbånd i bunden af fælgen. Denne teknologi har været brugt i årtier til bildæk og motorcykeldæk, men er stadig relativt ny til cykler.

  Slangeløse dæk vejer mindre og har lavere rullemodstand i modsætning til dæk med slange. De kan køres med mindre lufttryk, hvilket giver mere vejgreb. Små skader kan repareres hurtigt og nemt med tætningsmælk. Desuden er en punktering forårsaget af en sprængt cykelslange umulig. Slangeløse dæk er et godt valg for ambitiøse atleter og vil sandsynligvis blive brugt mere og mere i fremtiden. Slangeløse dæk er særligt velegnede som MTB-dæk eller til gravelcykler, da de giver bedre performance på ujævne overflader.

  I modsætning til slangeløse dæk er slangeløse dæk dog ikke egnede til alle cykler, da der kræves specielle fælge og komponenter, der er kompatible med slangeløse dæk. Montering af slangeløse dæk er også meget mere kompliceret og vanskeligt for ikke-professionelle. Mens du med et slangedæk kun skal bekymre dig om dæktrykket, skal slangeløse dæk regelmæssigt fyldes med tætningsmiddel for at forhindre punkteringer. Desuden kan et slangeløst dæk ikke kun miste lufttrykket på grund af skader, men kan også glide af fælgen. Så er det ofte nødvendigt med en luftkompressor.

  Tråddæk er meget hyppigt anvendte cykeldæk. I denne variant er der en tråd i vulsten, som forbinder dækket med fælgen. Clincher-dæk er nemme at montere på de fleste modeller. Clincher-dæk er dog ofte ikke kompatible med slangeløse fælge. Et clincher-dæk af høj kvalitet er f.eks. Continental Ride Tour. Den gummiforstærkede sidevæg giver ekstra punkteringsbeskyttelse. Også Schwalbe Marathon Plus er også forstærket med gummi og har særlig høj punkteringsbeskyttelse.

  I modsætning til clincher-dæk kan foldedæk, som navnet antyder, foldes sammen, hvilket gør dem lettere at transportere. De er også lettere og fås også som slangeløse dæk, men de er som regel dyrere end de almindelige dæk. I stedet for en wire har foldedæk plastfibre, der kan bøjes.

  Hvordan angives dækstørrelsen?

  Når man køber en cykel eller ekstra cykeldæk, er der to mål, der er vigtige: dækstørrelsen og dækbredden. Dækstørrelsen angives i tommer eller millimeter, og der skelnes mellem dækkets udvendige diameter og indvendige diameter. Dækkets bredde angives i millimeter. Der er forskellige måder og rækkefølger at angive dimensionerne på. Det store antal specifikationer kan føre til forvirring, men vi kaster lidt lys over emnet.

  Størrelsen på cykeldæk følger betegnelserne i European Tyre and Rim Standard, eller ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization).

  Og sådan afkoder du ETRTO: Størrelsesbetegnelsen, for eksempel 28-622, angiver dækkets bredde i millimeter og dækkets indvendige diameter i millimeter. Ved at angive de nøjagtige dimensioner er det muligt at tildele fælgstørrelsen klart.

  Man støder dog ofte på den engelske betegnelse i tommer. Lad os tage 28 x 1,40 som et eksempel: Denne størrelsesbetegnelse står for en omtrentlig udvendig diameter på 28 tommer og en dækbredde på 1,40 tommer. De udvendige diametre er derfor altid afrundet i tommerbetegnelserne. De omtrentlige værdier stammer fra den tid, hvor man stadig brugte stempelbremser. Den nøjagtige udvendige diameter blev bestemt af bremsen. Derfor gjaldt forskellige indvendige diametre for forskellige dækbredder.

  Derudover er der også den franske betegnelse for nogle dækstørrelser. Eksemplet 700 x 35C står for en omtrentlig udvendig diameter på 700 mm og en dækbredde på 35 mm. C'et står for en indvendig diameter på 622 mm.

  Med ETRTO og den franske størrelsesbetegnelse ses der bort fra dækkets højde. For tommebetegnelsen findes der ud over den ovennævnte variant også varianten med brøker, der tager højde for dækkets højde, f.eks. 28 x 1 5⁄8 x 1 3⁄8, hvor tallene står for den omtrentlige udvendige diameter, dækkets højde og dækkets bredde.

  Hvad er dækstørrelserne til cykler?

  Forskellene mellem cykeldækstørrelser er ikke så store. Den klassiske dækstørrelse til touringcykler i Europa er 28 tommer eller en fælgdiameter på 622 mm. Uden for Europa er denne dækstørrelse mindre almindelig.

  Dækstørrelsen 29 tommer blev introduceret i USA for et par år siden. Fordelen ved denne nye hjulstørrelse til mountainbikes er indlysende: 29-tommer hjul ruller bedre på ujævnt terræn og overkommer lettere forhindringer takket være den større kontaktflade og mere greb. Du bør dog finde ud af den nøjagtige udvendige diameter i mm på forhånd, da ikke alle 29-tommers cykeldæk passer til fælgene på din mountainbike.

  Nedenfor finder du en oversigt over nogle klassiske dækstørrelser:

  • 12 til 24 tommer: Denne dækstørrelse er almindelig for børnecykler, løbecykler og foldecykler.
  • 26 til 27,5 tommer: Dette er en almindelig dækstørrelse til mountainbikes.
  • 28 tommer: Som allerede nævnt er dette den almindelige dækstørrelse til landevejscykler, citybikes, trekkingcykler og gravelcykler.
  • 29 tommer: Disse særligt store dæk bruges i maratonsektoren, hvor udholdenhed er vigtig. Af og til fås denne dækstørrelse dog også til racercykler og mountainbikes.

  Især inden for mountainbike-sektoren angives dækstørrelser hovedsageligt i tommer. Dæk til mountainbikes har som regel dimensioner på 29 tommer eller 28 tommer eller 622 mm eller også 27,5 tommer eller 584 mm. Sidstnævnte er velegnede, hvis mountainbikens stelstørrelse er for lille til dæk med en bredde på 29 tommer. Da disse altid er omtrentlige, bør du være forsigtig, når du køber MTB-dæk. Et 29 tommer og et 28 tommer bredt dæk har den samme indvendige diameter på 622 mm. Det betyder, at du teoretisk set kan montere dem begge på din mountainbike, så længe de passer til fælgene. Du skal dog være forsigtig her, da det kun er en omtrentlig ydre diameter.

  Dækstørrelsen er også angivet i tommer for citybikes og trekkingcykler, hvor dækkene normalt er 28 tommer.

  Hvad er dækbredden på cykler?

  For hver cykeltype er der også forskellige krav til dækkene, som skal være tilpasset det pågældende terræn. Det gælder også for dækbredden.

  Landevejscykel: Hjulene på en racercykel er normalt 23 millimeter brede. Men dæk med en bredde på 25 eller endda 28 millimeter bliver mere og mere populære, da bredere dæk kræver mindre lufttryk og derfor giver mere fleksibilitet. Den større kontaktflade giver større køresikkerhed, og det bedre vejgreb betyder bedre punkteringsbeskyttelse. Hvis disse punkter er vigtige for dig, bør du derfor vælge racercykeldæk, der er bredere end 23 mm. Det er dog ikke alle klassiske racercykler, der er designet til brede dæk. Det skyldes, at lav luftmodstand i landevejscykling er særlig vigtig ved høje hastigheder, hvilket er tilfældet med smallere dæk. Et kompromis er en kombination af et 23 millimeter bredt forhjul og et bredere baghjul. Det giver dig mulighed for at kombinere en smidig styreadfærd med mere vejgreb og punkteringsbeskyttelse.

  Gravel Bike: Fordelene nævnt ovenfor gør 25 eller 28 millimeter brede dæk interessante til gravelcykler, da de er designet til offroad-eventyr. De giver en høj grad af kørekomfort og punkteringsbeskyttelse på grus, jord eller andet ujævnt terræn. Til gengæld må man acceptere en højere vægt og større luftmodstand.

  Mountainbike: På en mountainbike er vejgreb vigtigere end lav rullemodstand, og derfor er mountainbikedæk særligt brede. Som regel er dækbredden 51 til 54 eller endda 58 millimeter, men særligt brede modeller på op til 64 millimeter er også mulige.

  BMX: Dækstørrelsen på BMX-cykler spænder vidt fra 25 millimeter til 60 millimeter. Det hele afhænger af din smag: Er det vigtigere for dig som BMX-rytter at køre hurtigere på grund af mindre luftmodstand eller at have et godt greb?

  Trekkingcykel og citybike: Dækbredden på trekkingcykler og citybikes ligger mellem den på en landevejscykel og en mountainbike. Det skyldes, at mens lav rullemodstand er hovedprioriteten for en landevejscykel og punkteringsbeskyttelse og trækkraft for en mountainbike, er et afbalanceret forhold vigtigt for trekkingcykler og citybikes. Der skal være tilstrækkelig trækkraft til ture gennem byparken eller langs floden, men dækkenes bredde må ikke stå i vejen for en god rullemodstand på asfalten, når man kører gennem byen. Spektret af dækbredder spænder derfor fra omkring 37 millimeter til 52 millimeter. Hvilken bredde du foretrækker, er derfor helt op til dig og afhænger af de ruter, du vil køre på din trekkingcykel eller citybike.

  El-cykel: Der er ingen specifikt anbefalet dækbredde til elcykler. Du kan blot holde dig til den respektive cykeltype. Afhængigt af om du kører på en motoriseret citybike eller en e-gravelbike, bør du vælge den passende dækbredde.

  Hvor kan jeg finde dækstørrelse og -bredde?

  Strengene i listen over dækstørrelser og -bredder er ikke længere hieroglyffer for dig, og du kan aflæse alle de vigtige mål. Hvis du har brug for nye cykeldæk til din racercykel og var tilfreds med den tidligere dækstørrelse og dækbredde, kan du blot aflæse de tilsvarende data fra dine gamle cykeldæk. Hvis du er på udkig efter nye dæk, kan du finde dimensionerne på producentens hjemmeside.

  ETRTO's størrelsesspecifikationer er nøjagtige og lette at forstå. Men hvis du støder på en engelsk eller fransk størrelsesspecifikation, kan du finde online tabeller, hvor du kan finde de tilsvarende ETRTO-dimensioner for næsten enhver størrelse - for eksempel her hos Schwalbe.

  Alternativt kan du spørge dækproducenten direkte om dækstørrelsen. Kendte producenter af cykeldæk er Schwalbe, Continental, Michelin og Dunlop.

  Hvilken dækbredde passer?

  Hvis du vil have nye dæk med andre dimensioner end dine nuværende cykeldæk, skal du sikre dig, at de rent faktisk kan monteres på dine fælge. Men hvordan ved man, hvilket dæk der passer til hvilken fælg? Dækbredden afhænger af forholdet til den såkaldte fælgbredde. Dækbredden bør ikke overstige fælgbredden. For at være på den sikre side er det også værd at tage et kig på en tabel.

  Hvis du skifter til en anden dækstørrelse eller -bredde, skal slangerne naturligvis også skiftes.

  Valg af de rigtige dæk

  Hvis du vil skifte fra normale cykeldæk til slangeløse dæk, er der mange ting, du skal overveje. Først og fremmest er det ikke alle fælge og komponenter, der er kompatible med slangeløse dæk. Find derfor ud af på forhånd, om dine fælge og andre komponenter er kompatible med slangeløse dæk, dvs. om dine fælge er klar til slangeløse dæk. Hvis det er muligt at skifte til slangeløse dæk, bør du overlade det til en professionel, for det er alt andet end let at montere slangeløse dæk.

  Ud over den rigtige dækstørrelse er dækkenes kvalitet også vigtig. Her skal du være opmærksom på den punkteringsbeskyttelse, som cykeldækkene tilbyder. Nogle producenter som Schwalbe inddeler deres dæk i forskellige punkteringsbeskyttelsesklasser, så du straks kan se, hvilke dæk der er særligt punkteringssikre.

  Forskellige faktorer spiller en rolle, når man skal vælge de rigtige dæk. Dækstørrelsen er blot vigtig for at vide, om dækkene passer til din cykel. Dækbredden har derimod indflydelse på rullemodstanden, trækkraften, styreegenskaberne og punkteringsbeskyttelsen og bestemmer køreegenskaberne. Ikke alle dækbredder egner sig til asfalt eller til grus- og skovstier. Forskellige typer cykler har tendens til at have enten smalle eller brede dæk, men der er normalt et stort spænd. Præcis hvilken dækbredde man vælger, er en smagssag. Et kompromis mellem et smallere forhjul og et bredere baghjul er som regel muligt.

  Som passioneret cyklist bør du ikke spare det forkerte sted, når du investerer i cykeldæk. Ud over at vælge dæk af høj kvalitet fra etablerede mærker, bør du også prøve dæk med forskellige dimensioner og selv finde ud af, hvilken dækbredde der føles bedst for dig. Med din nye viden om cykeldæk er du nu godt rustet til at købe dæk!